Medová karotka s kuskusem
Medová karotka s kuskusem je lehký a zdravý pokrm, který spojuje sladkost glazovaných mrkví s jemností kuskusu. Tento barevný a chutný pokrm je ideální jako příloha nebo samostatné vegetariánské jídlo.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 953 kJ / 1 184 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 31,66 g |
Tuky | 15,35 g |
Vláknina | 10,31 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 44 mg |
Sůl | 0,03 g |
Sacharidy | 224,62 g |
Postup přípravy
Krok 1: Omyté a oloupané mrkve překrájíme po celé délce na čtvrtky. Je-li mrkev příliš velká, rozkrojíme ji nejdříve příčně napolovic.
Krok 2: Cukr necháme rozpustit v pánvi a ve vzniklém karamelu obalíme překrájené mrkvičky. Pozor na přepálení cukru, bylo by to hořké!
Krok 3: Zalijeme pomerančovou šťávou a necháme krátce, cca 2 minutky, odpařit. Přidáme badyán, na droboučké kostičky nakrájený oloupaný, zázvor, ocet, sůl a pepř. Vaříme na středním plameni cca 15 minut. Mrkev by měla být měkká tak akorát al dente. Máme-li šťávy hodně, mrkvičky vyjmeme a tekutinu varem zredukujeme do medové konzistence.
Krok 4: Do mísy nasypeme kuskus, přidáme olej, citronovou nebo limetkovou šťávu, drcený římský kmín, sůl, pepř. Promícháme a přelijeme vroucím vývarem.
Krok 5: Necháme cca 10 minut nabobtnat, dokud kuskus nevstřebá všechnu tekutinu. Poté dvěma vidličkami kuskus zlehka načechráme a máme v podstatě hotovo.
Krok 6: Na talířích podáváme s výbornou medovou šťávičkou a celé posypeme koriandovými nebo petrželkovými lístky
Zveřejněno 24. 7. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medová karotka s kuskusem
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4V01
Moje poznámka
Medová karotka s kuskusem
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4V01
Nejnovější recepty
Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Přidáno před 13 hodinami
Bramborové pyré se šafránem, vepřová panenka s omáčkou ze sušených rajčat a švestek
Přidáno 14. 5. 2025 18:09
Dušená mrkev s medailonky z panenky
Přidáno 14. 5. 2025 12:59
Jednoduché rizoto s mletým masem
Přidáno 14. 5. 2025 12:27
Vaječný bagel
Přidáno 13. 5. 2025 19:39
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Linecký koláč s jahodami
zuzi777a před 4 hodinami
Trdelník...maxi
veverka30 před 4 hodinami
Citronová treska s petrželkou
danka77 před 4 hodinami
Pikantní aztécká polévka - Sopa azteca
Antonausprag před 5 hodinami
Plněné žampiony se sýrem
V.knollova před 5 hodinami
Banánové kuličky
Dedepeti před 6 hodinami
Svíčková na smetaně
Gretik před 6 hodinami
Luxusní jablečný koláč s karamelem
Megguse před 7 hodinami
Tématické fráze:
zapékaná medová mrkev,
medová mrkev recept,
karotka recepty,
medova mrkvicka,
kuskus recepty,
medové baby karotka,
kuskus pečená mrkev,
baby mrkev medova,
karbanatky s kuskusem a mrkvička,
baby karotka jako minutka,
zapékaná medová mrkev..,
mrkvičky v karamelu,
karotka třtinový cukr,
kuřecí čtvrtky s kuskusem,
medové mrkvičky,
kuskus s medem
Suroviny:
karotka,
cukr třtinový,
šťáva pomerančová,
zázvor čerstvý,
badyán,
ocet,
sůl,
pepř mletý,
kuskus,
rozinky,
olej olivový,
šťáva citronová,
římský kmín mletý,
vývar zeleninový,
sůl,
pepř mletý,
koriandr čerstvý
Komentáře (18)
Mám však poznámku k připojenému videu: V receptu i v titulcích k videu je uvedeno, že do kuskusu se přidá "drcený římský kmín", ale ve videu přihazujete zrnka celá. Římský kmín (najdete ho v obchodech pod názvem CUMIN) není třeba drtit, protože se prodává a používá ve formě prášku (mletý). Do kuskusu ho dávat celý je nesmysl.
Důležité je neplést si či nezaměňovat římský kmín a náš kmín. Římský kmín je chuťově i vůní něco zcela jiného než náš kmín. Více informací poskytne strýček Google.
A ještě: Ve videu se do kuskusu přidávají rozinky, v receptu však nejsou. Myslím, že rozinky sem nepatří - proč dělat kuskus na sladko, když sladká je mrkev s karamelovou polevou?