Houbové rizoto
Houbové rizoto italského typu je nádherně krémové. V základu hraje chuť bílého vína, doplněná zeleninovým vývarem. Rýže všechny chutě ochotně natáhne a na závěr vmíchané máslo jen umocní dokonalý chuťový zážitek.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 897 kJ / 2 604 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 44,49 g |
| Tuky | 140,17 g |
| Vláknina | 24,53 g |
| Cholesterol | 349 mg |
| Sodík | 664 mg |
| Sůl | 1,59 g |
| Sacharidy | 268,33 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek nasekáme. Houby očistíme a nakrájíme na plátky.
Krok 2: V hluboké pánvi rozpustíme polovinu másla s olejem. Přidáme cibuli i česnek. Asi 3 minuty restujeme na mírném ohni. Přidáme houby a restujeme další 3 minuty.
Krok 3: Vsypeme suchou (nepropláchnutou) rýži a dobře promícháme, aby se zrnka obalila tukem.
Krok 4: Zalijeme vínem, které necháme prudce odpařit. Po částech přiléváme horký vývar. Průběžně mícháme a teprve, až se tekutina vsákne, přidáváme další vývar.
Krok 5: Vaříme na mírném ohni. Mícháme a postupně spotřebujeme všechen připravený vývar. Rýže jej vsákne.
Krok 6: Když je rýže měkká a má krémovou konzistenci, rizoto je hotové.
Krok 7: Nakonec vmícháme zbytek másla a dochutíme solí a pepřem.
Krok 8: Na talíři posypeme oblíbenými čerstvými bylinkami a jemně nastrouhaným parmezánem.
Zveřejněno 9. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Houbové rizoto
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3yWx
Moje poznámka
Houbové rizoto
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3yWx
Nejnovější recepty
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 4 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 5 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 6 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 6 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno před 22 hodinami
Ragú z kachních žaludků se slaninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečené brambory s masem a se smetanou
AlienkaKalousova před 27 minutami
Citrónovo badyánová kolečka
milan_houba_je_zabijak před 36 minutami
Koka sušenky
veveruska73 před 1 hodinou
Čočková polévka se zeleninou
Evule1 před 2 hodinami
Karlovarský knedlík
HavranPB před 14 hodinami
Vepřové kousky ve smetanovo-hořčičné omáčce
BinaSa před 15 hodinami
Pečená rolka ze slaniny, sýra a mletého masa
PavlaJ před 17 hodinami
Smažený sýr bez smažení
Tonja před 17 hodinami
Pudinkový likér
Merylas před 17 hodinami
Mandlové rohlíčky (výborné)
shabby před 18 hodinami
Tématické fráze:
houbové rizoto,
houbové rizoto recept,
rizoto s houbami,
houbove rizoto se smetanou,
rizoto houbove,
recept na houbové rizoto,
houbové recepty,
houbové rizoto z čerstvých hub,
houbové rizeto,
houbové risoto,
recepty houbové rizoto,
smetanové rizoto s houbami,
rizoto z hub,
recept houbové rizoto,
krémové rizoto s houbami,
krémové houbové rizoto,
houbový rizoto,
smetanové houbové rizoto,
houbove ryzoto,
rizoto s houbami recept
Suroviny:
rýže,
houby lesní,
máslo,
olej olivový,
cibule,
česnek,
vývar zeleninový,
víno bílé suché,
parmazán,
čerstvé bylinky,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (30)
(na první přečtení než jsem si uvědomil slovenštinu)z kočky tak nevím.Ale zeptám se asijských spoluobčanů jestli nějaký kočičí bujon nemají.