Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)
Hledáte nenáročný a skvěle vypadající moučník na nedělní posezení s blízkými u dobré kávy? Zkuste jablkový koláč sester Tatinových s karamelovou pokrývkou a jablky na listovém těstě. Provoní celý dům a nedá se mu odolat.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 327 kJ / 2 707 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 15,95 g |
Tuky | 128,12 g |
Vláknina | 26,40 g |
Cholesterol | 128 mg |
Sodík | 166 mg |
Sůl | 0,30 g |
Sacharidy | 359,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 170 °C.
Krok 2: Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a vykrojíme jadřinec.
Krok 3: Do hrnce nasypeme 170 g cukru a za stálého míchání necháme cukr teplem rozpustit a zkaramelizovat. Poté vmícháme po kouskách asi 30 g másla, promícháme a krátce provaříme.
Krok 4: Máslový karamel vlijeme na dno pečicí formy.
Krok 5: Na něj poklademe vedle sebe kousky jablek (první vrstva oblou stranou na dno, poté do mezer další vrstva oblou stranou nahoru), stlačíme je k sobě a poklademe plátky zbylého másla.
Krok 6: Listové těsto vyválíme do kruhu o velikosti formy a přeneseme na jablka. Okraje těsta vtlačíme po obvodu formy.
Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 35-40 minut. Před vyklopením necháme koláč 5 minut odpočinout.
Krok 8: Poté formu přiklopíme velkým talířem a rychlým pohybem otočíme koláč nad dřezem těstem dolů. Pozor! Může vám část tekutiny vytéct, záleží, jak moc šťavnatá jablka byla a kolik pustí vody.
Zveřejněno 13. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/V52O
Moje poznámka
Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/V52O
Nejnovější recepty
Višnová pikantní omáčka k masu
Přidáno před 11 hodinami
Ciabatta bez hnětení
Přidáno před 14 hodinami
Rajčatový koláč
Přidáno před 17 hodinami
Piškotové rybízové řezy
Přidáno před 19 hodinami
Palačinky z přebytkového kvásku
Přidáno před 20 hodinami
Cuketová polévka
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Lečo jako polotovar
Kaill před 8 hodinami
Babiččina čočková polévka
Cikitaka před 9 hodinami
Babiččiny kynuté buchty
AnezkaMoller před 9 hodinami
Mleté kuličky se dvěma druhy sýru pečené v troubě
ha.ry před 10 hodinami
Hamburgerové bulky (včetně celozrnné varianty)
AnnaP4 před 12 hodinami
Nadýchaná bublanina s meruňkami
Tjadja před 13 hodinami
Pomazánka Šmitec
mira65 před 13 hodinami
Koláč kynutý litý s ovocem
Lidusenkaf před 13 hodinami
Pomerančový cheesecake
Jitulisek před 14 hodinami
Vepřové na paprice
Bilou před 14 hodinami
Tématické fráze:
tarte tatin,
kolac tarte tatin,
tarte tatin recept,
tatin kolac,
obrácený jablečný koláč s karamelem,
koláč tatin,
recept tarte tatin,
tatin,
tarte,
obrácený koláč s karamelem,
jablkový koláč s karamelem,
tarte tatén,
recept na tarte tatin,
tarte tatin koláč,
tarte tatin koláč,
torte tatin,
tart tatin,
jablecny kolac s karamelem,
francouzsky jablecny kolac s karamelem,
recept na tarte
Suroviny:
těsto listové,
jablko,
cukr krystal,
máslo
Komentáře (32)
Bylo to z duvodu, ze jablka obsahovala hodne stavy. Jakmile jsi je pridala ke karamelu a nechala je chvili dusit, z karamalu a jablek se stala ridka stava..
Muzes se tomu vyvarovat tak, ze kolac opravdu peces 40-45 minut, dokud to testo zvladne a tim se stava zredukuje a zacne opet karamelizovat.
Druha moznost je ta, kterou vsem doporucuji, ze si jablicka bokem na panvi a masle trosku osmazis a podusis, max 10 minut, at ti velmi nezmeknou. Nasledne jablicka prednas ke karamelu a tak se zbavis prebytku stavy, ktera dela neplechu. Cast stavy ale ke karamelu pridej, at to zustane stavnate. Snad jsem ti pomohla..
Autorka v POZNÁMCE prefíkaně nezmiňuje jakéže těsto Stephanie použila...