Cukrářská vánočka (mazanec)
Stejně jako mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům, vánočka nesmí chybět na Vánoce. Obě těsta jsou velmi podobná, a proto můžete jeden recept využít na obě dobroty. Základem je poctivá dávka másla, díky které je konzistence krásně vláčná.
Suroviny pro 1 kus
množství na 1 větší vánočku nebo 2 mazance
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 125 kJ / 3 854 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 90,06 g |
| Tuky | 143,46 g |
| Vláknina | 26,90 g |
| Cholesterol | 980 mg |
| Sodík | 649 mg |
| Sůl | 1,53 g |
| Sacharidy | 537,22 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí – necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme sůl.
Krok 2: V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky, přimícháme vanilku, koření, mouku, přilijeme kvásek a mléko. Vymícháme a pak do něj zapracujeme rozinky a nahrubo sekané mandle, zaprášíme moukou a necháme kynout.
Krok 3: Po vykynutí těsta předehřejeme troubu na 160 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 4: Potom těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku. Přeneseme ji na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nahrubo sekanými mandlemi. Do horního copu vpíchneme 3 špejle, aby se vánočka při pečení nerozjela.
Krok 5: Pečeme při 160 °C přibližně 60 minut. Zda je těsto upečené, vyzkoušíme špejlí.
Zveřejněno 4. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cukrářská vánočka (mazanec)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5XK
Moje poznámka
Cukrářská vánočka (mazanec)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5XK
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky se zázvorem
Přidáno před 2 hodinami
Zapečené tortilly s tuňákem
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kousky ve smetanovo-hořčičné omáčce
Přidáno před 15 hodinami
Škvarkovka podle dědečka
Přidáno před 15 hodinami
Fofrová nivová pomazánka
Přidáno před 15 hodinami
Špekáčky na černém pivu se zeleninou
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Křupavé bramboráky
Zdeninka19 před 38 minutami
Jogurtová bábovka s pudinkem
KoRaNiSaH před 2 hodinami
Nejlepší špenát
[email protected] před 3 hodinami
Hovězí loupaná plec na pepři a bramborové kaši
Fitulka před 3 hodinami
Pohanka s restovanou zeleninou
Fitulka před 3 hodinami
Středomořský rajčatový salát
Fitulka před 3 hodinami
Žitný chleba
jitka1963vlasim před 3 hodinami
Hrnkové knedlíky z mikrovlnky
Fitulka před 4 hodinami
Cukrová poleva na perníky
Kaill před 5 hodinami
Kroupy s houbami a uzeným masem
Fitulka před 6 hodinami
Tématické fráze:
mazanec jako od babičky,
pečení vánočky,
domácí vánočka od babičky,
jak dlouho péct vánočku,
testo na vanocku,
pečení mazance,
vánočka podle babičky,
jak péct vánočku,
recepty kynutá vanočka,
pečení vánoček,
kynutá vánočka,
vanočka pečeni,
pečení vánočky v horkovzdušné troubě,
jak dlouho pect mazanec,
chyby při pečení vánočky,
pečení vánočky ve formě,
výborná domácí vánočka,
proč vánočka po upečení klesne,
vánočka mojí babičky,
vánočka mojí babičky
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr,
vanilka,
žloutek,
droždí,
mléko,
rozinky,
mandle,
kůra citronová,
ořech muškátový,
anýz,
sůl,
vejce,
mandle
Komentáře (75)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
mohu Vás poprosit o radu - píšete, že nejdřív nalejete kvásek a pak zasypáváte moukou, já v jiném receptu mám napsáno, že nejdřív mouka a pak zalívat mlékem, budu ráda za Váš postřeh.
Děkuji moc
Já vím Bohumile, já vím, že to tak děláte
Zní to logicky
Předem děkuji za odpověď.
LŠ
P.S nebo i sem na stránky děkuji
Přeji hodně úspěchu a hezký den.