Kynutý meruňkový táč
Kynuté těsto je jedno z nejoblíbenějších na přípravu buchet a koláčů. Hodí se na něj snad jakékoli ovoce. Drobenkový koláč s meruňkami je jeden z nejoblíbenějších, zvlášť když je posypaný křupavou a sladkou drobenkou.
Suroviny pro 2 plechy
2plechy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 634 kJ / 4 932 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 94,61 g |
Tuky | 216,65 g |
Vláknina | 29,74 g |
Cholesterol | 661 mg |
Sodík | 316 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 635,97 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko ohřejeme, aby bylo teplé (ne horké), nasypeme do něj cukr a rozdrobíme kvasnice.
Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme olej a vejce. Krok 2: Když kvásek vzejde, přilijeme ho k ostatním surovinám a vypracujeme vláčné těsto. Nemělo by být příliš tuhé, radši řidší. S moukou opatrně, každá saje tekutinu jinak. Krok 3: Dva plechy vyložíme papírem na pečení. Krok 4: Těsto rozdělíme na dvě poloviny.
Rukama těsto rozprostřeme po celém plechu (když si ruce pořádně potřeme olejem, těsto se na ně vůbec nelepí). Krok 5: Na těsto naskládáme půlky meruněk řeznou stranou nahoru, posypeme drobenkou a upečeme dorůžova ve vyhřáté troubě. Na 200 °C zhruba 15-20 minut.
Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme olej a vejce. Krok 2: Když kvásek vzejde, přilijeme ho k ostatním surovinám a vypracujeme vláčné těsto. Nemělo by být příliš tuhé, radši řidší. S moukou opatrně, každá saje tekutinu jinak. Krok 3: Dva plechy vyložíme papírem na pečení. Krok 4: Těsto rozdělíme na dvě poloviny.
Rukama těsto rozprostřeme po celém plechu (když si ruce pořádně potřeme olejem, těsto se na ně vůbec nelepí). Krok 5: Na těsto naskládáme půlky meruněk řeznou stranou nahoru, posypeme drobenkou a upečeme dorůžova ve vyhřáté troubě. Na 200 °C zhruba 15-20 minut.
Zveřejněno 11. 11. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý meruňkový táč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5yrX
Moje poznámka
Kynutý meruňkový táč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5yrX
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 7 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 18 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 22 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jogurtová bábovka
Cerpes před 15 minutami
Rychlá ořechová bábovka
Anna.Milkova před 39 minutami
Obyčejný hlávkový salát s obyčejnou zálivkou od babičky
Missa25 před 47 minutami
Kefírové lívance II
vavravictoria1 před 58 minutami
Klasická koprová omáčka s vejcem
frantisek66 před 1 hodinou
Hamburská vepřová kýta
Pisarak před 2 hodinami
Vepřová kotleta s houskovým knedlíkem
Pisarak před 2 hodinami
Toskánský bůček
poirotka před 3 hodinami
Vajíčková tlačenka
pavelcicha před 3 hodinami
Tématické fráze:
meruňkový táč,
kynutý táč,
kynutý meruňkový koláč,
merunkovy kynuty tac,
táč,
kynutý meruňkový táč,
kynutý táč s ovocem,
kynutý táč s meruňkami,
táč s meruňkami,
švestkový táč,
kynuty merunkovy kolac s drobenkou,
merunkový táč s drobenkou,
táč recept,
kynuté těsto na táč,
kynutý táč se švestkami,
merunkovy kynuty kolac,
recept na kynutý táč,
meruňkový koláč kynutý,
ovocný táč,
táč s ovocem
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
kvasnice,
cukr krystal,
vejce,
olej,
sůl,
meruňky,
máslo,
cukr krystal,
mouka polohrubá
Komentáře (36)
Pekla jsem s borůvkama, děti mají již půl plechu snězeného
Děkuji moc a recept ukládám a přidávám bodíka.
Špagetko,lejanec jsem pekla včera, tento recept jsem pekla už několikrát a vždy byly koláče výborné.Recept jsem už tenkrát chválila a chválím dál.
Jen jsem nikdy nedávala čerstvé kvasnice do pekárny.
Díky tobě, jsem to včera poprvé zkusila a bylo to, jak jsi mi napsala. Vykynulo to úžasně.
Díky moc,moc za radu a těším se, jak budu tímto způsobem péct zase, protože mám hodně receptů kde jsou čerstvé kvasnice a díky tobě se už nemusím bát a hlavně budu vědět jak na to. Díky moc. Scarlet.
Mám sice blbej dotaz, ale co nadělám, když nevím.
Prosím , kolik dát kvasnic sušených, pokud bych těsto připravila v pekárně.
Přiznám se , že do pekárny dávám jen sušené a neznám tento poměr normálních a sušených.
Eventuelně, jak se dávají čerstvé kvasnice do pekárny. Udělá se první kvásek klasicky a naleje se tam, nebo se rozdrobí na mouku tak jako ty sušené.
Pokud některá z vás poradí, budu moc ráda.
ani 2x starší si na kynuté netroufnou
bravo