Knedlíky - blbouny s klevelou
Knedlíky, neboli blbouny, vaříme nejčastěji v letní sezoně, kdy nám dozrává ovoce. Můžeme tak použít meruňky, jahody, ostružiny nebo borůvky. K plněným knedlíkům pak můžeme udělat také sladkou omáčku, tedy klevelu, kterou je přelejeme.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 709 kJ / 2 082 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,87 g |
Tuky | 24,63 g |
Vláknina | 18,36 g |
Cholesterol | 298 mg |
Sodík | 610 mg |
Sůl | 1,44 g |
Sacharidy | 382,93 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kynuté těsto: uděláme kvásek (rozdrobené droždí, trochu mléka, trochu cukru), až vzejde, připravíme mouku do mísy, uděláme uprostřed jamku a tam vylijeme kvásek.
Krok 2: Pak přidáme vlažné zbylé mléko, vejce, špetku soli a těsto dobře uhněteme, přikryjeme a dáme kynout na teplejší místo na 1 hodinu.
Krok 3: Mezi kynutím připravíme klevelu: do kastrolu dáme ovoce, máslo, mléko (smetanu), cukr (jak kdo rád sladké) a skořici. Vše uvedeme do varu a když ji máme rozvařenou a hustou, rozpustíme lžičku škrobu v malém množství vody, vlijeme do klevely, převaříme a je zahuštěná.
Krok 4: Po vykynutí těsta nakrájíme kusy podle ovoce, kterým budeme plnit. Uděláme kulaté knedle a necháme je ještě chvilku odpočinout. Zavařujeme do vařící vody a vaříme 5 minut přikryté a 5-10 minut odkryté, podle velikosti (dělám je větší).
Krok 5: Knedlíky vyndáváme na talíře a hned roztrhneme, aby vyšla pára a polijeme klevelou, čím víc, tím líp.
Knedlíky se mohou dělat bez plnění, jen roztržené a polité klevelou.
Knedlíky se mohou dělat bez plnění, jen roztržené a polité klevelou.
Zveřejněno 24. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Knedlíky - blbouny s klevelou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jqRz
Moje poznámka
Knedlíky - blbouny s klevelou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jqRz
Nejnovější recepty
Točená vaječná omeleta
Přidáno před 2 hodinami
Těstoviny s krémovou cibulovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Cuketové sushi
Přidáno před 13 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 14 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 23 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Meruňkový koláč
jalamo před 27 minutami
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 37 minutami
Luxusní a rychlý makovník
Amona před 1 hodinou
Rýžový nákyp s broskvemi
Yennefer1 před 2 hodinami
Jahodové muffins
kahus308 před 2 hodinami
Švestkové kuličky z tofu
Ivanka Rohacova před 5 hodinami
Rychlé kuřecí rizoto pro začátečníky
Kohoutova před 5 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 11 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 12 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 12 hodinami
Tématické fráze:
klevenda,
ovocné kynuté knedlíky blbouni,
blbouni,
klevela,
blbouny,
hrušková klevela,
kynuté knedlíky blbouni,
borůvková klevela,
blbouni recept,
recept na blbouny,
sladke kynute knedliky,
jahodová klevela,
jahodový blbouni,
co je klevenda,
kynuté knedlíky - blbouny,
kynuté knedlíky v domácí pekárně,
blboun,
kynuté knedlíky s klevelou,
plněné kynuté knedlíky,
kynutý blbouni
Suroviny:
mouka hrubá,
droždí,
vejce,
mléko,
cukr,
sůl,
meruňky,
máslo,
mléko,
cukr,
skořice,
škrob,
voda,
borůvky,
maliny
Komentáře (19)
Klevela - máslo, mléko, škrob?
Jinak tě vítám v Topkové rodině jako nového člena a přeju ti, aby se ti tu líbilo