Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z bílých fazolí

Jemnou, téměř máslovou chuť fazolí si vychutnáme v polévce, která má základ z restované zeleniny provoněné bylinkami. Část fazolí rozmixujeme do hladkého pyré, kterým polévku přirozeně zahustíme. Na závěr polévku zjemníme parmezánem.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

srettka

Snadný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 90 min bez doby namáčení fazolí

110 min (20 min příprava + 90 min tepelná úprava, bez doby namáčení fazolí)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 709 kJ /
1 126 kcal
Bílkoviny35,12 g
Tuky43,09 g
Vláknina99,23 g
Cholesterol 3 mg
Sodík 2,56 g
Sůl5,93 g
Sacharidy106,76 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem namočíme fazole. Druhý den vodu slijeme, fazole propláchneme a v čisté vodě je vaříme doměkka přibližně 60–90 minut. Krok 2: Cibuli i česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Petržel i libeček posekáme. Mrkev a papriku očistíme a nakrájíme na malé kostičky, řapíkatý celer na půlcentimetrové proužky. Krok 3: V hrnci rozehřejeme olej, necháme v něm rozpustit máslo, přidáme najemno nakrájenou červenou cibuli a pomalu ji restujeme, až zesklovatí. Krok 4: Přidáme nasekaný česnek. Potom vsypeme posekanou petržel s libečkem, kostičky mrkve a papriky i proužky řapíkatého celeru. Všechno krátce orestujeme. Krok 5: Z uvařených fazolí odebereme jednu třetinu s trochou vody do nádoby, ve které je rozmixujeme do hladkého pyré. Krok 6: Zbytek fazolí i s vodou přilijeme k orestované zelenině, zalijeme zeleninovým vývarem (případně vodou s bujonem) zhruba do tří litrů, osolíme, opepříme a krátce povaříme, aby zelenina zůstala lehce křupavá. Krok 7: Nakonec vmícháme fazolové pyré pro jemné zahuštění a pečlivě ho rozmícháme. Krok 8: Nakonec do polévky vmícháme pět lžic strouhaného parmezánu, necháme ho rozpustit a podle chuti doladíme solí. Krok 9: Polévku při servírování posypeme strouhaným parmezánem na ozdobu.

TIP: Čím a jak můžeme zahušťovat polévky

Zveřejněno 11. 3. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Polévka z bílých fazolí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n8PE

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Polévka z bílých fazolí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n8PE

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Velmi lákavá kombinace fazolí a parmezánu.

TerezaVe:Terezko,sice nejsem autor receptu,ale polévka je chutná i bez toho sýra:-)Ten sýr je taková chuťová"třešinka na dortu":-p

Myslíte, že bude chutná i bez sýra? Nezkoušel jste náhodou někdo?

Ajaj, to je nádhera! Takové polévečky já můžu. . . :-p:yes:+

:yes:;-)+11no ta je...mňam:yes:;-)

Srettuli máš tam všechno co můžu;-):-))parádní polévečka:-p+9:yes:

lucik.233::-8kristova noho:-8 taková hrubice:-8 vono to mělo být polévka s bílými fazolemi a takhle jsem to dokonila:-8:-D letím opravit:-D

:-p:yes: krásná polívčička:-K

kdyžtak polévka Z bílých fazolí !! Ale jinak vypadá dobře :)

:yes:polévečka vypadá pěkně.Fazole máme rádi,jen parmezán já nemusím...ale jinak:yes::yes::yes:+bodík:-!:yes:

:-pNo totok...:-p

rebeka:už včíra..ale já to posichrovala prdikulkami:-8..takže u mě dobrý, jen tatík se skoro šňeroval k matraci:-))

luxusní polévečka, jen co je pravda;-):-):yes::yes:
srett.. u vás bylo dnes balónové létání:-8:-?:-D:-D:-D

Tématické fráze:
fazolová polévka z bílých fazolí, fazolová polévka bílé fazole, fazolová polévka bílé fazole, polévka z velkých bílých fazolí, polevka z bilych fazolek, bile fazole polevka, polevka z bílé fazole, fazolová polévka bílé fazole z konzervy, fazolova polevka, fazolová polévka bílá, bílá fazolová polévka recept, bílá fazolová polévka, polévka s bílými fazolemi, bílé fazole recept, polevka z bilich fazoli, polívka z bílých fazolí, fazolová polévka recept, fazolová polévka recept bílých, fazolová polévka s bílých fazolí, velké bílé fazole recept

Suroviny:
fazole bílé, cibule, mrkev, celer, paprika čerstvá červená, česnek, nať petrželová, petrželka, libeček, bobkový list, olej, máslo, sýr parmazán strouhaný, vývar zeleninový, pepř mletý, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu