Vepřový perkelt / pörkölt /
Připravte si letní oběd po vzoru maďarské kuchyně. Pravý perkelt – pörkölt se ničím nezahušťuje a správnou chuť mu dodává kromě koření pouze vložená vyzrálá zelenina, koncentrovaná pasta a cibule. S těstovinami bude pokrm opravdu top!
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 458 kJ / 1 066 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 116,40 g |
Tuky | 34,23 g |
Vláknina | 23,24 g |
Cholesterol | 214 mg |
Sodík | 316 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 64,90 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 23. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vepřový perkelt / pörkölt /
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q6x5
Moje poznámka
Vepřový perkelt / pörkölt /
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q6x5
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 1 hodinou
Panenka v kopru
Přidáno před 2 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 10 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 19 minutami
Kulajda z cukety
Romana20 před 40 minutami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 1 hodinou
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 2 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 3 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 3 hodinami
Lehký rýžový salát s ledovým salátem
jelima091 před 3 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Skolnice1705 před 3 hodinami
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 5 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 6 hodinami
Tématické fráze:
perkelt z vepřového masa recept,
perkel,
vepřový perkelt se smetanou,
pörkölt,
perkelt,
perkelt recept,
výborný perkelt,
drzkovy perkelt,
perkelt z vepřového masa,
madarský vepřový perkerlt,
recept perkel,
drzkovy gulas,
vepřový perklet,
gulaš perkel,
maďarský perkelt,
maďarský vepřový perkelt,
madarský perklet,
nokedli,
porkolt recept,
perkel recept
Suroviny:
maso vepřové,
cibule,
paprika čerstvá červená,
rajče,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
pasta perkelt,
sádlo,
sůl
Komentáře (40)
Pörkölt se dělá výhradně z rajčat, papriky, feferonek, cibule a HOVĚZÍHO nebo BARANÍHO masa!
I celý ten váš recept je nějakej divnej...
Především, pörkölt je jídlo hunskejch a turkotatarskejch nomádů. Nechovali prasata a byli to muslimové. Tudíž jejich jídla vepřové maso postrádaly!
Cibule. Základem pörköltu je cibule nakrájená buď na centimetr a půl tlusté měsíčky nebo na hodně velké čtverce (klidně i 2x2 cm). Žádná "nadrobno pokrájaná..."
Cibule se smaží na hovězím loji nebo kachním či husím sádle na nejnižší teplotě i dvě hodiny... Půlku času otevřená, půlku přikrytá. Pak se přidá hodně mleté papriky, velice krátce, asi minutu, minutu a půl, se na prudkém ohni smaží, pak se přilije voda a rychle se míchá, aby nezhořkla. Pak se k ní přidají na hrubé kusy nakrájená rajčata s paprikou a na tenké kolečka nakrájené feferónky a dusí se pod pokličkou až do momentu, kdy se začnou oddělovat slupky paprik a rajčat. Pak se tam vloží maso, zesílí se oheň na maximum a maso je nutno otáčet, aby se zatáhlo. Když se zatáhne, dolijete vody do půlky masa, zavřete hrnec pokličkou, uberete oheň na minimum a necháte maso pomalu dusit i 3 hodiny.
Pak maso vyjmete a dáte na desku trošku schladnout.
Ořežete z nej všechno trčící, plus viditelný loj. Tyto části nakrájíte na drobno a vrátíte k zelenině. Odkryté dusíte až do rozvaření masa. Úbytek vody a rozvařené maso tak zahustí zaklad lépe než jíška nebo škrob.
Rajčata a papriky by už měly mít svlečenou kůži a ta by měla být zkroucena. Cibule by měla být "ztracena" - nevidíte ji, ale cítíte její kusy a chuť.
TOHLE je pörkölt! Zeleninové hlavní jídlo nebo zaklad dalších jídel (při vrácení na kostky nakrájeného masa a dušení s černým pepřem, majoránkou, tymiánem, rozmarínem, dobromyslí,... získáte kupříkladu maďarský guláš).
Přeji hezký zbytek dne.