Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborová musaka

Musaka je pokrm pocházející z oblasti Balkánu a Blízkého východu, který zdomácněl i u nás. V tradiční podobě se připravuje s lilkem a další zeleninou. Zde je lilek nahrazen bramborami, které jsou proložené mletým masem a zapečené se sýrem.

Hodnocení receptu je 4,8 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 60 min

100 min (40 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

menší pekáč o rozměrech 30 × 20 cm

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 765 kJ /
1 856 kcal
Bílkoviny159,95 g
Tuky72,90 g
Vláknina22,45 g
Cholesterol 969 mg
Sodík 1,37 g
Sůl3,07 g
Sacharidy131,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Krok 2: Cibuli oloupeme, pórek důkladně očistíme a obojí nakrájíme nadrobno. Pažitku omyjeme a nasekáme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Krok 3: Na pánev dáme trošku oleje, na něm orestujeme nakrájenou cibuli a pórek. Přidáme mleté maso, osolíme, okořeníme paprikou a pepřem, přidáme část nasekané pažitky, prolisovaný česnek a rajčatový protlak. Vše důkladně promícháme, zalijeme asi 100 ml vody a za občasného míchání dusíme přibližně 20 minut. Krok 4: Mezitím vymažeme pekáč olejem. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka silná asi 0,5–1 cm. Na dno pekáče rozložíme první vrstvu brambor, osolíme ji a posypeme pažitkou. Na brambory rozprostřeme polovinu podušeného masa. Pokračujeme další vrstvou brambor, opět ji osolíme a posypeme pažitkou. Přidáme druhou polovinu masa. Navrch dáme poslední vrstvu brambor, kterou znovu osolíme a posypeme pažitkou. Krok 5: Do kastrůlku dáme mléko se smetanou, vejce a mouku. Vše důkladně rozkvedláme a vzniklou směsí zalijeme připravenou musaku v pekáči. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme přibližně 30 minut. Krok 6: Mezitím nastrouháme sýr. Asi po 30 minutách zapékání posypeme vrchní vrstvu sýrem a necháme ještě chvíli ve vypnuté troubě, aby se sýr roztavil.

TIP: Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů

Zveřejněno 10. 8. 2011

Poznámka autorky Bibinka

Musak je více druhů, třeba s baklažánem, s makaróny, atd.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Bramborová musaka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jArP

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Bramborová musaka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jArP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:no:Já bohužel moc kladně nehodnotím. Troubu jsem dokoncela měla rozehřátou na víc a ač jsem pekla skoro hodinu a půl, brambory byly pořád tvrdé. Chuťově jídlo bylo docela dobré, ale příště bych dala asi brambory vařené. ;-)

Jinka: Ja musaku jinak než takto nedělám. Dala jste do trouby přikryté? Ja mam brambory vždy měkké je pravda že peču déle než je uvedeno.

Krupka Jiří ::-D:-D:-D

Krupka Jiří 16. 12. 2013 17:42
Omlouvám se, zapoměl jsem se přesunou na jiný recept

Krupka Jiří: to je dobrá správa, že si uvaril knedlík, len prečo to uvádzaš pri Bibinkinom recepte na musaku?:-O

Krupka Jiří 16. 12. 2013 17:34
Ahoj děvčata. Skusil jsem rychlý houskový knedlík v mikrovlnce. Pro tři osoby stačí jeden starší rohlík, 1/4 litru mléka, to samé hrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva a jedno vejce. Rohlík pokrájíme na kostičky, přidáme mouku s práškem, mléko a žloudek. Zamícháme a vmícháme sních z bílku. Vše nalijeme do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby vymazané a vysypané hrubou moukou. V 750wattové mikrovlnce vaříme osm minut a pak dvě minuty počkáme. Vyklopíme, propíchame nebo rovnou nakrájíme na plátky. Měl jsem zbytek v lednici tři dni a po ohřátí byl krásně vláčný. Přeji dobrou chuť.

to musite vyzkouset manzel bude bezsebe az to bude jist.hihihi:-(;-(:-?

tak uz vim co je musaka.rekla bych ze to jsou francouzke brambory .nic vic a dela se z toho buhvi co.zapeceny brambory s mletym masem.to je dobrota.hihi:-(:-(

Bezva nápad :yes: Bodík. V týdnu určitě upeču a jsem zvědavá na reakci manžela :-8

terysha.mathey:Tery, tak si jí udělej, je to lehké, docela rychlé a moc dobré, já znám musak několik a tato patří k těm lepším

Normálně mi slina ukápla:-8:yes:

standa:Stando, opět na poskládané brambory-jsou to 2 vrstvy;-)

chybi mi, co s druhou pulkou masa?:

Marie Nováková:Maruš,mám radost, že chutnalo, díky, že jsi vyzkoušela a pozdravuj manžela;-):-D

Marie Nováková 17. 4. 2012 18:06
Naprosto úžasný recept! děkujeme! manžel málokdy něco pochválí, ale dneska byl nadšený :-):-K

:-K

Tématické fráze:
musaka, bramborová musaka, musaka recept, musaka s mletým masem a lilkem, musaka s mletým masem a lilkem a brambory, bramborová musaka recept, recept musaka, bramborová musaka s mletým masem, musaka z brambor, recept na bramborovou musaku, recepty musaka, musaka z mletého masa, musaka s lilkem, řecká musaka recept, co je musaka, musaka s bramborem, musaka bramborová, bulharská musaka, recept na musaku, musaka z mletého masa a brambor

Suroviny:
maso mleté mix, mléko, smetana, sýr nastrouhaný, brambory, vejce, cibule, česnek, pórek, protlak rajčatový, paprika sušená sladká, mouka hladká, pažitka, pepř mletý, sůl, voda, olej

Přidat fotografie receptu