Suroviny
Porce: 4 porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 138 kJ / 1 945 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 70,83 g |
| Tuky | 94,79 g |
| Vláknina | 53,98 g |
| Cholesterol | 446 mg |
| Sodík | 926 mg |
| Sůl | 2,21 g |
| Sacharidy | 178,87 g |
Postup přípravy
Krok 1: Fazole vaříme ve stejné vodě, ve které byly na noc namočeny, přidáme celý pepř, jeden celý stroužek česneku, kůži ze slaninky a bobkové listy.
Krok 2: Přidáme jednu celou malou cibuli.
Krok 3: Když jsou fazole zpola uvařené, očistíme a nakrájíme všechnu zeleninu a nakrájíme slaninu na kostičky.
Krok 4: Na pánvi osmahneme slaninu a přidáme na kostky nakrájenou zeleninu, asi deset minut pomalu opékáme do barvičky, když je málo tuku ze slaniny, tak můžeme přidat lžíci oleje.
Krok 5: Pak přidáme nadrobno nakrájenou střední cibuli a chvilku opečeme, nakonec vložíme nadrobno nakrájené zbylé stroužky česneku.
Krok 6: Už jenom velice krátce osmahneme a přidáme mouku, rozmícháme a dáme dolů z ohně.
Krok 7: Za chvilku přidáme červenou mletou papriku, promícháme a přidáme k fazolím. Dovaříme do měkka, dosolíme a necháme odpočinout.
Krok 8: Pak vyndáme kůži ze slaniny, přidáme nebo zavaříme halušky a podáváme.
Krok 9: Halušky (Polévka je výborná i bez halušek):
Mouku nasucho opražíme na pánvi, až začne vonět, zalijeme mlékem a přidáme máslo a uvaříme hustou kaši. Krok 10: Osolíme a necháme vychladnout, pak přidáme vejce a nastrouhaný muškátový oříšek, vše rozmícháme a nakonec přidáme strouhanku a drobně nasekanou petrželku. V původním receptu je, že vykrajujeme lžičkou a zavaříme přímo do polévky. Krok 11: Já udělám malé kuličky v průměru asi 15 mm a zavařím do hovězího bujonu. Po vyplavání vaříme 10 minut. Dělám vždycky víc, aby zbylo do mrazáku, protože tuhle fazolovou polévku vařím snad každý měsíc.
Mouku nasucho opražíme na pánvi, až začne vonět, zalijeme mlékem a přidáme máslo a uvaříme hustou kaši. Krok 10: Osolíme a necháme vychladnout, pak přidáme vejce a nastrouhaný muškátový oříšek, vše rozmícháme a nakonec přidáme strouhanku a drobně nasekanou petrželku. V původním receptu je, že vykrajujeme lžičkou a zavaříme přímo do polévky. Krok 11: Já udělám malé kuličky v průměru asi 15 mm a zavařím do hovězího bujonu. Po vyplavání vaříme 10 minut. Dělám vždycky víc, aby zbylo do mrazáku, protože tuhle fazolovou polévku vařím snad každý měsíc.
Zveřejněno 17. 2. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Fazolová polévka s haluškami- vyprošťovák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rXgW
Moje poznámka
Fazolová polévka s haluškami- vyprošťovák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rXgW
Nejnovější recepty
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka
Přidáno před 5 minutami
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 15 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 16 hodinami
Neapolský salát
Přidáno před 18 hodinami
Staročeský kuba
Přidáno před 19 hodinami
Hrachová polévka s krutony
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Medovníkové koule
evik_svistik před 25 minutami
Kokosky
veveruska73 před 8 hodinami
Rumové kuličky z tatranek
Petik05 před 9 hodinami
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Danakoukolova před 11 hodinami
Išelské cukroví
Danakoukolova před 11 hodinami
Vosí hnízda
RNiklova před 11 hodinami
Jednohubky s pomazánkou z červené řepy
BinaSa před 11 hodinami
Vánočka Moniky Absolonové
Iricek před 11 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
jitkahot před 12 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
TetianaCherneha před 12 hodinami
Tématické fráze:
fazolova polevka,
fazolová polévka nezahustena,
černé fazole polévka,
fazolová polévka recept,
polévka po draku,
hořké fazole,
recept na fazolovou polévku,
fazolová polévka s halušky,
polévka s haluškami,
fazolová polévka s haluškami,
fazolová polévka s haluskamy,
polévka z halušek,
excelentní fazolová polévka,
které fazole se nemusí namáčet,
nezahuštěná fazolová polévka,
polevka z haluškama,
vývar z fazolí hořká chuť,
horkost fazoli,
vyproštovak,
fazole s haluškama
Suroviny:
fazole,
zelenina kořenová,
slanina,
česnek,
cibule,
cibule,
mouka hladká,
bobkový list,
paprika sušená sladká,
máslo,
mouka hrubá,
mléko,
sůl,
vejce,
strouhaný muškátový oříšek,
strouhanka,
petrželka zelená
Komentáře (9)
Veru-hezký recepík
V zimě je jako vyprošťovák báječná a v létě souhlasím s vývarem každého druhu!