Rajská omáčka
Rajská omáčka patří ke klenotům české kuchyně a tento recept vám zaručí perfektní výsledek. Jednoduše a srozumitelně popsaná rajská omáčka s vařeným hovězím masem nám připomene, jak ji vařívaly naše maminky a babičky.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 307 kJ / 1 268 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 122,37 g |
| Tuky | 50,71 g |
| Vláknina | 15,44 g |
| Cholesterol | 363 mg |
| Sodík | 279 mg |
| Sůl | 0,50 g |
| Sacharidy | 74,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso očistíme a vložíme do hrnce s vroucí vodou. Lehce osolíme a zvolna vaříme doměkka asi 2 hodiny. Hotové maso vyjmeme a vývar prozatím odložíme bokem.
Krok 2: Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Před krájením je můžeme oloupat. Citron dobře umyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Kůru nevyhazujeme.
Krok 3: Na oleji zpěníme cibuli, přisypeme rajčata a pár minut dusíme. Přidáme rajčatový protlak, koření, plátky oloupaného citronu a kousek citronové kůry.
Krok 4: Vše zalijeme vývarem z masa a vaříme asi 20 minut. Jakmile se rajčata rozvaří, omáčku propasírujeme a dolijeme vývarem do konzistence méně husté omáčky.
Krok 5: Z mouky a másla usmažíme jíšku. Přidáme ji do omáčky a provaříme alespoň 15 minut. Dochutíme solí, cukrem, případně okyselíme citronovou šťávou (nebo octem).
Krok 6: Maso nakrájíme na plátky, vložíme do omáčky a vše krátce prohřejeme.
Krok 7: Omáčku podáváme s plátky masa a houskovými knedlíky.
Zveřejněno 27. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rajská omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vg7g
Moje poznámka
Rajská omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vg7g
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka
Přidáno před 3 hodinami
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 18 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 19 hodinami
Neapolský salát
Přidáno před 22 hodinami
Staročeský kuba
Přidáno před 22 hodinami
Hrachová polévka s krutony
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové maso v mrkvi
RadmilaS před 1 hodinou
Koňakové řezy
janatka před 2 hodinami
Polévka s drožďovými noky
Vrbaska před 3 hodinami
Medovníkové koule
evik_svistik před 4 hodinami
Kokosky
veveruska73 před 11 hodinami
Rumové kuličky z tatranek
Petik05 před 12 hodinami
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Danakoukolova před 15 hodinami
Išelské cukroví
Danakoukolova před 15 hodinami
Vosí hnízda
RNiklova před 15 hodinami
Tématické fráze:
rajska omacka,
rajska omacka recept,
rajska,
rajská omáčka z rajčat,
recept na rajskou omacku,
top recepty rajska omacka,
rajska recept,
recepty rajská omáčka,
rajska omacka recepty,
recept rajska omačka,
jake maso na rajskou omacku,
rajska omacka z rajcat recept,
recept rajska,
rajská omáčka top recepty,
jaké maso na rajskou,
recepty na rajskou omačku,
recept na rajskou,
rajská omáčka s masem,
rajská omáčka s hovězím masem,
rajskaomacka
Suroviny:
hovězí zadní,
rajče,
protlak rajčatový,
cibule,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř,
koření hřebíček,
tymián,
skořice,
paprika sušená sladká,
šťáva citronová,
cukr krupice,
olej,
sůl,
citron,
máslo,
mouka hladká
Komentáře (202)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Pošesté - smetana. Ta se dává do rajské polévky, ne omáčky. Neumím si představit plněnou papriku v rajské omáčce se smetanou... Zkrátka to k sobě nejede.. K dochucení na talíři už pak klidně můžete použít citronovou šťávu, ale je to jedno jestli ji nebo ocet, citrónová šťáva je pořád jenom kyselina citronová a ne vitamin C. Vitamin C je její optický izomér, tzn. pravá část molekuly je vlivem světla o pár °° pootočena proti směru ručiček. Vitamin C nad 60°C degraduje, takže i to málo, co ho v citronu je, se v horké omáčce zničí.
Suma sumárum ingredience:
Rajčatovej protlak nebo pyré
Cibule
Sádlo na cibuli
Cukr
Hřebíčky
Skořice
Ocet
Žádná mletá paprika
Žádná syrová (nebo zavařovaná) rajčata
Žádný citron
Žádné závratné množství cibule
Jíšku záměrně nespomínám, rajská polévka/omáčka má být hustá od protlaku, ne od jíšky...