Fazole po mexicku
Fazole, kukuřice a chilli, to jsou charakteristické suroviny pro mexickou kuchyni. Pikantní červené fazole dušené v rajčatovo-paprikové omáčce jsou velmi oblíbené, proto vám přinášíme recept na takovou českou verzi.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 951 kJ / 2 856 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 117,95 g |
| Tuky | 71,95 g |
| Vláknina | 199,86 g |
| Cholesterol | 35 mg |
| Sodík | 916 mg |
| Sůl | 3,60 g |
| Sacharidy | 336,48 g |
Postup přípravy
Krok 1: Fazole den předem namočíme, vodu slijeme, přidáme novou a fazole uvaříme téměř doměkka s bobkovým listem. Pak teprve osolíme a opepříme. K vaření můžeme použít i tlakový hrnec.
Krok 2: Před dokončením přidáme kukuřici a ještě krátce povaříme, ale jen v malém množství vody.
Krok 3: Zahustíme cibulovou jíškou, kterou připravíme tak, že osmažíme kostičky slaniny, přidáme trošku oleje, na něm zpěníme a chvilku orestujeme nakrájenou cibuli. Přidáme hladkou mouku, připravíme světlou jíšku a v ní nakonec zpěníme mletou papriku.
Krok 4: Ihned za stálého prošlehávání metličkou zalijeme jíšku trochou horké vody a fazole zahustíme.
Krok 5: Do fazolí dále přidáme rajčatový protlak (můžeme i kečup), chilli podle chuti, rozetřený česnek, také můžeme přidat nakrájenou čerstvou papriku a rajčata.
Krok 6: Za častého míchání necháme zvolna dobře provařit, alespoň 30 minut a případně dochutíme.
Krok 7: Pokud nemáme mraženou kukuřici, přidáme až uplně nakonec sterilovanou a krátce ji ve směsi prohřejeme.
Krok 8: K těmto fazolím se hodí opečená uzenina nebo uzené maso s restovanou cibulkou a chléb.
Zveřejněno 31. 8. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Fazole po mexicku
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpZJ
Moje poznámka
Fazole po mexicku
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpZJ
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 21 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 22 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 23 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 2 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 2 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 2 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 2 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 4 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 5 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 5 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 6 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 6 hodinami
Tématické fráze:
fazole,
fazole recept,
fazole recepty,
recepty fazole,
recept fazole,
recepty z fazolí,
fazole po mexicku s uzeným masem,
bílé fazole po mexicku,
recepty na fazole,
mexické fazole s kuřecím masem,
pokrmy z fazoli,
jak uvařit fazole,
sterilované fazole červené recepty,
recept na fazole,
sterilované fazole,
červené fazole s kuřecím masem,
fazolky recept,
fazolové recepty,
tmavé fazole,
fazole s kuřecím masem
Suroviny:
fazole červené,
kukuřice mražená,
olej,
slanina uzená,
cibule,
paprika sušená sladká,
pepř mletý,
mouka hladká,
protlak rajčatový,
pasta chilli,
sůl,
bobkový list,
česnek,
koření oregáno,
paprika čerstvá červená,
rajče,
ocet,
cukr,
koření oregáno
Komentáře (17)
spagetka: Špagi, co jak nejdříve musím dopsat do receptu gramáže, takže se