Dušená mrkev
Skromné a dobré jídlo, na které se téměř zapomnělo. Domácí dušená mrkev se dá připravovat kdykoli během roku, což je její velká výhoda oproti sezónní zelenině. Můžete si ji dát jen tak se šťouchanými brambory, nebo jako přílohu k masu.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 225 kJ / 771 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 9,43 g |
Tuky | 51,77 g |
Vláknina | 19,60 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 408 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 58,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 2: Do kastrolu vlijeme olej, přidáme cibuli a orestujeme ji lehce do sklovita. Pak přidáme mrkev, promícháme, osolíme a zalijeme vodou v množství cca 250 ml. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit.
Krok 3: Mezitím připravíme v malém kastrůlku z oleje a hladké mouky světlou jíšku.
Krok 4: Když je mrkev téměř měkká, za stálého míchání ji zahustíme připravenou jíškou rozšlehanou v cca 100-150 ml vody.
Krok 5: V průběhu přípravy, když mrkev houstne, podle potřeby přidáme vodu až do požadované konzistence.
Krok 6: Zahuštěnou mrkev ještě necháme za občasného promíchání pozvolna přibližně 15 minut provařit, až je úplně měkká.
Krok 7: Ke konci přípravy mrkev ochutnáme, pokud je třeba, dosolíme a můžeme dosladit špetkou cukru podle vlastní chuti.
Krok 8: Podáváme s vařeným bramborem a dušeným vepřovým masem.
Zveřejněno 28. 9. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušená mrkev
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNJy
Moje poznámka
Dušená mrkev
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNJy
Nejnovější recepty
Polévka z červených paprik
Přidáno před 3 hodinami
Zeleninová polévka s cizrnou a smetanou
Přidáno před 5 hodinami
Bezinkový sirup
Přidáno před 5 hodinami
Omáčka na špagety s cuketou
Přidáno před 5 hodinami
Aronie griotka a sirup
Přidáno před 7 hodinami
Dýňová marmeláda s džusem
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý švestkový koláč
Miroslav73 před 2 hodinami
Moje vaječná pomazánka
Miroslav73 před 2 hodinami
Naložená sušená rajčata ze sušičky
petvset před 4 hodinami
Cizrnový salát se zeleninou a tuňákem
TondaJ před 4 hodinami
Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek
Hanka6677 před 4 hodinami
Tříbarevný tvarohový koláč
marunda před 4 hodinami
Vepřové maso s kapustou
LucieBicanova před 6 hodinami
Pestrý zeleninový salát s nivou a lehce pikantní zálivkou
Eva z HK před 7 hodinami
Medové kokosové rohlíčky
Danna před 8 hodinami
Kynutý knedlík
RadkaaK před 8 hodinami
Tématické fráze:
dušená mrkev,
výborná dušená mrkev,
dušená mrkev na másle s vepřovým masem,
dusena mrkev bez masa,
dušená mrkev recept,
mrkev dusena,
recepty dusena mrkev,
vařená mrkev,
recept dušená mrkev,
recept na dusenou mrkev,
mrkev recepty,
vařená mrkev recept,
top recepty dušená mrkev,
sladká mrkev,
dusena mrkev s bramborem,
dušená mrkev na másle,
dušená mrkvička,
mrkev na sladko,
recepty z mrkve,
dušená mrkev recepty
Suroviny:
mrkev,
cibule,
olej,
voda,
sůl,
cukr krupice,
olej,
mouka hladká,
voda
Komentáře (41)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Mrkev na hrubo, osmahnout na velkém množství másla, podlit vodou a nechat zmeknout. Přidat hrášek. Osolit opeprit a poprasit moukou. Tím se zahusti a hotovo.