Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborová musaka

Musaka je pokrm svým původem z oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. U nás však také už zdomácněla. V originále je s lilkem a další zeleninou. Lilek je zde nahrazen bramborami, které jsou proložené mletým masem a zapečené se sýrem.

Hodnocení receptu je 4,8 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

menší pekáč

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 765 kJ /
1 856 kcal
Bílkoviny159,95 g
Tuky72,90 g
Vláknina22,45 g
Cholesterol 969 mg
Sodík 1,37 g
Sůl3,07 g
Sacharidy131,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na pánev si dáme trošku oleje, na něm orestujeme nakrájenou cibuli a pórek, přidáme maso, mletou papriku, pepř, část nakrájené pažitky, protlačeného česneku, rajčatového protlaku, promícháváme, zalijeme tak 100 ml vody a za občasného promíchávání dusíme 20 minut. Krok 2: Mezi tím si olejem vymažeme pekáč, okrájíme brambory a nakrájíme je na kolečka 0,5-1 cm.
Brambory poskládáme na dno pekáčku osolíme je a poházíme pažitkou, rozvrstvíme na ně polovinu podušeného masa, opět poskládáme brambory, osolíme je a posypeme znovu pažitkou. Dáme druhou polovinu masa. Navrch už dáme jen brambory a zase osolíme a popažitkujeme. Krok 3: Do kastrůlku si dáme mléko se smetanou, vajíčka, mouku, rozkvedláme a zalijeme tím celou připravenou musaku v pekáči a dáme péct. Pak nastrouháme sýr a ke konci zapékání, asi po 30 minutách posypeme sýrem vrch a dáme ještě do vypnuté trouby, aby se sýr roztavil.

TIP: Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů

Zveřejněno 10. 8. 2011

Poznámka autorky Bibinka

Musak je více druhů, třeba s baklažánem, s makaróny, atd.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborová musaka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jArP

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborová musaka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jArP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:no:Já bohužel moc kladně nehodnotím. Troubu jsem dokoncela měla rozehřátou na víc a ač jsem pekla skoro hodinu a půl, brambory byly pořád tvrdé. Chuťově jídlo bylo docela dobré, ale příště bych dala asi brambory vařené. ;-)

Jinka: Ja musaku jinak než takto nedělám. Dala jste do trouby přikryté? Ja mam brambory vždy měkké je pravda že peču déle než je uvedeno.

Krupka Jiří ::-D:-D:-D

Krupka Jiří 16. 12. 2013 18:42
Omlouvám se, zapoměl jsem se přesunou na jiný recept

Krupka Jiří: to je dobrá správa, že si uvaril knedlík, len prečo to uvádzaš pri Bibinkinom recepte na musaku?:-O

Krupka Jiří 16. 12. 2013 18:34
Ahoj děvčata. Skusil jsem rychlý houskový knedlík v mikrovlnce. Pro tři osoby stačí jeden starší rohlík, 1/4 litru mléka, to samé hrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva a jedno vejce. Rohlík pokrájíme na kostičky, přidáme mouku s práškem, mléko a žloudek. Zamícháme a vmícháme sních z bílku. Vše nalijeme do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby vymazané a vysypané hrubou moukou. V 750wattové mikrovlnce vaříme osm minut a pak dvě minuty počkáme. Vyklopíme, propíchame nebo rovnou nakrájíme na plátky. Měl jsem zbytek v lednici tři dni a po ohřátí byl krásně vláčný. Přeji dobrou chuť.

to musite vyzkouset manzel bude bezsebe az to bude jist.hihihi:-(;-(:-?

tak uz vim co je musaka.rekla bych ze to jsou francouzke brambory .nic vic a dela se z toho buhvi co.zapeceny brambory s mletym masem.to je dobrota.hihi:-(:-(

Bezva nápad :yes: Bodík. V týdnu určitě upeču a jsem zvědavá na reakci manžela :-8

terysha.mathey:Tery, tak si jí udělej, je to lehké, docela rychlé a moc dobré, já znám musak několik a tato patří k těm lepším

Normálně mi slina ukápla:-8:yes:

standa:Stando, opět na poskládané brambory-jsou to 2 vrstvy;-)

chybi mi, co s druhou pulkou masa?:

Marie Nováková:Maruš,mám radost, že chutnalo, díky, že jsi vyzkoušela a pozdravuj manžela;-):-D

Marie Nováková 17. 4. 2012 19:06
Naprosto úžasný recept! děkujeme! manžel málokdy něco pochválí, ale dneska byl nadšený :-):-K

:-K

Krupka Jiří: díky za receptík, zase nový poznatek, který také vyzkouším:yes:

Krupka Jiří 12. 2. 2012 16:48
:yes:Vyzkoušel jsem bramborovou musaku podle receptu přímo od bulharské rodiny a je též výborná.Na orestvané cibuli opečeme 30Dg mletého masa, dáme stranou. V hrnku uvaříme do poloměka 60Dg na kostky nakrájených brambor, zcedíme, zamícháme do připraveného masa, osolíme a okořeníme čubricou /podle vlastní chuti/. Poté vložíme do trouby a po změknutí brambor zalijeme směsí z 20Dg bílého jogurtu a dvou vajec /vejce s jogurtem řádně rozmíchat/. Dáme troubu jen na vrchní tělěso a dopečeme do zhnědnutí povrchu. Toto množství stačí pro čtyři osoby. Přeji dobrou chuť.

chocolate: Chocolate, díky, to mě potěšilo:yes:, taky nám moc chutná a abych ti řekla pravdu i já jí dělám bez lilku, taky jsme mu nepřišli na chuť;-). Když by mi to někdo nabídl s ním, tak to sním, ale jinak ho nemusím, napsat jsem ho tam musela, protože znáš to, když je to musaka-balkánské jídlo, tak tam patří a zase by mohly vzniknout nějaké námitky;-):-D

Dnes jsem vařilala a je výborná.Udělala jsem jen kosmetickou změnu-z mléka, smetany a mouky jsem uvařila rovnou bešamel a vejce už jsem nedávala a k protlaku jsem přidala pár oloupaných rajčat.Osobně moc nemusím lilek, takže varianta bez něj je pro nás ideální.
Bodík už jsem dala 10.8., ale tak dobré a nikterak náročné jídlo by si zasloužilo klidně další.

Zuzka: Zuzko, jsem ráda, že chutnalo;-)

:yes: :-)Dnes jsem vyzkousela a je moc dobra

iva: Ivo, děkuju, že jsi musaku vyzkoušela a asi vám bude chutnat ze všech musak nejvíc, jako nám-je fakt dobrá. Mám radost, že jste si pochutnali;-):yes:

www.toprecepty.cz
nikdy jsem nepsala jak nám chutná daný recept ale musím pochválit musaka s bramborami nám opravdu chutnala je vynikající. Určitě ji někdy zase zopakujeme.:yes:

Jája: přečti si mojí poznámku, musak je tolik druhů-jinak jí dělají v každé destinaci Řecka(tam jsem jí také jedla), jiná Chorvatská ap.mohla bych pokračovat, ale jak píšu, tahle nám chutná nejvíc:yes: a zdaleka ve všech teda lilek není.;-)

No mussaka je jedine s lilkem a zbrambor,každý rok jezdime do Řecka a nikdy nebyla bez něj....

Bibinko, vypadá to nádherně! Ukládám a vyzkouším. . . :-p:yes::yes:+

Janinko, krásné,prima nápadík, mám toto moc ráda, když syn byl v Bulharsku, tak to tam vařili často a tak mne to tam pak sám i učil, mňamka:-K;-):yes:

Nádherný recept se skvělým fotopostupem:-K.+5

:-p+4:yes:Bibinko s Tebou bych si rozuměla;-)Já mám brambory ráda,můj je nemusí:-8a tohle bude určitě dobrota:yes::-*

Bibi, máš ode mě první bod, tohle je dobrota, taky dělám něco podobného a vyzkouším to i podle tebe.:yes::yes: +

Tématické fráze:
musaka, bramborová musaka, musaka recept, musaka s mletým masem a lilkem, musaka s mletým masem a lilkem a brambory, bramborová musaka recept, recept musaka, bramborová musaka s mletým masem, musaka z brambor, recept na bramborovou musaku, recepty musaka, musaka z mletého masa, musaka s lilkem, řecká musaka recept, co je musaka, musaka s bramborem, musaka bramborová, bulharská musaka, recept na musaku, musaka z mletého masa a brambor

Suroviny:
brambory, maso mleté mix, cibule, pórek, vejce, sýr nastrouhaný, protlak rajčatový, paprika sušená sladká, pepř mletý, mouka hladká, mléko, smetana, česnek, pažitka, sůl, voda

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu