Rybízový sirup
Sklízíte jednu misku rybízu za druhou, ale koláčů už máte dost? Pokud ho potřebujete ještě trochu zpracovat, vyrobte si z něj lahodný sirup. Nebudete-li ho dlouho tepelně zpracovávat, zachová si velké množství vitamínů.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 26 776 kJ / 6 400 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 0,00 g |
| Tuky | 0,00 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 0 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 1 600,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Červený nebo černý rybíz odstopkujeme, propláchneme, rozmačkáme v míse. Přidáme trochu vody, aby byl rybíz ponořený. Pokud budeme chtít více šťávy, použijeme vody více.
Krok 2: Necháme stát v chladu do druhého dne, občas promícháme. Nesmí ale začít kvasit.
Krok 3: Pak přes gázu nebo řídké plátno šťávu zlehka procedíme a velmi lehce vymačkáme, odměříme objem a přelijeme do větší nádoby.
Krok 4: Zahřejeme zhruba na 60 °C, podle počtu litrů přidáme cukr a kyselinu citronovou (té je lépe dát méně, ochutnat a pak přidávat dle chuti).
Krok 5: U černého rybízu dáme na 1 litr šťávy kyseliny citronové ještě méně a až po přidání cukru.
Krok 6: Zahřejeme na 85 °C, občas promícháme, průběžně sbíráme pěnu.
Krok 7: Horký sirup ihned plníme do čistých a předehřátých lahví se šroubovým uzávěrem. Hrdlo lahví po naplnění otřeme, lahve zavíčkujeme, položíme a takto necháme vychladnout.
Krok 8: Po vychladnutí lahve otočíme a uskladníme.
Zveřejněno 6. 7. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rybízový sirup
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LND
Moje poznámka
Rybízový sirup
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LND
Nejnovější recepty
Vlašský salát tradičněji
Přidáno před 8 minutami
Omeleta se žampiony
Přidáno před 1 hodinou
Skořicová bábovka s kakaem
Přidáno před 14 hodinami
Jablíčka z lineckého těsta plněná jablečnou nádivkou
Přidáno před 15 hodinami
Cuketový bramborák s kuřecím masem a zeleninou
Přidáno před 15 hodinami
Mřížkový koláč s jablíčky
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec po venkovsku
limosek před 11 minutami
Mleté vepřové maso na Kunovjance
limosek před 12 minutami
Honzovy kynuté buchty
kimlo před 45 minutami
Tvarohové lívance
boomgo před 1 hodinou
Francouzské brambory s mletým masem
Libotovska před 2 hodinami
Hebká hustá čokoládová poleva
Veronika.Hrozna před 11 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
Petra67 před 15 hodinami
Ovesná polévka s mrkví
Gothaj před 15 hodinami
Bramborová polévka
Kajkajak před 15 hodinami
Pizza z rohlíků
zonoro před 16 hodinami
Tématické fráze:
rybízová šťáva,
černý rybízový recepty,
stava z rybizu,
sirup z černého rybízu,
šťáva z červeného rybízu,
domácí sirup z černého rybízu,
sirup z ostružin,
ribizovy sirup,
štáva z černého rybízu,
sirup z cerveneho rybizu-recept,
stava z cerveneho rybizu recept,
rybízová šťáva recept,
cerveny rybiz recepty,
rybízový syrup,
domácí sirup,
domácí sirup z ostružin,
sirup z černého rybízu recept,
sirup z cerneho rybizu za studena,
domácí rybízová šťáva,
sirup za studena
Suroviny:
cukr krupice,
kyselina citronová
Komentáře (42)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Kyselina citrónová je nezbytná. Jednou jsem zapomněl a bylo to poznat na chuti.