Omáčky Ch, J, K (chalupářská koprovka, jablečná s hořčicí, jalovcová, játrová, kari s rýží)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 428 kJ / 1 536 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 41,50 g |
Tuky | 96,51 g |
Vláknina | 20,46 g |
Cholesterol | 494 mg |
Sodík | 1,02 g |
Sůl | 2,53 g |
Sacharidy | 117,57 g |
Postup přípravy
Krok 1: Chalupářská koprová omáčka:
Sušené houby dáme přes noc máčet do vody. Ráno je mírně ovaříme, uděláme máslovou jíšku, kterou zalijeme vodou z hub i s těmi houbami, provaříme, přidáme smetanu, sekaný kopr a omáčku podle chuti okyselíme. Krok 2: Jablečná omáčka s hořčicí - teplá:
Oloupaná jablka postrouháme, přidáme cibuli (tu ihned přidat do jablek, na vzduchu hořkne), sůl, hořčici a cukr, dobře provaříme a pak vše protlačíme přes sítko a přidáme mléko a citrónovou šťávou. Takto připravenou omáčku podáváme teplou především na vařená masa. Krok 3: Jalovcová omáčka
Na rozpuštěné máslo dáme nadrobno nakrájenou cibuli a roztlučený nebo rozdrcený jalovec. Za stálého míchání opékáme na velice mírném ohni asi 5 minut, pak zaprášíme moukou a zasmahneme ji. Podlijeme vývarem a provaříme. Během toho posolíme, popepříme, ochutíme citrónovou šťávou a cukrem. Úplně nakonec přidáme lžíci nadrobno nasekané petrželové natě a lžíci nasekané pažitky a už nevaříme. Podáváme k vařenému hovězímu a k divočině, jako příloha se hodí knedlík. Omáčka je dobrá i bez masa. Krok 4: Játrová omáčka:
Slaninu pokrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou zeleninu a cibuli, mírně osmahneme. Pak přidáme játra - odblaněná a na tenké plátky pokrájená nebo ještě lépe umletá na masovém mlýnku a za stálého podlévání vodou je dusíme doměkka. Ze sádla a mouky připravíme světlou zásmažku, rozvaříme ji vodou a přidáme k měkkým játrům. Šťávu procedíme, játra a zeleninu umixujeme najemno a vložíme zpět do omáčky. Okořeníme a zjemníme smetanou, nakonec přidáme petrželku. Krok 5: Kari omáčka s rýží
Do zapékací misky dáme čtvrtlitrový hrnek propláchnuté rýže, zalijeme vodou, osolíme, přidáme 2 lžíce oleje a 1 hřebíček. Dusíme 30 minut v troubě při 180° C, dokud se voda nevyvaří. Mezitím na jedné lžíci oleje osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme jednu větší na proužky nakrájenou zeleninovou papriku, po chvíli asi 4 pokrájená rajčata a dodusíme doměkka. Zalijeme šlehačkou (1/2 hrnku), ve které jsme rozkvedlali 1 lžíci hladké mouky a 1 ne moc plnou lžíci koření kari a krátce povaříme. Omáčku podáváme s dušenou rýží, můžeme ji i do omáčky vmíchat.
Sušené houby dáme přes noc máčet do vody. Ráno je mírně ovaříme, uděláme máslovou jíšku, kterou zalijeme vodou z hub i s těmi houbami, provaříme, přidáme smetanu, sekaný kopr a omáčku podle chuti okyselíme. Krok 2: Jablečná omáčka s hořčicí - teplá:
Oloupaná jablka postrouháme, přidáme cibuli (tu ihned přidat do jablek, na vzduchu hořkne), sůl, hořčici a cukr, dobře provaříme a pak vše protlačíme přes sítko a přidáme mléko a citrónovou šťávou. Takto připravenou omáčku podáváme teplou především na vařená masa. Krok 3: Jalovcová omáčka
Na rozpuštěné máslo dáme nadrobno nakrájenou cibuli a roztlučený nebo rozdrcený jalovec. Za stálého míchání opékáme na velice mírném ohni asi 5 minut, pak zaprášíme moukou a zasmahneme ji. Podlijeme vývarem a provaříme. Během toho posolíme, popepříme, ochutíme citrónovou šťávou a cukrem. Úplně nakonec přidáme lžíci nadrobno nasekané petrželové natě a lžíci nasekané pažitky a už nevaříme. Podáváme k vařenému hovězímu a k divočině, jako příloha se hodí knedlík. Omáčka je dobrá i bez masa. Krok 4: Játrová omáčka:
Slaninu pokrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou zeleninu a cibuli, mírně osmahneme. Pak přidáme játra - odblaněná a na tenké plátky pokrájená nebo ještě lépe umletá na masovém mlýnku a za stálého podlévání vodou je dusíme doměkka. Ze sádla a mouky připravíme světlou zásmažku, rozvaříme ji vodou a přidáme k měkkým játrům. Šťávu procedíme, játra a zeleninu umixujeme najemno a vložíme zpět do omáčky. Okořeníme a zjemníme smetanou, nakonec přidáme petrželku. Krok 5: Kari omáčka s rýží
Do zapékací misky dáme čtvrtlitrový hrnek propláchnuté rýže, zalijeme vodou, osolíme, přidáme 2 lžíce oleje a 1 hřebíček. Dusíme 30 minut v troubě při 180° C, dokud se voda nevyvaří. Mezitím na jedné lžíci oleje osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme jednu větší na proužky nakrájenou zeleninovou papriku, po chvíli asi 4 pokrájená rajčata a dodusíme doměkka. Zalijeme šlehačkou (1/2 hrnku), ve které jsme rozkvedlali 1 lžíci hladké mouky a 1 ne moc plnou lžíci koření kari a krátce povaříme. Omáčku podáváme s dušenou rýží, můžeme ji i do omáčky vmíchat.
Zveřejněno 30. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky Ch, J, K (chalupářská koprovka, jablečná s hořčicí, jalovcová, játrová, kari s rýží)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w3Ng
Moje poznámka
Omáčky Ch, J, K (chalupářská koprovka, jablečná s hořčicí, jalovcová, játrová, kari s rýží)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w3Ng
Nejnovější recepty
Hruškový špaldový perník
Přidáno před 21 minutami
Knedlíky se slaninou a houbami
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí prsa na paprice s barevnými paprikami
Přidáno před 3 hodinami
Polévka z pečené mrkve
Přidáno před 3 hodinami
Dušené vepřové nudličky a plátky mrkve
Přidáno před 3 hodinami
Salsiccia v rajčatové omáčce s krátkými penne
Přidáno před 3 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Mamkanamka před 44 minutami
Andělsky nadýchaný perník
Jakubaru před 54 minutami
Frankfurtská polévka
Iliis před 1 hodinou
Rychlá ořechová bábovka
Cedrych před 3 hodinami
Hovězí hospodský guláš
vlnovy@seznam.cz před 4 hodinami
Špagety à la carbonara
AnKo312 před 4 hodinami
Kokosové kostky
elcarmont2 před 5 hodinami
Kuře kung-pao
jarmila58 před 5 hodinami
Vynikající mrkvové řezy
kraka před 5 hodinami
Pórková polévka s česnekem
TondaJ před 5 hodinami
Tématické fráze:
recept na omáčky,
ryže a omáčky,
recept na omáčku s kari,
jablečná omáčka,
recepty omáčky,
jalovcova omacka se smetanou,
játrová omáčka s hřebíčkem,
omáčka k rýži s hořčicí
Suroviny:
houby sušené,
mouka,
smetana,
kopr,
ocet,
jablko,
hořčice,
mléko,
cukr,
máslo,
cibule,
jalovec,
mouka,
vývar masový,
šťáva citronová,
cukr,
nať petrželová,
slanina,
játra,
zelenina kořenová,
mouka hladká,
smetana,
petrželka,
pepř,
olej,
cibule,
rajče,
šlehačka,
mouka hladká,
koření kari,
voda
Komentáře (4)