Ratatouille - francouzská restovaná zelenina
Ratatouille je skvělé letní jídlo ze sezonní zeleniny. Každý druh zeleniny se připraví zvlášť, aby byl hotový tak akorát. Smísením jednotlivých druhů pak vznikne harmonie chuti. Tato kombinace chutí a vůní vás opravdu dostane.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 158 kJ / 277 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 8,67 g |
Tuky | 1,72 g |
Vláknina | 20,54 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 45 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 50,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechnu zeleninu včetně oloupané cibule nakrájíme na přibližně stejně velké díly (ne příliš malé, cca 2x2 cm), česnek na plátky.
Krok 2: Při přípravě ratatouille je důležité postupně opékat každou zeleninu zvlášť. Takže nejprve rozpálíme na pánvi olej a opečeme lilek pěkně dohněda.
Krok 3: Vyjmeme do připravené misky a pokud vpil všechen olej, trošku na pánev přilijeme.
Krok 4: Pak restujeme papriku, opět vyndáme k lilku, restujeme cuketu a dáme opět k již odložené zelenině.
Krok 5: Nakonec osmažíme cibuli, pak přihodíme česnek, necháme zavonět a přidáme rajčata. Ta jenom párkrát přehodíme.
Krok 6: Na pánev vrátíme všechnu zeleninu, posypeme bylinkami a osolíme.
Krok 7: Promícháme, prohřejeme a můžeme podávat. Zelenina musí zůstat na skus křupavá, nesmíme ji rozvařit. Proto se každá zelenina připravuje zvlášť.
Zveřejněno 4. 5. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ratatouille - francouzská restovaná zelenina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P921
Moje poznámka
Ratatouille - francouzská restovaná zelenina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P921
Nejnovější recepty
Kuřecí orzo
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí nudličky se zeleninou a houbami
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové nudličky s lesními houbami
Přidáno před 10 hodinami
Flíčky s lesními houbami
Přidáno před 10 hodinami
Kuskus se sušenými rajčaty
Přidáno před 17 hodinami
Cuketový sachr
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová pečeně s brambory a mrkví
Martin87 před 53 minutami
Hrušková marmeláda
RenataMaresova před 1 hodinou
Utopenci - nejlepší co známe
Slavista62 před 2 hodinami
Kuřecí nudličky na pivu a balsamiku
Wokurky před 2 hodinami
Pečené plněné papriky
Adrienalis před 3 hodinami
Segedínský salát podle ČSN
Sahula před 9 hodinami
Pečená švestková povidla
Petik05 před 10 hodinami
Belgické vafle
ne.honzula12 před 13 hodinami
Zapečené špecle se smaženou cibulkou
Linerka před 13 hodinami
Cuketovo-zeleninová směs
MonikaP. před 14 hodinami
Tématické fráze:
zelenina ratatouille,
zeleninové ratatouille,
ratatouille zelenina,
restovaná zelenina na pánvi,
francouzská zelenina,
ratatouille recept,
restovana zelenina,
francouzské zeleninové ratatouille,
ratatouille,
zelenina ratatouille recept,
tarhoňa s ratatouille,
zelenina ratatoule,
restovana rajčata,
recept na restovanou zeleninu,
recept ratatouille,
ratatoule zelenina,
ratatouille video,
recept na ratatouille,
zelenina ratatui,
francouzká zelenina
Suroviny:
lilek,
cuketa,
paprika čerstvá červená,
rajče,
cibule,
česnek,
čerstvé bylinky,
sůl,
olej olivový
Komentáře (22)
Ratatouille je nesprávně označováno za restované. Není. Zelenina na ratatouille se má grilovat na otevřeném grilu. Jen tak dosáhnete potřebnou úpravu v rovnakém času. Nemůžete nejdříve dělat jednu, pak v té samé pánvi druhou atd. Než skončíte všechny předešlé budou studené. Opětovné přehřívání pak úplně změní chuťové a konzistentní vlastnosti.
Má zmínka o třetím receptu není o způsobu přípravy. Kdyby jste pozorně četla, zjustila byste, že píšu o tom JAK MÁ RATATOUILLE VIZUÁLNĚ vypadat. Jestli vypadá jinak, není to ratatouille. Můžete si to nazvat všelijak, ratatouille ale rozhodně ne. Milión jídel má to samé složení a podobnou (nebo stejnou) přípravu, ale rozložením v míse nebo na talíři už jde pokaždé o jiné jídlo...
Mně taky něco vadí. A konkrétně to, že váš recept rozhodně ratatouille není. Je to jenom směska zapečené zeleniny.
Jak správně uvádíte, každá zelenina se smaží zvlášť. Avšak...ne malinkaté kousky 2x2cm. Celé plátky velikostí kroužku lilku.
Nachystáme si mísu, nalijeme do ní, cca na půl centimetru, rajčatovou šťávu smíchánou s výpekem ze všech zelenin (tu šťávu, která tam dle vás nepatří) a přidáme osmahlou zeleninu. Ta se vkládá do mísy "na kant" a nechává se v troubě péct ještě asi 10 minut.
Našel jsem zde jeden recept, jak má správně zelenina vypadat a jak se ukládá.
Pečené ratatouille
Recept ještě nebyl hodnocen 4,6