Jablečná povidla na 3 způsoby
Sklízíte bohatou úrodu jablíček a přemýšlíte, jak je zužitkovat? Můžete si připravit lahodná jablečná povidla jako od babičky. Hodí se jako náplň do buchet i koláčů nebo k potření perníku. Vybrat si můžete rovnou ze tří postupů.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 22 855 kJ / 5 463 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 18,00 g |
| Tuky | 15,60 g |
| Vláknina | 117,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 155 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 1 254,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Potřebná váha jablek je uvedená v čisté hmotě. To znamená, že jablka nejprve oloupeme, vykrojíme jim jádřince a poté odvážíme potřebné množství.
Krok 2: Příprava povidel prvním způsobem. Jablka v hrnci podlijeme vodou a za občasného zamíchání rozvaříme.
Krok 3: Pak přidáme ocet a cukr a vaříme do husté kaše asi 30 minut.
Krok 4: Hotová povidla nalijeme do vyhřátých sklenic. Očistíme jim hrdla, uzavřeme víčkem a při 80 °C sterilujeme 15 minut.
Krok 5: Druhá varianta přípravy jablečných povidel. Jablka pokrájíme, promícháme s cukrem a octem a necháme odležet do druhého dne v chladu.
Krok 6: Pak za stálého míchání vaříme na mírném plameni, až jablka zesklovatí.
Krok 7: Směs plníme do sklenic a dobře otřeme hrdla.
Krok 8: Zakryjeme dvojitým celofánem a mezi něj nasypeme kyselinu sorbovou. Sklenice zavážeme a necháme zaschnout v teplé troubě.
Krok 9: Jablečná povidla připravená podle způsobu č. 3. Jablka pokrájíme a pod pokličkou na mírném ohni rozdusíme. Je-li potřeba, rozmixujeme.
Krok 10: Přidáme cukr, zalijeme octem a 30 minut zvolna vaříme.
Krok 11: Horká povidla nalijeme do vyhřátých skleniček. Navrch můžeme nalít lžíci rumu.
Krok 12: Skleničky plníme až k okraji, který dobře očistíme. Pak je zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Zveřejněno 28. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečná povidla na 3 způsoby
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vZL0
Moje poznámka
Jablečná povidla na 3 způsoby
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vZL0
Nejnovější recepty
Bábovka z pomazánkového másla s ořechy
Přidáno před 10 hodinami
Hrachová kaše bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Čočka se zeleninou
Přidáno před 13 hodinami
Cibulačka s červeným vínem
Přidáno před 14 hodinami
Rýžové nudle s krevetami
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové kostky po domažlicku
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrníčková bábovka
NikoSarah7 před 2 hodinami
Zapečená polévka z červené řepy
Kajkajak před 3 hodinami
Rošťáci z vepřového masa
NikoSarah7 před 3 hodinami
Měkké medové perníčky
Taraa121 před 4 hodinami
Meruňkový páj
Xsaxana před 5 hodinami
Hrnkové palačinky
milanow před 5 hodinami
Kuřecí nudličky na kari se zeleninou, pečené v HF
Alena Cermakova před 6 hodinami
Jablečný perník s ořechy
Ivana_Eignerova před 6 hodinami
Cuketová polévka zase malinko jiná
klomdike před 6 hodinami
Tématické fráze:
jablková povidla,
jablková povidla s octem,
jablkova povidla recept,
jablečná povidla bez míchání,
nejlepší jablková povidla,
jablková povidla bez míchání,
recept na jablková povidla,
jablečná povidla v troubě,
jablkové povidla,
jablecna povidla s octem,
povidla jablková,
jablkový povidla,
jablečná povidla bez cukru,
jabková povidla,
jablka povidla,
recept na jablkové povidla,
povidla z jablek v troube,
jablkové povidla recept,
domaci jablkova povidla,
nejlepší recept na jablková povidla
Suroviny:
jablko,
cukr krystal,
ocet jablečný,
voda,
jablko,
cukr krystal,
ocet jablečný,
konzervační přípravek,
jablko,
cukr krystal,
ocet jablečný,
rum
Komentáře (16)
Je to špica: Bez Gelfixu, málo sladké, správně nakyslé
Jabka jsem NELOUPAL, ani nemixoval
Nevím zda jsou to povidla
No, na rozdíl od těsta byla náplň OK
A co hlavně zkouška, zda chytla víčka? Já je po naplnění a uzavření nechávám vychladnout otočená na víčko, pokud z některé obsah teče, je jadsné, že to bylo špatně uzavřené. Spíš bych sázela na to uzavření, předpokládám, že sklenice i víčka jsi měla čistá.
Jediné, co se mi nezdá, je ten 2.způsob, takhle bych to asi nedělala. V 1.způsobu Hella steriluje, ale to pokládám za zbytečné podle mě
Jinak já dělám 3.způsob, jak píše Hella (dávám ale želírák pro diabetiky a ne ocet ale kys.citronovou, nebo ten jablečný ocet, ale to výjimečně).