Fazolová polévka s haluškami- vyprošťovák

Veronika.Hrozna Kuchařka: Veronika.Hrozna

Doba přípravy: 2,5 hodiny 4 porce Polévky 7 názorů

Suroviny

200 g fazolí namočených den předem
150 g kořenové zeleniny
40 g uzené prorostlé slaniny
3-4 stroužky česneku
1 střední cibule
1 malá cibule
1 vrchovatá lžička hladké mouky - polévka nemá být moc hustá
2 bobkové listy
celý pepř, min. 10 kuliček i víc
červená mletá sladká paprika
1 lžička pálivé papriky, kdo má rád ostré
Halušky:
60 g másla
60 g hrubé mouky
1 dl mléka
sůl
1 vajíčko
nastrouhaný muškátový oříšek (kousek)
strouhanka na zahuštění
trošku nasekané zelené petrželky
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Fazole vaříme ve stejné vodě, ve které byly na noc namočeny, přidáme celý pepř, jeden celý stroužek česneku, kůži ze slaninky a bobkové listy.

  2. Přidáme jednu celou malou cibuli.

  3. Když jsou fazole zpola uvařené, očistíme a nakrájíme všechnu zeleninu a nakrájíme slaninu na kostičky.

  4. Na pánvi osmahneme slaninu a přidáme na kostky nakrájenou zeleninu, asi deset minut pomalu opékáme do barvičky, když je málo tuku ze slaniny, tak můžeme přidat lžíci oleje.

  5. Pak přidáme nadrobno nakrájenou střední cibuli a chvilku opečeme, nakonec vložíme nadrobno nakrájené zbylé stroužky česneku.

  6. Už jenom velice krátce osmahneme a přidáme mouku, rozmícháme a dáme dolů z ohně.

  7. Za chvilku přidáme červenou mletou papriku, promícháme a přidáme k fazolím. Dovaříme do měkka, dosolíme a necháme odpočinout.

  8. Pak vyndáme kůži ze slaniny, přidáme nebo zavaříme halušky a podáváme.

  9. Halušky (Polévka je výborná i bez halušek):
    Mouku nasucho opražíme na pánvi, až začne vonět, zalijeme mlékem a přidáme máslo a uvaříme hustou kaši.

  10. Osolíme a necháme vychladnout, pak přidáme vejce a nastrouhaný muškátový oříšek, vše rozmícháme a nakonec přidáme strouhanku a drobně nasekanou petrželku. V původním receptu je, že vykrajujeme lžičkou a zavaříme přímo do polévky.

  11. Já udělám malé kuličky v průměru asi 15 mm a zavařím do hovězího bujonu. Po vyplavání vaříme 10 minut. Dělám vždycky víc, aby zbylo do mrazáku, protože tuhle fazolovou polévku vařím snad každý měsíc.

Poznámka

Polévka je velmi vyhledávaná po flámu a vůbec, jako vydatná krmě, při jakékoli "vyčerpávající činnosti" pro chlapa v domácnosti, když má náhodou nedejbože něco udělat.

Podáváme s vychlazenou 12kou a čerstvým chlebem.

Polévka je z diáře na rok 1991, autor textu je Jana Horecká, recept je upraven podle mne. V původním receptu nejsou některá koření a suroviny.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Fazolová polévka s haluškami- vyprošťovák

  • Děkuji za fotečku,já jsem měla namočeny fazole na polévku a manžel mi řekl ,že chce fazolový guláš s hovězím,a skončili v guláši,takže jsem nemohla fotit !:-( Jak tak koukám na fotečku ,to se někdo má ,že má domácí veliké fazole :-!:-?:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    My robíme fazuľovú polievku so zemiakmi, ale prečo by nemohla byť s haluškami, však ? Je výborná :yes:;-) Chutila ;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    BILKOVAI::-)Hele Ivi,víš,že málo kdy protestuji;-)Po draku první den si dám z tohoto dobrého vývarku jen tu"štávičku"no a druhý den jedu(pokud se mi dotoho nevrazí další panáček;-)na ten zbyteček:-D)
    Veru-hezký recepík:-K:-*:y5es:

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Ukládám, polévka musí být excelentní:yes:.

    Odpovědět

  • BILKOVAI:To není moc zahuštěno,jenom tak trošíčku,té mouky tam jde velice málo a proto je to víc o fazolích a zelenině !
    V zimě je jako vyprošťovák báječná a v létě souhlasím s vývarem každého druhu!;-) V létě ji dokonce vařím i z velkých fazolí čerstvě vyloupaných ,které se nemusí namáčet.To je dobrota.:-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Tak to musí být vynikající polívečka:yes:,ale pro mne jako vyprošťovák nepoužitelná.:-// Příjde mi dost těžká do žaludku. Já mám zkušenost jako vyprošťovací silné nezahuštěné vývary, jako např. česnečka, hovězí, slepičí, kuřecí, zeleninový vývar:-8 Ale to je věc názoru.:-8 Recept hodnotím +1, protože bych si tuto polívku dala s chutí kdykoliv jindy:-p:-*:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: fazolová polévka nezahustena černé fazole polévka fazolova polevka polévka po draku hořké fazole polévka z halušek excelentní fazolová polévka které fazole se nemusí namáčet nezahuštěná fazolová polévka polevka z haluškama vývar z fazolí hořká chuť horkost fazoli vyproštovak fazole s haluškama fazole panacek polévka ke guláši vyproštovak po flámu nejsou červené fazole hořké polévky pro chlapy recepty fazolová polévka a žaludek

Zapomněl/a jsem heslo