Vrstvený koláč se švestkami i jablky

mika59 Kuchařka: mika59

Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 15 názorů

Suroviny

1 hrnek hladké mouky
1 hrnek dětské krupice
1 hrnek cukru
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
citronová kůra
----
125 g másla
švestky
skořice
cukr
jablka
tuk a kokos na vysypání formy
Recept si zatím oblíbilo 35 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechny sypké suroviny smícháme. Formu na koláč (měla jsem 30 cm průměr) vymažeme a vysypeme kokosem.

  2. Dno formy posypeme směsí tak, aby nebylo vidět. Na to ukládáme vyloupané švestky slupkou dolů, posypeme je podle kyselostí cukrem a skořicí.

  3. Na ně opět vrstva sypké směsi, tak aby švestky byly pokryté. Na to dáme nastrouhaná jablka a skořici. Zasypeme to zbytkem směsi.

  4. Na připravený koláč nastrouháme studené máslo. Pečeme na 200 st asi 35-40 minut. Já jsem ho po určité době přikryla alobalem.

Poznámka

Musím se přiznat, že když jsem ho dávala do trouby, tak jsem nevěřila, že z toho něco bude. Recept se mi líbil, mám ho z Čarujeme.cz. a chtěla jsem ho vyzkoušet. Ale fotila jsem a krájela, když byl ještě vlažný a byl tak na lžičku. Ale po úplném vychladnutí šel krásně krájet.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 204 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vrstvený koláč se švestkami i jablky

  • bystrouska bystrouska

    Také musím pochválit, koláč je výborný :yes::yes::yes::yes::yes:. Moc mě překvapila kombinace švestek a jablek :-O, vím, že opakuji, co už jednou bylo napsáno, ale je to vážně skvělé. Koláč jsem také dělal do dortové formy:-K, dala jsem jen pečící papír a nemám problém.

    Odpovědět

  • oriental.dancer oriental.dancer

    Taky doporučuji ☺včera jsem jej upekla a dnes už není po něm ani památky???? jednoduchý, vláčný a kombinaci švestek a jablek bezkonkurenční ????

    Odpovědět

  • veruska1 veruska1

    Sypané koláče mě nikdy nijak zvlášť neuchvátily, vždycky byla nějaká část suchá, prostě nic moc. Tento jsem dělala včera a je naprosto luxusní. Akorát jsem musela dělat v dortové formě, protože formu na koláč mám s hlubší rýhou u kraje dna. Vystlala jsem pečicím papírem a nepomazala, což byla zásadní chyba - trochu víc práce s odtrháváním papíru od koláče :-D Ale jinak všem doporučuji vyzkoušet.

    Odpovědět

  • PipiDlouhaPuncocha PipiDlouhaPuncocha

    hosta: Ok diky :-K, 220 ml(litrovy) mam taky :-8

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    PipiDlouhaPuncocha: záleží na tom, jakou dáváš formu - já měla hrnek cca 220 ml a formu kulatou cca 30 cm v průměru.

    Odpovědět

  • PipiDlouhaPuncocha PipiDlouhaPuncocha

    Jak velky hrnek prosim? Mam je v nekolika velikostech. Diky.

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autorka receptu)

    hosta: Děkuji za zprávu a pěknou fotku :-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    mika59: máš pravdu - dala jsem jablka a ostružiny, pár švestek. Je bezva. + foto

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autorka receptu)

    hosta: No hlavně je to fakt rychlovka.:-):-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    mika59: jdu na něj, jen co se ještě trošku ochladí, abych mohla zapnout troubu - nalákali jste mne :-D

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autorka receptu)

    casino: ;-) hosta: ;-) Lenunka: ;-) Díky za komentáře..:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    "Drobenkové" koláče co jsem kdy pekl by hravě spočítal stolář na zbylých prstech jedné ruky :-D
    Toto není ani klasický posypkový a stejně jako autorka v poznámce, tak i já byl k výsledku spíše skeptický:-O
    Chyba:-!
    Je to fantazie :yes: a receptu bych prominul i ty hrnky v surovinách :-(( ale to je můj problém, že:-)
    ***
    Rcp jsem dodržel do mrtě (vyjma použití kůry)
    Švestky (TOPTASTE) velikosti velkých vajec, jabka neloupaná, nahrubo strouhaná, nevymačkaná. I tak jsem měl obavy, že koláč bude suchý - drolivý
    Rád jsem se opět mýlil:-K
    ***
    Polovinu jsem pokladl studeným máslem, na druhou polovinu jsem dal povolené ghí
    Uvedená teplota 200°C se mi zdála moc, ale nakonec jsem ji dodržel a pekl jsem dokonce 45´ a bez nadkrývání byl krásně zlatý :yes:
    Koláč byl krátce po vychladnutí chrumkavý:yes: na druhý den (po 12 hodinách) už ne tolik
    Naslepo jsme hodnotili vliv ghí na chuť: Polovině mančaftu chutnalo více s čerstvým máslem ;-)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    já dělám klasický sypaný s jablky a skořicí, ale s těmi švestkami je to dobrý nápad, švestky a skořice se báječně kamarádí. U nás je teď v těch vedrech zakázáno pouštět troubu, pokud se nejedná o nějakou životně důležitou věc, mám kuchyň na jih a je tam i tak asi 33°k večeru. Dcera tuhle využila toho, že přijedu z práce až večer a pekla odpoledne sušenky, čímž zvedla teplotu v kuchyni asi na 36°, to se nedalo, tak jsem po příjezdu jen prchla do bazénu:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Jsem si říkal, že v tom hicu dnes už nevytáhnu paty z domu:-8 ale navečer skáknu posbírat pár trnek a jablek a dopustím se tohoto pečení...:-)
    (a půlku zkusím s ghí; já na něm nějak začínám ujíždět:-D Řeklo by se máslo jak máslo, ale předpokládám, že to bude jiné)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Taky jsem ho tam zahlédla - jen s jablky, měla jsem obavu, že bude moc mastné - je to obdoba klasického sypaného a to mi nějak připadalo samé máslo :D - možná tady, jak je více vrstev, je to lepší.

    Odpovědět

Tématické fráze: svestkovy koláč s jablky vrstvený jablkový koláč kolac se svestkami a jablky koláče se švestkami sypaný švestkový koláč koláč s jablky a svestkami švestkový koláč švestky s jablky vrstvený koláč švestkový koláč s jablky a tvarohem výborný švestkový koláč s jablky vrstvený koláč z jablek sypany kolac se švestkami vrstvený švestkový koláč posypkový koláč s tvarohem a ovocem buchta s jabkama a švestkami posypkový koláč koláč z trnek koláč se švestkami jednoduchý vrstvený jablkový koláč se skořicí

Zapomněl/a jsem heslo