Pečená rajčata ve vlastní šťávě
Máte rádi pečená rajčata, ale ta přesušená kupovaná nechcete ani vidět? Máme pro vás jednoduchý recept, podle kterého si snadno připravíte lahodná rajčata sami doma. Lahůdku z nich dělají především bylinky, česnek, balzamiko a třtinový cukr.
Postup přípravy
Krok 1: Včas předehřejeme troubu na 150 °C.
Krok 2: Plech vymažeme olivovým olejem a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru.
Krok 3: Na každou polovinu rajčete položíme (snažíme se přímo na rozkrojené rajče) špetku tymiánu, plátky oloupaného česneku, posypeme hnědým cukrem, pokapeme balzamikovým octem a olivovým olejem.
Krok 4: Pečeme zvolna nejdříve při 150 °C, po 1/2 hodině na 120 °C cca 2-3 hodiny podle velikosti rajčat.
Krok 5: Po této době se rajčata pěkně scvrknou, ale uvnitř zůstane šťávička. Možná se zdá doba pečení dlouhá, ale celou dobu si nemusíme rajčat všímat.
Krok 6: Čas pečení je orientační, řídíme se velikostí rajčat a vůní, nesmí se připalovat, pečeme zvolna. Pokud chceme mít rajčata úplně usušená, musely by se péct cca 6 hodin.
Krok 7: Varianty uskladnění:
1. varianta: Sklenice vypláchneme vařící vodou a necháme vysušit v troubě zapnuté na 140 °C po dobu 10 minut. Ještě horká rajčata natlačíme do sklenic, dobře zavíčkujeme, horká obrátíme dnem vzhůru a vychladlá uskladníme v chladu a temnu. Krok 8: 2. varianta: Sklenice naplníme, zavíčkujeme a sterilujeme 10 minut na 80 °C. Dále postup stejný jako u varianty 1.
1. varianta: Sklenice vypláchneme vařící vodou a necháme vysušit v troubě zapnuté na 140 °C po dobu 10 minut. Ještě horká rajčata natlačíme do sklenic, dobře zavíčkujeme, horká obrátíme dnem vzhůru a vychladlá uskladníme v chladu a temnu. Krok 8: 2. varianta: Sklenice naplníme, zavíčkujeme a sterilujeme 10 minut na 80 °C. Dále postup stejný jako u varianty 1.
Zveřejněno 7. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená rajčata ve vlastní šťávě
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YyGM
Moje poznámka
Pečená rajčata ve vlastní šťávě
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YyGM
Nejnovější recepty
Kuřecí prso, pečený květák s parmazánem. Vhodné pro diabetiky
Přidáno před 5 hodinami
Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem
Přidáno 15. 5. 2025 10:13
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Přidáno 15. 5. 2025 08:55
Bramborové pyré se šafránem, vepřová panenka s omáčkou ze sušených rajčat a švestek
Přidáno 14. 5. 2025 18:09
Dušená mrkev s medailonky z panenky
Přidáno 14. 5. 2025 12:59
Jednoduché rizoto s mletým masem
Přidáno 14. 5. 2025 12:27
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Segedínský guláš
BublinaF před 32 minutami
Těsto na pizzu
Vladimir74VD před 1 hodinou
Babiččina rychlá kulajda
-Petra- před 2 hodinami
Vepřové kostičky pečené s medovo-pivní směsí
Jan Nemec před 2 hodinami
Pečený bůček
Kristyna29 před 2 hodinami
Ovocná tvarohová buchta
fralena před 3 hodinami
Jemná kuřecí pomazánka s koprem
Alzbetina Prk. před 3 hodinami
Třeboňské kapří hranolky
Polivkova před 3 hodinami
Trdelník...maxi
veverka30 před 4 hodinami
Kapustová polévka
Kajkajak před 4 hodinami
Tématické fráze:
pečená rajčata,
rajčata pečená v troubě,
rajcata ve vlastni stave,
pečená rajčata recept,
pečená rajčata v oleji,
jak na pečená rajčata,
uskladnění rajčat,
co z rajčat,
pečené rajčata,
recept na pecena rajcata,
sušení rajčat, pečená rajčata,
rajčata ve vlastní šťávě recept,
pecena cherry rajcata,
rajčatová šťáva recept,
pečená rajčata v troubě,
rajčata recepty,
pečená rajčata, recept,
rajcata uskladneni,
rajče fotky,
štáva z rajčat
Suroviny:
rajče,
tymián,
cukr hnědý,
česnek,
ocet balsamiko,
olej olivový
Komentáře (124)
Moc díky
Díky za fajný receptík.
No, asi záleží na tom, jak moc je upečete
Předefčírem se "pochlubila" paní casinová: Ta poslední rajčata co jsem pekla před týdnem mi v lednici zkysla..., asi jsem je málo upekla
Dekuji :)
Tak jsem dnes udělala 2 plechy jen tak na zkoušku a jsem nadšená,jak je to tuuuze jedlé
Záleží také na druhu rajčat - viz fotky, šťávy je někdy víc, někdy méně.
Dej potom vědět, budu ráda
Koření se dává před pečením, pokape se olejem, při pečení pustí šťávu a jen je natlačím do sklenice(viz název receptu "ve vlastní šťávě"
Běžně je mám rok ve sklenicích, když je dobrá úroda, zavařím si jich více.
Takže po upečení nekořením, ani nezalévám olejem
To je super.
Niki, protože se rajčata pečou při nízké teplotě, tak jestli ti to trouba dovolí
Díky
Jak píše Andrejka, přisolit se může až v konečném receptu.
Toto je rcpt na pečená rajčata ve vlastní šťávě, tudíž ne sušená. U těchto je právě výhoda ta šťáva, kterou u sušených mít nebudeš, ty se zalijí olejem a chuťově jsou určitě jiná a neochutí případný recept jako tato.
Ale i tak díky za vyzkoušení, třeba přijdou někdy vhod
Těším se, že přihodíš i nějaký svůj receptík
Dělala jsem jen malou dávku, ale zítra jdu na další
Co dodat asi jen BOD
Já, jakmile peču o víkendu něco v troubě, tak využiji rozehřáté trouby a šup tam s rajčaty. Suším vždy 2 plechy současně.
Díky a doufám, že budou mít rajčátka uplatnění během celého roku
Díky
Při použití horkovzduchu se nastaví teplota cca o 20st. nižší.
(Když peču např. piškot - normálně na 180st., tak při horkovzduchu cca na 160st)
Taky u toho pečení rajčat je dobré péct pomalu, aby se nespálila a hlavně aby se pečením trochu vysušila.
Vůbec se ale toho neboj, spíš to sleduj, jak začnou vonět, tak ubrat teplotu (při horkovzduchu možná tak 100 až 110st.) a pomalu je takto péct a zároveň sušit. Můžeš klidně třeba po 1/4 hodině teplotu zvýšit na 130, potom zase snížit - to už tak nějak vycítíš....
Jinak, jak píše Rebí
Jahůdko, promiň
Letos se "óroda" fakt vyvedla, zavařuju, peču, suším, lečo, čatní - uff, až se mi o tom v noci zdá
Ale i přesto toto období miluju
Díky
takže: dnes jsem donesla na návštěvu, tam se to rovnou otevřelo, ochutnalo a..... samá chvála
ne, nepřidávala jsem nic
no, rajčátka byla ze zahrádky od dědy, šťavnatá.. mňam
světlý balzamiko mám taky, ale dala jsem tvavý ( tak to říká neteř
tady je ten světlý
Dávám jen tmavý balzamico (ani neznám světlý), ale jen trochu, je dost silný...
Díky moc
bodík už jsem dala dávno, teď už jenom spoustu díků a foto, jestli neva
ne, nespálila jsem je, jak by se mohlo na 1. pohled zdát
K těm podobným - měla jsem tam snad všechny recepty na sušená rajčata, což s tímto receptem má ještě míň společného hlavně v použitelnosti.
Holka ze severu: já díky
nevím, kdo tu dal ten podobný recept
Holt, jaro už ťuká na dveře
Díky
Jsou výborná