Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová plec na smetaně v papiňáku (tlakovém hrnci)

Plátky vepřové plece ve smetanové omáčce patří k oblíbené klasice, kterou můžete ‒ pro úsporu času ‒ připravit i v tlakovém hrnci. Maso tak rychle změkne a zůstane šťavnaté. Stačí přidat houskový knedlík podle svého oblíbeného receptu a nedělní oběd máte raz dva na stole.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 332 kJ /
1 991 kcal
Bílkoviny160,28 g
Tuky128,54 g
Vláknina29,95 g
Cholesterol 570 mg
Sodík 2,59 g
Sůl6,13 g
Sacharidy34,59 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Špek a cibuli nakrájíme nadrobno. Krok 2: Zeleninu oloupeme a nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle, nebo nakrájíme na větší kousky. Krok 3: Koření pro pozdější snadné vyjmutí zavážeme do kousku gázy, nebo plátýnka. Pokud máme vajíčko na louhování sypaného čaje, můžeme koření uzavřít do něj. Krok 4: V papiňáku necháme nakrájený špek pustit tuk. Přibližně po 2 minutách přidáme cibuli a vše za stálého míchání restujeme 4 minuty. Krok 5: Přidáme celý kus plecka a zprudka ze všech stran opečeme. Krok 6: Maso na chvíli z hrnce vyjmeme, do výpeku dáme nastrouhanou zeleninu a opět za stálého míchání zhruba 5 minut restujeme. Krok 7: Poté přidáme 400 ml horké vody, připravené koření, opečené maso a trochu soli. Krok 8: Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na slabém plameni dusíme 30 minut. Krok 9: Poté hrnec ochladíme, otevřeme, vyjmeme měkké maso a sáček s kořením. Krok 10: V mléce si rozmícháme hladkou mouku, obsah hrnce přivedeme k varu, plamen dáme na minimum a přilijeme rozmíchanou mouku. Krok 11: Přidáme smetanu a necháme 10 minut za občasného promíchání provařit. Krok 12: Po provaření vše ponorným mixérem rozmixujeme, nebo propasírujeme přes hustý cedník na hladkou omáčku. Dle chuti okyselíme, přidáme cukr a podle potřeby přisolíme. Krok 13: Omáčku ještě minutu provaříme. Krok 14: Maso nakrájíme na plátky a necháme prohřát buď přímo v omáčce, nebo v kastrolu na pařáku na ohřívání knedlíků. Krok 15: Podáváme s houskovým knedlíkem.

TIP: Stručný návod na vaření v tlakovém hrnci

Zveřejněno 2. 9. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yzMz

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yzMz

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Kačenko 999,díky za přidané foto,moc mě to potěšilo:yes::-K

jarda Kadic:Je to klasika a moc dobrá:-*:-K

Anna Kocikova: Zrovna je v papiňáku:yes::yes::yes: dělám ji zrovna tak:yes:

aknel1::-KDěkuji-věřím,že bude chutnat;-)

Dekuji za inspiraci na vikend, urcite udelam, bezva tip.

Jiří Rokyta:Nezapomněla,nemusí;-):-Dale děkuji za názor:-)

Jiří Rokyta 4. 9. 2013 07:19
Myslím,že jste zapomněla na jednu důležitou věc. Maso se musí prošpikovat slaninou. Jinak v pořádku.

Všem moc děkuji:-K:-K
Rozmarýnko a Ty se brzo uzdrav,ať můžeš konzumovat vše,nač budeš mít chuť;-):yes:

Aničko, dodatečně bodík. Hned bych si dala, ale musím to odložit, protože od dovolené se můj žlučník na mě hóódně zlobí. Ale recept je perfektní:-K:yes:

já říkám velká dobrota:yes::-D

Tak jsem se zasnil, že jsem zapomněl na body, hned činím nápravu:yes:

Dobrota:yes::yes::yes::yes:Ještě uprav pro lenochy:yes:

Krásná omáčka:yes::-p

jarda Kadic::-D:-D:yes:

yanull:pomaloučku,polehoučku se začíná dařit;-):-))
Všem díky za komentíky i hodnocení:-K:-K

Tématické fráze:
vepřové maso v tlakovém hrnci, vepřová plec na smetaně, svíčková v tlakovém hrnci, vepřové maso v papiňáku, vepřové v tlakovém hrnci, svickova v papinaku, svíčková z plecka, svíčková z vepřové plece, vepřové v papiňáku, svíčková na smetaně z papinaku, vepřové na mrkvi v tlakovém hrnci, svíčková na smetaně v papinaku, vepřové na smetaně, plecko na smetaně, vepřová plec, hovězí plec v papiňáku, vaření vepřového masa v tlakovém hrnci, vepřová plec recepty, vepřové plecko recepty, vepřové plátky v papiňáku

Suroviny:
plec vepřová, špek uzený, cibule, mrkev, petržel, celer, pepř, koření nové koření, bobkový list, mléko, smetana na vaření, mouka hladká, šťáva citronová, cukr, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu