Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslové croissanty s omládkem

Hodnocení receptu je 5,0 (45×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Suroviny

Porce: 12 kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 878 kJ /
2 600 kcal
Bílkoviny55,53 g
Tuky83,01 g
Vláknina15,18 g
Cholesterol 230 mg
Sodík 11 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy400,06 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto je možné udělat jak robotem, tak i v pekárně. Krok 2: V pekárně necháme bez předehřevu umíchat omládek a v zavřené pak 45 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a (opět bez předehřevu) necháme vymísit těsto, pak pekárnu vypneme (program přerušíme) a těsto necháme 60-90 minut vykynout. Bez nahřívání pekárnou, aby se nám na něm pak při provalování nerozpustilo máslo, můžeme během kynutí i 1 až 2 x promíchat. Krok 3: Vykynuté vytáhneme, propracujeme a rozválíme. Na jednu polovinu plátu nastrouháme tuhé máslo, překryjeme druhou polovinou plátu, okraje zamáčkneme a celé rozválíme na tenčí. Poskládáme na třetiny a opět rozválíme. Krok 4: Znovu poskládáme na třetiny a už můžeme rozválet na tenký finální plát, který rozkrájíme na trojúhelníky a z nich umotáme croissanty. Ti pilnější ale mohou skládání a rozvalování opakovat ještě klidně i dvakrát, těsto bude lépe a více lístkovat. Krok 5: Umotané croissanty necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií asi 30 minut nakynout, potřeme zbytkem vejce (pouze povrch, ne boky - řez těsta -> lístky by se slepily) a ve vyhřáté troubě upečeme (250°C/asi 12-14 min - pokud vám budou moc brzo hnědnout, teplotu snižte na 220°C.) Krok 6: Do těsta doporučuji dát Stellu, s Herou budou croissanty vonět trochu do loupáků.

Zveřejněno 28. 11. 2011

Poznámka autorky cathleen

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Máslové croissanty s omládkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V0j9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Máslové croissanty s omládkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V0j9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (82)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Johanka128: dobré ráno, určitě ano:yes:

Zdravím, Ivo, mám dotaz ohledně másla - můžu dát klasické máslo? Stellu nepoužívám a nevím, co bych pak dělala se zbytkem (kromě další várky :-d )

Chuťově dokonalé. Ale také mi nelistují ;-( :-D Může to být tím, že jsem je po zarolování hned hodila do trouby? Nebo tím, že kynuté těsto jsem měla u zdroje tepla a když jsem ně něj nastrouhala máslo, tak se lehce topilo? Ještě zkusím Cathleen, podobné těstíčko, co tady máš, máslové rohlíčky z r. 2017 a uvidím, co se mi bude dělat líp :-8

crosanty ,,vyborna vec,,,pro inspiraci,,rozvalet těsto,pridame vařene zeli s opečenou cibulkou a nakou klobasku,,,nebo tam dame nadrobno nasekane škvarky...je to vyborne,,tak dobrou chut ..Pavel:-p:-p:-p

Dobrá dobrota, pral se s nimi a vyšlo tolik listů jak ve slabikáři:-p:-p:-p

Katka758: Katko, nemohla jsem ti písnout, nebyla jsem tu. Ale písnu ti ještě dnes vzkazík a proberem to, ju?;-) Těsto se dělá dobře, bude to určitě jen malou chybkou někde v postupu:-)

Tak přesně, jak jsem předpokládala. Nelístkuje mi to, je to buchtové. Nevím, kde se stala chyba. Chuťově jsou ale vynikající.

To nejdůležitější jsem zapomněla. Ukládám do oblíbených a přidávám bodík.

Tak jsem si o sobě myslela, že jsem zdatná pekařka a zvládnu i složitější věci. Zřejmě si o sobě člověk nemůže myslet;-)Těsto se mi myslím povedlo, ale při prvním válení mi máslo zůstávalo na vále a celé se to začalo lepit....musela jsem podsypat moukou a pak mi zase croissanty nechtěly moc kynout. Ani nevím, zda jsem dobře válela i když jsem se snažila podle obrázků. Teď jsou v trobě, tak doufám, že se aspoň trochu povedou a bude tam to lítkování znát. Pak dám vědět. Třeba na druhý pokus to bude lepší.:-8:-))

Děti kroasanty milují, určitě je upeču, ukládám do oblíbených a boduji.:yes:

Katka758: Dovolím si odpovědět. Lístkové těsto se musí rozvalovat tak, aby vrstvičky zůstaly na sobě, díky tomu pak lístkuje. Když budeš postupovat přesně podle textu a fotek, určitě se to podaří ;-):yes:

Katka758 4. 6. 2012 10:39
Mám dotaz.... :-Kje jedno, jak to těsto vyválím? Nebo se to musí jen z té jedné strany,aby lístkovalo?Nemám s tím zkušenost, ale recept mne nadchl a chtěla bych se do toho pustit. Jen nemám žádné zkušenosti s omládkem a skládáním a rozvalováním těsta.:-8 Děkuji a pak napíšu, jak se mi to povedlo.

zrovna sem dopekla a jsou vážně výborné :) trochu sem se bála toho těsta, páč sem kynuté těsto dělala uplně poprvé, ale myslím si že jsem se s tím úspěšně poprala a všem moc chutnají :)

Katka B: Katko, zkusit můžeš i bez ní, dej místo ní lžičku včelího medu. Ale jestli pečeš často, doporučuju ti přeci jen ji koupit.
Až budeš prokládat nastrouhaným máslem - mám ho, už nastrouhané, vždy předem nachystané v lednici. Pokud je moc měkké, mohlo by se ti s ním hůř pracovat.;-)
Doufám, že se ti povedou a budeš spokojená:-)

Teda dámy, listové těsto jsem dělala už několikrát, ale vždycky z toho vylezlo cosi, co se mu teda moc nepodobalo :-( Už jsem vyzkoušela několik receptů a pořád žádná sláva. Tuk mi vytejkal a finální výsledek byl dost "betonovej". V týdnu zkusím tento recept a dám vědět, jak dopadl. Pořád to nevzdávám ;-) jen musím koupit sladěnku :-/
Jinak moc chválím fotky, jsou k nakousnutí.:yes:

zizala: Je nádherně vidět, jak ti lístkují:yes::yes:
Máslo, pokud mám nastrouháno chvíli předem, uchovávám na talíři v lednici.;-)

Těsto jsem zadělávala v robotu ;-) Buď jsem dala toho másla moc nebo, jak bylo v kuchyni teplo, se nahřálo...prostě mi při vyvalování místama lezlo ven :-/ Moje první vlastnoručně dělané a docela určitě ne poslední croissanty. Díky za recept, příště jdu do těch slaných ;-):-K:-K

Biton: :-8 to mě moc těší! Povidla se nesnažila z croissantů vytéct:-? Já je dělala vždy jen prázdné a tak v tomhle směru tvým případným následníkům neporadím....

Tak jsem tyto skvělé croissanty také zkusila...jsou výborný! :-p Do omládku jsem dala med a dovnitř croissantu dala povidla a jsou skvělý! Určitě jsem nedělala naposledy! :-p:-):yes:

Jana: :-) určitě, Jani, omládek vymíchej ručně, nech v zakryté míse vykynout...pak přidej zbytek surovin a vymíchej těsto a už dále podle receptu;-)

cathleen: Moc děkuji za odpověď....právě přemýšlím, že je zkusím ale ještě se zeptám...jde to udělat i bez pekárny? Zkoušel to někdo? Díky

Jana: Jani, já je dělala jen neplněné, s tím, že je třeba naplníme až po upečení. No, nestihli jsme to :-D byly ztrestány ještě vlažné, do jednoho a to vždy, když jsem je pekla.
A u té marmelády - asi bych měla trochu strach, že při pečení vyteče. Ale :-! nemusíš je přece dělat jako croissanty....je to plundrové těsto, můžeš ho po vyválení nakrájet na čtverečky, na jednu půlku dát marmeládu a druhou půlkou překrýt. Stisknout okraje, nechat nakynout, upéct:-p

Chtěla jsem se zeptat, zda mohu tyto croissanty naplnit (marmeládou, nutelou) nebo jsou lepší samotný? Díky :-)

magdalenka: :-)jj, omládek je vlastně druh kvásku, s daným poměrem tekutiny a mouky, a místo cukru se používá právě sladový výtažek - dělá kvasinkám moc dobře;-)

Ahoj Cat, očarilo ma foto prekrojeného croissantu! :yes: Mám rada kysnuté cesto, za tebou však stále zaostávam.
Vieš, že až po dlhšej dobe som zistila, že omládek robím, iba neviem, že je to omládek - volám to kvások a robím od oka (pokiaľ nerobím niektorý tvoj recept).
Pekný večer!

senky: mam radost, diky :-))

Vyzkoušela jsem minulou neděli:-8 byly zlikvidovány přímo z plechu:-):-! Chuťovčička:yes::yes: Tvarově:-(:-D:-D ale budu trénovat a trénovat, až docílím fotogenického jedince:-D:-D

cathleenko, jasný, ale to já ráda;-) hezkou neděli přeju!

lovie: je ti jasný, že si muže nezvratně rozmazluješ?!:-D
Jsem moc rada, ze chutnaji a diky za fotku:-K

Tak byly dnes znovu:-)) a prý bych je mohla péct každé ráno :-p přidávám fotku posledního kousku (mrzáčka:) a ještě jednou moc děkuji za prima recept!:-*

cathleen: děkuji moc za radu!:-K Nicméně byla jsem nedočkavá a stihla připravit těsto ještě předtím, než jsem si ji přečetla :) a samozřejmě jsem ho dala do chladničky už i s máslem a několikrát překládané. Výsledek byl ale (naštěstí?) super - z ranních croissantů nezbyl už ani jeden. Myslím, že kvalitě těsta to neubralo. PS: slané budou v týdnu, mňam :)

lovie: diky za tak obrovskou pochvalu:-8 taky nam moc chutnaji, i ty ve slane verzi.
Pokud chces delat testo vecer, doporucuju udelat jen omladek, nechat nakynout, pak i testo a to BEZ kynuti dat do lednice. Rano testo vyvalet, poklast maslem a...dal podle receptu. Takhle uz to mam vyzkouseno, ale nezkousela jsem nechat odlozit uz hotove testo i s maslem.

Croissanty máme v oblibě, tak jsem též vyzkoušela. S omládkem jsem zadělávala poprvé a musím říct, že výsledkem jsem byla nadšena! Tohle byly opravdu croissanty, vynikající, napovrchu křupavé, uvnitř jemné, měkké, lístkující, vláčné a chuť jak má být. U receptu zůstávám a jiné už péct nebudu:-) Jen se chci zeptat, můžu si těsto připravit večer, dát do ledničky a péct ráno k snídani čerstvé? Díky a BOD!;-)

Tsubakiaka 9. 12. 2011 06:39
cathleen:děkuju :D

Tsubakiaka: zkus dát místo něj lžičku medu (včelího, ne pampeliškového);-)

Tsubakiaka 8. 12. 2011 17:21
a musí tam být sladovit ??? co by se stalo kdybych ho tam nedala :-?

Zuzka - Cobra::-!ještě - Sladovit je vlastně totéž, co Sladěnka, pouze od jiného výrobce.
Ať se ti pečení daří!:-K

Zuzka - Cobra: :-)někde jsem to už psala....když je uložená stále v lednici a pokaždé z ní nabíráš suchou, čistou lžičkou, vydrží klidně i rok po záruce bez jakýchkoliv změn (řekli mi přímo tam, kde Sladěnku vyrábějí);-)

Krásné croissantíky:-K
Cathleen, konečně jsem vlezla do obchodu se zdravou výživou a našla tam Sladěnku. Jenže expirace 3/11/11. Jak dlouho vydrží sklenička Sladěnky po otevření? Naštěstí jsem sehnala Sladovit, tak můžu vesele péct dle tvých krásných recepisů:yes:

Leny: :-) díky za zprávu, Leni.

smiskova.z: Jani, nejlepší jsou ještě mírňounce vlažné. V sobotu jsem dělala slané croissanty, recept během několika dnů přidám - můžeš vyzkoušet i tyhle;-)

Hmmmmmmmm- už se těším až je v pátek upeču -to mě budou moji chlapi až se vrátí z práce a ze školy chválit :yes::yes::yes::yes::-D

I přesto že jsem je trochu \" připekla \", byly výborné. Nenáročný recept, s těstem se dobře pracovalo! :-)):yes:

To už je pro mně "Vyšší odborná":-(:-O:yes:...+1

:-p mňam, ty jsou :yes::yes::-K

spagetka::-))je, díky.

katka: Katko, obecně řečeno je omládek vlastně jako klasický "babiččin" kvásek, ale s daným poměrem vody a mouky....a místo cukru je sladový výtažek (sladěnka nebo sladovit). Pokud sladový výtažek nemáš, a přesto to chceš vyzkoušet, dej místo něj lžičku včelího medu - má podobný účinek.
Díky omládku těsto ochotněji a lépe kyne, i pečivo je s ním nadýchanější.:yes:

katka: tady mrkni http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/...
Ivi, je to dobře že jo ;-):-D:yes:

dobrej prosím vás co to je sladěnka a sladovit,díky :-)

Rohlíčky jak malované:yes::-)+28

Irrena::-O Irí, ty jsi rychlovka! A jsem moc ráda:yes:....co fotka, nebyla by?:-K

Cathleen dneska jsem je upekla a jsou vynikající:yes::yes::yes:

Croissanty jsou moc krásné:-KA hlavně oceňuji perfektní fotopostup:yes:+25:-p:-*

Jsou kásné a těch fotek :-D:yes:

Nejde nepochválit:-O:yes::yes: nejde nezkusit:-8:-D:-D

:yes::yes:Jsou krásné+:yes::yes:

:-8 Ježíšek mi donese Pekárnománii už se těším :yes:

:-Okrásné, hned bych se zakousla:-p:yes:+21

:yes::-*ty jsou...:-K

Tématické fráze:
croassaint recept, croasant, máslový croissant z listového těsta, crosanty, croasant recept, domácí croasant, croassaint, máslové loupáky, francouzský croasant, máslový croasant recept, kroasanty podle hrušky, croasant z domácí pekárny, nejlepší recept na croissanty, máslové loupáky kynuté v lednici, croasant s nutelou, croasant recept na těsto, recept na domácí croasant, kroasánty recept, jak vyválet těsto na croasant, máslové croissanty z listoveho testa

Suroviny:
voda, sladěnka, droždí, mouka hladká, croissant, voda, sůl, cukr, mouka hladká, máslo

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu