Cukrářská vánočka (mazanec)
Stejně jako mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům, vánočka nesmí chybět na Vánoce. Obě těsta jsou velmi podobná, a proto můžete jeden recept využít na obě dobroty. Základem je poctivá dávka másla, díky které je konzistence krásně vláčná.
Suroviny pro 1 kus
množství na 1 větší vánočku nebo 2 mazance
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 125 kJ / 3 854 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,06 g |
Tuky | 143,46 g |
Vláknina | 26,90 g |
Cholesterol | 980 mg |
Sodík | 649 mg |
Sůl | 1,53 g |
Sacharidy | 537,22 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí – necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme sůl.
Krok 2: V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky, přimícháme vanilku, koření, mouku, přilijeme kvásek a mléko. Vymícháme a pak do něj zapracujeme rozinky a nahrubo sekané mandle, zaprášíme moukou a necháme kynout.
Krok 3: Potom těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku. Potřeme vejcem a posypeme nahrubo sekanými mandlemi. Do horního copu vpíchneme 3 špejle, aby se vánočka v troubě nerozjela.
Krok 4: Pečeme přibližně hodinu. Zda je těsto upečené, vyzkoušíme špejlí.
Zveřejněno 4. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5XK
Moje poznámka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5XK
Nejnovější recepty
Kuřecí vývar s domácí těstovinou
Přidáno před 5 hodinami
Kefírové koláčky s tvarohem a povidly
Přidáno před 5 hodinami
Palačinková růže
Přidáno před 13 hodinami
Bílá cibulová omáčka se zeleninou
Přidáno 9. 5. 2025 11:41
Kakaový koláč s rebarborou a kokosem
Přidáno 9. 5. 2025 11:34
Mrkvová buchta z remosky
Přidáno 9. 5. 2025 11:28
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Lehký tvarohový koláč
Kamila30 před 16 minutami
Rebarborový koláč
hankaslaba@email.cz před 18 minutami
Krupicová kaše
kodrla před 33 minutami
Pohankové karbanátky se sýrem
Jitka64 před 1 hodinou
Bublanina
scorpioon01 před 1 hodinou
Křenová omáčka
trdlo před 1 hodinou
Cibulová omáčka s karamelem
trdlo před 1 hodinou
Kuřecí řízek marinovaný v zakysané smetaně
BTKILI před 2 hodinami
Arabský twister alá KFC
Marcela0123 před 3 hodinami
Muffiny s lesním ovocem
olonik před 4 hodinami
Tématické fráze:
mazanec jako od babičky,
pečení vánočky,
domácí vánočka od babičky,
jak dlouho péct vánočku,
testo na vanocku,
pečení mazance,
vánočka podle babičky,
jak péct vánočku,
recepty kynutá vanočka,
pečení vánoček,
kynutá vánočka,
vanočka pečeni,
pečení vánočky v horkovzdušné troubě,
jak dlouho pect mazanec,
chyby při pečení vánočky,
pečení vánočky ve formě,
výborná domácí vánočka,
proč vánočka po upečení klesne,
vánočka mojí babičky,
vánočka mojí babičky
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr,
vanilka,
žloutek,
droždí,
mléko,
rozinky,
mandle,
kůra citronová,
ořech muškátový,
anýz,
sůl,
vejce,
mandle
Komentáře (65)
mohu Vás poprosit o radu - píšete, že nejdřív nalejete kvásek a pak zasypáváte moukou, já v jiném receptu mám napsáno, že nejdřív mouka a pak zalívat mlékem, budu ráda za Váš postřeh.
Děkuji moc
Já vím Bohumile, já vím, že to tak děláte
Zní to logicky
Předem děkuji za odpověď.
LŠ
P.S nebo i sem na stránky děkuji
Přeji hodně úspěchu a hezký den.
Zdravím Zuzanko, určitě to není špatně. Víte, receptů na vánočku (i jakékoli jiné pečivo) je tolik, kolik je kuchařinek nebo alespoň tolik, kolik je rodinných kuchařských historií. Sádlo se v naší rodině používá často i při pečení sladkostí (například vánoční škvarkové cukroví je vynikající). Sádlo je lehčí než máslo, těsto snadněji kyne, ale samotné v kynutém těstu tolik nevoní. Když však dáte půl na půl s máslem, vůni doženete.
Kynuté pečivo z hladké mouky je vláčnější, ale rychleji tvrdne. Ve vašem případě si však myslím, že ztvrdnout nestihne
Přeji hezký den.
snažím se upéct mazanec dle tohoto receptu a hrůza!
Těsto bylo řídké, roztíká se na plechu a nedrží tvar.
Při pečení se těsto rozjelo do všech světových stran a tak jsem zvědavá jaký bude po upečení....snad bude chutný, když jsou s ním takové potíže.
Pro příště vím, že tento recept již nikdy!
Zdravím, ještě žiju
Přeji hezké svátky a mnoho štěstí v Novém roce.
Babička Květuška
Dík, a přeji hodně štěstíčka a zdravíčka
Myslíte přidat sůl přímo do kvásku? To ne!!! Sůl kvasnice zabíjí(jsou to živé potvůrky) a kvásek pak nevykyne. Solí se nejlépe do suché mouky nebo při míchání těsta. Když však sůl zapomenete přidat, buchta je mdlé chuti. Rada mojí babičky: "Buchty nedosol, knedlíky přesol!"
Přeji hezký den
K.
Luba:
přidávám videorecept na pletení vánočky ze šesti - možná tu už někde je? koneckonců vánoce skoro za dveřma
http://www.youtube.com/watch?v=ZpaOV_rQW5Q&feature...
Milá Lenko,
jak by řekla moje dcera, ing.chemie, "málo kapaliny". Kynuté těsto, zvlášťe pak s vyšším obsahem tuk, se musí hodně propracovat, jak píšu výše, lépe použít ruční hnětač (háky). Aby nelepilo se nedosáhne přidáváním mouky, ale mícháním. Šlehačem to trvá přes 20 minut, ručně i hodinu.Také se zdá, že nebyly v pořádku kvasnice. Předem musí být dobrý kvásek - mléko,mouka,cukr,kvasnice nechat vykynout. Plynová trouba je odbrá na maso, na pečivo už méně, ale dá se to. Dobrá je zkouška papírem. Na vánočku nebo mazance bych doporučila rozehřát asi na poloviční výkon (spíš méně). Pak vezmi proužek bílého papíru a dej na chvíli do trouby. Pokud se jen kroutí, je trouba málo, pokud trochu hnědne, je tak akorát. Pokud hnědne až černá, je moc.
Chyby při pečení vánočky:
Vánočka "jede" ke straně - sporák (pečící plech) není v rovině, je špatně zašpejlovaná nebo nesouměrně zapletená.
Vánočka praská - moc kvasnic, málo předem vykynutá, moc horká trouba.
Vánočka je zespodu připálená - trouba peče moc zespodu, pod pečící papír dejte alobal nebo na dno trouby nějakou izolaci. Nestává se to v případě horkovzdušné trouby.
Vánočka jede do šířky nebo dokonce kecne jako placka - moc chladná trouba, předčasně vytažená z trouby, neopatrné zacházení po dopečení.
udělat podle receptu dobré kynuté těsto je jednoduché, aby však "dopadlo dobře" chce jednak mít dost času, trpělivosti, kvalitní suroviny pokojové teploty a praxe. Nenechte se odradit počátečním neúspěchem. Mě učila vařit babička (dnes by jí bylo 125 let). Vzpomínám jak nám pekla housky, buchty, koláče.. Stále jí vidím, jak sedí opředá zády o kachlová kamna a celé dopoledne míchá těsto na vynikající vánočku, jakou jsem od té doby už nikdy neochutnala.
Přestože ta moje vánočka je podle mých dětí a vnuků také výborná,zkrátka není to ta babiččina. Moje dcera a snachy se kynutému těstu vyhýbají,radši si dají upéct ode mne. Trochu mě to mrzí a tak vám na internet dám několik babiččiných stoletých rad, doplněných o moje "moderní", které by jinak odešly ze světa se mnou.
Kynuté těsto na housky, buchty a vánočku je v základu stejné, liší se jen množstvím cukru,vajec a tuku, případně kořením. Vždycky tam musí být sůl!! Základ je mouka (používám polohrubou výběrovou)a mléko (kvasnice). Ze základu peču housky. Přidáním vajec a trošky tuku máte těsto na buchty a koláče. Nejvíce cukru a tuku pak dáte do vánočky. Těsto se musí velice dlouho míchat, čím je mastnější, tím déle. Já dnes s úspěchem používám ruční šlehač, místo metel se nasadí "háky". Musí být silnější motor, alespoň 250W, jnak ho uženete a spálí se.
Postup na vánočku je následující:
Do mikrovlnky dám hrneček (snídaňový cca 2dcl) mléka a ohřeju 30 sec. Mléko musí mít teplotu jako když jej chcete dát pít miminu. Babička říkala, že kvasnice jsou živé jako miminko a nesmí se opařit. Do mléka dejte trochu mouky, cukru a kvasnice (cca 3dkg).Celé to nalejte do míchací nádoby. Až na nich budou puchýřky, přidávejte postupně mouku (sůl) a míchejte šlehačem. Pak postupně celé vajíčko, 2 žloutky a trochu soli. Stále po lžících přidávejte mouku, až je těsto hladké, kolem háků se dělá "prdelka" a nelepí se k míse. Množství mouky závisí na její kvalitě (obsahu lepku). I když koupujete stejnou značku mouky, nikdy není stejná. Máslo a cukr (asi 1/4 kostky másla 12dkg a 15 dkg cukru - jak máte rádi sladké)ušlehejte v jiné nádobě jako na krém a postupně po lžících přidávejte do těsta. TUK MUSÍ DO TĚSTA AŽ NA KONEC A POMALU! Úplně na závěr přidejte příchutě: badyán, mušk.oříšek,skořici,vanilku,mandle, citr. kůru,rozinky - jak mátě rádi. Celé to trvá více než 20 minut šlehání. Pak nechte na teplém místě kynout (více než 1 hodinu). Pak zapleťte vánočku a nechte ji znovu kynout (také více než hodinu, čím je těsto mastnější, tím kyne déle, klidně i dvě hodiny. Před pečením pomažu vánočku žloutkem s trochou mléka a posypu mandlemi. Peču v horkovzdušné troubě na 150 stupňů na první větrák (ten slabší, ne gril!) jednu hodinu. Troubu nemusíte předehřívat. Asi po 50 minutách uberu teplotu na 120, po dalších 15 minutách na 100, pak teprve pomalu vyndám na sporák a sahám na ni až úplně vychladne - vánočka musí chladnout pomalu, jinak vám kecne.
Milé kuchařinky, začněte houskami - mléko, mouka, kvasnice, sůl. Do vánočky se pusťte později - až se (jak také říkala moje babička) s kvasnicemi skamarádíte.
Přeji vám mnoho zdraví, štěstí a úspěchů v příštím roce.
Babička Květuška
už peču- mám to jako dvě trojstěžňové plachetnice......
Je výborná , děti se jen olizují.