Halušky s uzeným masem a kysaným zelím
Ideální jídlo do zimního počasí? Halušky - člověk se po nich cítí příjemně sytý a zalezl by rovnou pod peřinu. Nejpracnější je nastrouhat brambory na těsto. Jinak je ale příprava rychlá a jednoduchá. Verzi s kysaným zelím se říká strapačky.
Postup přípravy
	Krok 1: Syrové brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Smícháme je s vejci, osolíme a postupně přidáváme mouku, dokud nevznikne vláčné těsto. Konzistence by měla být taková, aby šlo těsto snadno protlačit přes haluškovač.
	Krok 2: Těsto protláčíme přes haluškovač do vroucí osolené vody (případně nožem trháme drobné kousky z těsta na prkýnku). Vaříme je, dokud nevyplavou na hladinu. Poté halušky ihned scedíme nebo vybereme děrovanou naběračkou.
	Krok 3: Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kostky či měsíčky.
	Krok 4: Uzené maso omyjeme a nakrájíme na kostičky o velikosti asi 2 x 2 cm.
	Krok 5: Do pánve nebo hlubšího pekáčku dáme trochu oleje, přidáme uzené maso i cibuli a pozvolna smažíme dozlatova. Občas promícháme.
	Krok 6: K orestované cibulce a masu přidáme zelí, které můžeme podlít asi 200 ml vody. Podle chuti přidáme cukr, sůl a kmín. Dusíme nepřikryté, dokud se voda neodpaří, občas promícháme.
	Krok 7: Halušky nakonec promícháme s hotovou směsí, podle chuti dosolíme a dopepříme.
Zveřejněno 5. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Halušky s uzeným masem a kysaným zelím
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G853
Moje poznámka
					
				
Halušky s uzeným masem a kysaným zelím
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G853
Nejnovější recepty
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 12 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 14 hodinami
	
			
	
Brynzové halušky
Přidáno před 16 hodinami
	
			
	
Sýrové placky
Přidáno před 19 hodinami
	
			
	
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 20 hodinami
	
			
	
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 8 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 10 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 11 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 11 hodinami
	
			
	
	
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 12 hodinami
	
			
	
Jarní salát
Kajkajak před 12 hodinami
	
			
	
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Petronilka před 13 hodinami
	
			
	
	
Kynuté buchty, plněné marmeládou
lelka12 před 14 hodinami
	
			
	
Gulášovka s kysaným zelím
lelka12 před 14 hodinami
	
			
	
Salámovo-nivová pomazánka
[email protected] před 14 hodinami
						Tématické fráze:
						
							halušky se zelim, 
						
						
							halušky s uzeným, 
						
						
							bramborové halušky se zelím a uzeným, 
						
						
							slovenské halušky se zelím, 
						
						
							bramborové halušky se zelím, 
						
						
							domácí halušky se zelím, 
						
						
							halušky, 
						
						
							domaci halušky, 
						
						
							výroba halušek, 
						
						
							bramborové halušky s uzeným a se zelím, 
						
						
							halušky s kysaným zelím, 
						
						
							recept na halusky se zelim, 
						
						
							recepty halušky s uzeným, 
						
						
							domácí bramborové halušky, 
						
						
							bramborové halušky s uzenym, 
						
						
							halusky se zelim recept, 
						
						
							domácí halušky recept, 
						
						
							testo na halusky, 
						
						
							halušky v prášku, 
						
						
							halušky z prášku
						
					
						Suroviny:
						
							brambory, 
						
						
							mouka polohrubá, 
						
						
							vejce, 
						
						
							sůl, 
						
						
							zelí kysané, 
						
						
							maso uzené, 
						
						
							cibule, 
						
						
							cukr krystal, 
						
						
							kmín celý, 
						
						
							sůl, 
						
						
							pepř mletý, 
						
						
							olej
						
					
	
			
	
	
	
	
Komentáře (86)
Půl sáčku halušek v prášku, kolem 25 dkg zředím s vodou aby těsto nebylo tuhé.
Dávám vařit přes haluškár, když těsto vyplave tak ho scedím, nepřeplachují ve vodě, na teplé halušky dám tak 30 dkg syrového kysaného zelí a omastím.
Na omastek použijí 15 až 20 dkg slaniny na drobno nakrájene, ne moc prorostlá.
Vše zamíchám a podávám.
Pokud použijí anglickou slaninu tak na omastek použjí tak 3 až 4 lžice sádla v kterém ohřejí 15 dkg na drobno nakrájené prorostle slaniny.
Musí to být co lžíce to škvarka.
Stejně dělám i bryndzové halušky, jen místo zelí použijí 15 dkg bryndze.
Tady kolorie nepočítám.
Link na Vinické halušky prikladám, aby ste videli balenie : http://potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetai...
A mám pocit, že som ich videla v Kauflande.
Uvařit halušky nebo chlupaté knedlíky není snadné. Já dnes dělám chlupaté knedlíky celkem běžně, přinejmenším 2 druhy (normální a chodské) Když jsem s nimi začínala, připravovala jsem je z prášku a přidávala jsem syrové brambory. Tak jsem se je postupně naučila vařit sama. Stejně tak bramborové knedlíky. Takže proč ne?