Dušené hlávkové zelí
Dušené zelí neodmyslitelně patří k lahodné pečínce s knedlíkem. Na jeho přípravě není nic složitého. K zahuštění stačí najemno nastrouhaná brambora. Zda bude zelí sladší nebo kyselejší, to závisí na chuti kuchaře a strávníků.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 692 kJ / 882 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 3,78 g |
| Tuky | 89,32 g |
| Vláknina | 5,30 g |
| Cholesterol | 81 mg |
| Sodík | 10 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 14,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z hlávky zelí vykrojíme košťál a zelí nakrouháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme.
Krok 2: Nakrouhané zelí propláchneme vodou, dáme do velkého hrnce a zapneme na mírný plamen. Trochu podlijeme vodou a zpočátku jej necháme odkryté, aby vyprchaly čpavé látky.
Krok 3: Na rozehřátém tuku zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme ji k zelí společně s kmínem, cukrem a solí. Dále dusíme, už zakryté poklicí.
Krok 4: Bramboru oloupeme, nastrouháme najemno a přidáme ji zhruba po 15 minutách do téměř měkkého zelí.
Krok 5: Zelí dusíme doměkka, občas ho promícháme a na závěr dochutíme octem, solí a cukrem.
Zveřejněno 18. 7. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušené hlávkové zelí
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lYYM
Moje poznámka
Dušené hlávkové zelí
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lYYM
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 12 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 34 minutami
Sváteční kakao
Kajkajak před 58 minutami
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 1 hodinou
Bramborová pomazánka
Kamuna před 2 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 3 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 5 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 7 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 7 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 7 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 8 hodinami
Tématické fráze:
dusene zeli,
hlávkové zelí,
zeli recepty,
hlávkové zelí recepty,
hlávkové zelí recept,
dušené zelí recept,
zeli,
zelí recept,
zelí hlávkové,
recept hlávkové zelí,
recept na hlávkové zelí,
zelí dušené,
jak uvarit zeli,
červené hlávkové zelí recepty,
zelí z hlávky,
dušené červené zelí,
recept na zelí,
sladké hlávkové zelí,
jak uvarit hlavkove zeli,
ceske zeli
Suroviny:
zelí bílé,
sádlo,
cibule,
brambory,
kmín celý,
cukr krystal,
sůl,
ocet
Komentáře (70)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Mimochodem, ta první fotka je zelí kysané