Pajšl - plíčky na smetaně
Plíčky na smetaně alias pajšl, jsou přesně tím jídlem, při jehož přípravě velmi efektivně zpracujeme vnitřnosti. I mnozí odpůrci vnitřností se k tomuto jídlu po jeho ochutnání rádi vrací. Dobře připravený pajšl je klasikou české kuchyně.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 747 kJ / 418 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 7,22 g |
| Tuky | 26,00 g |
| Vláknina | 7,40 g |
| Cholesterol | 39 mg |
| Sodík | 28 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 34,98 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plíce, srdce i jazyk očistíme a velmi důkladně promyjeme ve studené vodě. Následně je vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Zavaříme asi 5 minut a sebereme vznikající pěnu.
Krok 2: Stáhneme plamen a přidáme všechnu zeleninu a koření. Vaříme doměkka asi 2-2,5 hodiny. Maso můžeme uvařit i v tlakovém hrnci a proces vaření tak zkrátit asi na polovinu.
Krok 3: Jakmile je maso měkké, vývar scedíme.
Krok 4: Uvařený jazyk vložíme na chvíli do studené vody a oloupeme.
Krok 5: Plíce necháme mírně vychladnout, ručně je rozebereme - oddělíme od průdušnic.
Krok 6: Plíce bez průdušnic nasekáme na drobné kousky a jazyk se srdíčkem nakrájíme na menší plátky.
Krok 7: Z másla, sádla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme přecezeným vývarem a provaříme asi 15-20 minut. Na závěr omáčku zjemníme smetanou.
Krok 8: Podle chuti přidáme cukr, ocet a sůl a necháme chvíli provařit. Přidáme nakrájené vnitřnosti a krátce prohřejeme.
Krok 9: Podáváme s kynutým knedlíkem.
Zveřejněno 15. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pajšl - plíčky na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgY0
Moje poznámka
Pajšl - plíčky na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgY0
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Mandarinková roláda z bílků
Přidáno před 25 minutami
Tyčinky se sýrem a kmínem
Přidáno před 1 hodinou
Smažený candát na másle podle Marka Raditsche
Přidáno před 2 hodinami
Linecké růžičky
Přidáno před 4 hodinami
Pošírovaný siven podle Marka Raditsche
Přidáno před 4 hodinami
Slepované citronové hvězdičky podle Kamily Nývltové
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koule v rajdě - dietní a skvělé
Jan Nemec před 1 hodinou
Tvarohovo-jablková bábovka
Vladka321 před 1 hodinou
Linecké cukroví
jarmila58 před 2 hodinami
Křupavé a chutné houstičky podle babičky
MarinetteQueen3 před 2 hodinami
Kedlubnová polévka
Kajkajak před 2 hodinami
Pracny
xx_nattali_xx před 2 hodinami
Vanilkové rohlíčky
xx_nattali_xx před 2 hodinami
Perníčky
xx_nattali_xx před 2 hodinami
Koprová omáčka
RomanaMonika před 3 hodinami
Banánové brownies
Vladula92 před 4 hodinami
Tématické fráze:
pajšl,
pajšl recept,
plíčky na smetaně od kuchare,
plíčky,
recept na pajšl,
plíčková omáčka,
pajšl z jehněčích vnitřnosti,
omačka z vepřových vnitřností pajšl,
jak se dělá pajšl,
vepřový pajšl,
jak se vaří pajšl,
plíčka,
recepty pajšl,
recept pajšl,
jehněčí pajšl,
skopovy pajsl,
pajšl omáčka,
jak uvarit pajšl,
co jsou plíčky,
recept na pličky
Suroviny:
plíce vepřové,
jazyk vepřový,
srdce vepřové,
cibule,
mrkev,
petržel,
celer,
pepř celý,
bobkový list,
koření nové koření,
tymián,
sůl,
sádlo,
máslo,
mouka hladká,
smetana na vaření,
ocet,
cukr
Komentáře (98)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jenom poznámka (pokud již někdo nepřipomněl níže; nečetl jsem diskusi): Co s tou zeleninou mrk-cel-pet? Já ji omyl, nakrájel na kostičky a opražil, než se z toho udělala jíška a nakonec v omáčce tyčákem rozmixoval (nebo by šla propasírovat).
Samozřejmě, že každý si to nakonec udělá po svém, ale já se, krom té zeleniny držel Vašeho receptu a vše je chuťově vyvážené. Kvůli dětem to dělám trochu sladší, navinulé.
Máte tupou kudlu - to není výsměch, ale kolegiální upozornění: Tupým nožem se člověk spíše poraní než ostrým.
Pajšl je dnes problém sehnat. Celý kořínek vůbec, veterinární správa ho zakázala prodávat. Na jatkách v Písku jsem sehnal zaledované plicní laloky - to je super, ale nejsou pořád a prý se nad mini také stahují mračna. Informaci mám od prodavačky.
Zdá se, že nás chtějí připravit i o toto "jídlo chudých", které však patří mezi perly české kuchyně.
Ahoj, Pepe Pedro
Ale, keď sa to do zajtra preleží, tak to bude dobručké!
Měla jsem tam dát celý Casinův rozpis koření, na půl kila masa a 1,5 litru vody. Teď jsem udělala omáčku a chutnám a chutnám a nemá to koření !
cekrops:
Zeptat se můžete
Já vařívam (a rád) cosi podobného http://www.labuznik.cz/recept/velikonocni-pajs-neb... ale mám to napsané stejně blbě (bez udání množství surovin) jako je tento rcp
Tady to vypadá asi na kilo masa... a protože vaříte vývar, tak bych dal max. 3 vavříny, 10 nového koření, 1/2KL celého pepře (já nešetřím) a poctivá špetka (nebo víc) nedrceného tymiánu.
Ať se vám zadaří
Ve skole jsem je jedla v druzine,
Ted ziju zu 20 let v Nemecku, tady to lidi vubec nechcou slyset, tu se to dava jen psum
Ted se mi podarilo u reznika ze zabijacky obednat teleci plice. Tak to dneska budu delat, tohle je ten nejlip ohodnoceny recept co jsem nasla, tak se tesim. Manzel mi rekl, ze to jist nebude a jestli mu to dam tajne, tak bude mazec.... tak jsem zvedava, dostane to totiz tajne
OTA:Vrať se do školy!
http://clupmi.blog.cz