Letní zapékaný lilek
Letní zapékaný lilek je lehký a chutný pokrm, který v sobě spojuje svěžest sezónní zeleniny s jemnou krémovou náplní. Tento středomořský recept zvýrazňuje přirozenou sladkost pečeného lilku a harmonicky ji kombinuje s rajčaty, bylinkami a sýrem.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 055 kJ / 1 447 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 39,10 g |
| Tuky | 122,18 g |
| Vláknina | 24,16 g |
| Cholesterol | 431 mg |
| Sodík | 2,23 g |
| Sůl | 5,41 g |
| Sacharidy | 37,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Baklažány umyjeme, odrežeme stopku, pozdĺžne prekrojíme, časť dužiny vydlabeme. Vydlabanú dužinu pokrájame na malé kúsky, nasolíme, nasolíme aj lodičky z baklažánu. Necháme odstáť, kým sa nevypotia, potom tekutinu vytlačíme.
Krok 2: Na kvapku oleja dáme roztopiť na kocky nakrájanú údenú slaninu, keď povolí, pridáme cibuľu, o chvíľu pokrájaný cesnak, pokrájané paradajky, vyžmýkanú baklažánovú dužinu a malé kúsky luskov.
Krok 3: Okoreníme mletým čiernym korením, premiešavame a pomaličky necháme dusiť, kým fazuľka nezmäkne, príp. zakvapneme aj vodou. Ku koncu sa tekutina má odpariť. Ochutnáme - ak treba, dosolíme (slanina je slaná a solili sme baklažán!). Odstavíme.
Krok 4: Do kyslej smotany vmiešame 1 vajce, zalejeme zmes na panvici, vmiešame posekanú petržlenovú vňať.
Krok 5: Naplníme lodičky a dáme pomaly piecť, cca 40 minút. Pred dopečením posypeme strúhaným syrom.
Zveřejněno 27. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Letní zapékaný lilek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qlwR
Moje poznámka
Letní zapékaný lilek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qlwR
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 7 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 14 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 18 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosová očka
Sima1996 před 3 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 5 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 5 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 5 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 5 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 6 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 6 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 7 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 7 hodinami
Tématické fráze:
zapečený lilek,
zapékaný lilek,
lilek recepty,
lilek top recepty,
zapečený lilek recept,
lilek do mrazaku,
zapékané lilky,
baklažán recepty,
lilek recept,
zapékaný baklažán,
lilek zapékaný,
zapečený baklažán,
obed z lilku,
top recepty lilek,
zapékané lilek,
lilek zapečený,
zapečený lilek s červenou řepou,
zapečený lilek recepty,
recepty lilek,
zapečený lilek s mletým masem
Suroviny:
lilek,
slanina,
olej,
cibule,
česnek,
lusky fazolkové,
rajče cherry,
pepř mletý,
sůl,
smetana zakysaná,
vejce,
sýr uzený,
petrželka
Komentáře (14)
Moja svatka má v chladničke "zakázanú" policu, t.zn. - vecí tam uložených sa NIKTO nedotkne. Ale jej rodina je vycvičená, u nás by každý "iba" nakukol a "iba" ochutnal a nakoniec by tam sotva čo ostalo...
Můj táta vždycky všechno snědl, tak to maminka zavedla tak, že nakoupila, hned uvařila a v ledničce nic nebylo a svačiny do školy nám schovávala do mrazáku. Jenže chodila nakupovat i dvakrát denně (nebo posílala nás), ale na druhou stranu nikdy nechodila do práce, tak si to mohla dovolit. Výsledkem bylo, že ušetřila, táta aspoň příliš netloustl a my se ségrou jsme byly krásně štíhlé (jako ona).
Elizka, ďakujem za poklonu.
Myslím, že sýr z ledničky snědl F.
A na tohle bude výborná ta Vahalova slanina