Florentýnky
Florentýnky jsou původně, jak už název napovídá, ze slunné Itálie, zabydlely se ale i u nás a díky své lahodné chuti jsou k dostání na pultech cukráren po celý rok. Vyzkoušejte si i vy jejich domácí přípravu, uvidíte, že je budete péct už napořád.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 237 kJ / 3 403 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 54,53 g |
Tuky | 190,77 g |
Vláknina | 27,68 g |
Cholesterol | 848 mg |
Sodík | 468 mg |
Sůl | 1,11 g |
Sacharidy | 353,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z mouky, másla, cukru, kakaa, soli, kůry a žloutku vypracujeme těsto. Uložíme asi na hodinu do chladu.
Krok 2: Na pomoučeném válu vyválíme plát silný asi 5 mm. Kulatým tvořítkem s vroubkovaným okrajem vypichujeme kroužky, které rovnáme na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 3: 20 g kandovaného ovoce nasekáme najemno a dáme stranou.
Krok 4: Svaříme smetanu s medem, máslem a cukrem.
Krok 5: Vmícháme větší kousky kandovaného ovoce, mandle a necháme zkaramelizovat. Pokud se stane, že je karamel řídký, můžeme přidat trochu mletých mandlí.
Krok 6: Kolečka potřeme rozšlehaným žloutkem, doprostřed posadíme kopeček mandlového karamelu a pečeme asi 12 minut na 180 °C.
Krok 7: Ještě horké florentýnky posypeme odloženým jemně nasekaným citronátem.
Zveřejněno 13. 12. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Florentýnky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L5kj
Moje poznámka
Florentýnky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L5kj
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 5 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 20 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 21 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 21 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 21 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 16 minutami
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 1 hodinou
Hadrová polévka našich babiček
VeraHajany před 2 hodinami
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 5 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 6 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 7 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 22 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 23 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova 15. 6. 2025 13:09
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik 15. 6. 2025 11:41
Tématické fráze:
florentýnky,
florentýnky recept,
recept na florentýnky,
florentky,
vánoční cukroví florentýnky,
florentýnky se smetanou,
florentinky,
cukroví florentýnky,
florentinky recept,
recept florentynky,
florentynka,
florentýnky cukroví,
florentky recept,
co je to citronát,
nejlepsi florentynky,
cukroví florentinky,
floretýnky,
florentky cukroví,
forentýnky,
florentynky hvězdičky
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
kakao,
žloutek,
kůra citronová,
sůl,
žloutek,
ovoce kandované,
smetana,
med,
máslo,
cukr krupice,
mandle
Komentáře (50)
proč já nejsem tvoje..např.švagrová nebo aspoň suseda
Bnahu, úúúžasné to máš..ti písnu adresu, ať víš, kam to posla, chceeeš