Vánočka II
Vánočku připravíme z jednoduchého kynutého těsta, zadělaného vodou, a výsledek bude skvělý. Do zlatova upečená vánočka ozdobí sváteční stůl - ať už ji pleteme ze čtyř, šesti či devíti pramenů, nebo jednoduše upečeme ve formě.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 180 kJ / 4 584 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 114,02 g |
| Tuky | 105,12 g |
| Vláknina | 32,85 g |
| Cholesterol | 748 mg |
| Sodík | 624 mg |
| Sůl | 1,42 g |
| Sacharidy | 779,07 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do teplé vody přidáme cukr, rozdrobené droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: K hotovému kvásku přidáme ostatní suroviny (mouku dosypáváme během hnětení, podle potřeby) a dobře uhněteme hebounké, voňavé těsto, které necháme v teple dobře vykynout.
Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 190-200 °C.
Krok 4: Těsto rozdělíme na dva díly a z každého upleteme jednu vánočku.
Krok 5: Jeden díl těsta rozdělíme na 9 pramenů, spodní patro vánočky upleteme ze čtyř, prostřední ze tří a vrchní ze dvou – to uděláme delší a jeho konce zastrčíme až pod vánočku.
Krok 6: Stejně upleteme i druhou vánočku.
Krok 7: Obě vánočky necháme kynout vedle sebe na připraveném plechu. Pak je potřeme vejcem, popřípadě posypeme plátky mandlí.
Krok 8: Dáme péct do trouby vyhřáté na 190–200 °C. Hned po vložení do trouby teplotu zmírníme na 170–180 °C a pečeme přibližně 20–30 minut.
Zveřejněno 14. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka II
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NxVz
Moje poznámka
Vánočka II
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NxVz
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 15 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 3 hodinami
Sváteční kakao
Kajkajak před 3 hodinami
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 4 hodinami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 4 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 6 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 8 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 10 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 10 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 10 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 10 hodinami
Tématické fráze:
vánočka,
vánočka recept,
pletení vánočky,
recept na vanocku,
jak se plete vánočka,
pletení vánočky z 9 najednou,
jak dlouho péct vánočku,
postup pletení vánočky najednou,
jak dlouho kyne vanočka,
vánočky,
recept vanocka,
vánočka top recepty,
pletení vánočky ze šesti,
top recepty vanocka,
navod na pleteni vanocky,
pletení vánočky ze 6 dílů návod,
pletení vánočky ze šesti video,
pletení vánočky z 9 pramenů,
vánočka recepty,
jak se plete vánočka z 9
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
cukr krupice,
droždí čerstvé,
máslo,
rozinky,
vejce,
sůl,
vejce,
mandle plátkové
Komentáře (238)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Moc děkuji za recept.
Druhý pokus před týdnem - přepekla jsem ji, na druhý den to byl beton. Dnes třetí pokus, ten konečně vyšel a je naprosto báječná ! Musela jsem dospod trouby dát hrubý plech, aby mi to zase nechytlo zespoda, a posledních 5 minut hlídat. Dala jsem na spodní příčku , aby mi to nechytalo barvu zase svrchu!
V nejhorším případě, půjdu zítra do Kaufu a koupím Vánočku, od proslulé firmy, velmi špatné chuti.
Veronika.Hrozna: budu držet pěsti i palce
túto zmákli aj moje dcéry ...
Dnes som zas piekla, pridávam foto. Vyrobila som z uvedených surovín dve vianočky pletené z 5 prameňov, to zvládam. Ale vždy sa mi rozchádzajú počas pečenia.
Ale určite sa s DP zblížiš, len to chce trpezlivosť.
Tak jsem ho dala kynout klasicky. Nevěděla jsem, jestli nepoleze ven !
.
Veronika.Hrozna: Vykynuté těsto se pozná prstem - důlek po zabořeném prstu zůstane stejný. Překynuté těsto - okolí důlku se propadne. Málo vykynuté - důlek se pomalu vyrovnává zpět, těsto má tendenci "pružit".
Hihi..., tak to jste zvolila"blbý" recept
Já už 4x pekl od stejné autorky toto: https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
No, až napotřetí jsem si konečně vzpomněl přidat tuk až nakonec do VYKYNUTÉHO
(psát, že už ani jinou nepeču mi přijde trošku divné, ale zatím je to tak, že