Domácí sulc (huspenina) připravený při domácí zabijačce
Na přípravě sulcu není nic složitého, jen je třeba počítat s časem na ztuhnutí v lednici. Hotová huspenina je krásně barevná díky kořenové zelenině, chuťově výborná a navíc plná kolagenu – takže prospěšná pro klouby a chrupavky.
Suroviny pro 4 porce
Do formy na srnčí hřbet.
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 103 kJ / 503 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 72,13 g |
| Tuky | 15,17 g |
| Vláknina | 8,55 g |
| Cholesterol | 228 mg |
| Sodík | 304 mg |
| Sůl | 0,65 g |
| Sacharidy | 16,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vepřové nožičky a maso omyjeme, popřípadě opálíme zbytky štětin ohněm.
Krok 2: Maso vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a přidáme koření.
Krok 3: Vaříme na mírném ohni do změknutí masa, během vaření odebíráme z povrchu tuk a pěnu.
Krok 4: Před koncem vaření přidáme očištěnou, na větší kusy pokrájenou zeleninu, na půlky překrojenou, oloupanou cibuli a ocet, dovaříme doměkka.
Krok 5: Uvařené maso a zeleninu vytáhneme z vývaru a necháme chvíli vychladnout.
Krok 6: Vývar přecedíme, necháme chvíli ustát a z povrchu sebereme naběračkou všechen tuk.
Krok 7: Maso nakrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu na kostičky a v míse vše promícháme spolu s vývarem.
Podle chuti opepříme a osolíme. Krok 8: Směs nalijeme do formy na srnčí hřbet a necháme vychladnout a poté ztuhnout v lednici. Sulc vyklopíme z formy tak, že dno ponoříme na chvíli do teplé vody, pak se nám sulc jednoduše vyklopí.
Podle chuti opepříme a osolíme. Krok 8: Směs nalijeme do formy na srnčí hřbet a necháme vychladnout a poté ztuhnout v lednici. Sulc vyklopíme z formy tak, že dno ponoříme na chvíli do teplé vody, pak se nám sulc jednoduše vyklopí.
Zveřejněno 30. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí sulc (huspenina) připravený při domácí zabijačce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B6XN
Moje poznámka
Domácí sulc (huspenina) připravený při domácí zabijačce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B6XN
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 41 minutami
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 15 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klobásníky
Krista56 před 34 minutami
Svíčková na smetaně
HarryHole před 1 hodinou
Kynuté ovocné knedlíky
o.d před 1 hodinou
Jednoduché langoše
o.d před 1 hodinou
Klasické křupavé domácí rohlíky
o.d před 1 hodinou
Gulášová polévka
o.d před 1 hodinou
Domácí rohlíky
MirkaHr před 5 hodinami
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 14 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 15 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 16 hodinami
Tématické fráze:
sulc,
huspenina recept,
domácí vepřová huspenina,
domácí zabijačka recepty,
výroba domácího sulcu,
zabijačkový sulc,
domácí výroba sulcu,
domaci zabijacka,
domácí zabíjačka video,
jak se dela sulc,
sulc se zeleninou,
jak se vari sulc,
huspenina,
nejlepší sulc,
huspenina video,
recept na huspeninu sulc,
recepty domaci zabijacka,
recept na sulc,
jak se dělá domácí zabijačka video,
zabijačka recepty
Suroviny:
plec vepřová,
zelenina kořenová,
pepř celý,
koření nové koření,
nožička vepřová,
bobkový list,
cibule,
voda,
ocet,
pepř mletý,
sůl
Komentáře (19)
Huspenina