Dušená mrkev
Skromné a dobré jídlo, na které se téměř zapomnělo. Domácí dušená mrkev se dá připravovat kdykoli během roku, což je její velká výhoda oproti sezónní zelenině. Můžete si ji dát jen tak se šťouchanými brambory, nebo jako přílohu k masu.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 225 kJ / 771 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 9,43 g |
Tuky | 51,77 g |
Vláknina | 19,60 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 408 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 58,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 2: Do kastrolu vlijeme olej, přidáme cibuli a orestujeme ji lehce do sklovita. Pak přidáme mrkev, promícháme, osolíme a zalijeme vodou v množství cca 250 ml. Přiklopíme pokličkou a necháme dusit.
Krok 3: Mezitím připravíme v malém kastrůlku z oleje a hladké mouky světlou jíšku.
Krok 4: Když je mrkev téměř měkká, za stálého míchání ji zahustíme připravenou jíškou rozšlehanou v cca 100-150 ml vody.
Krok 5: V průběhu přípravy, když mrkev houstne, podle potřeby přidáme vodu až do požadované konzistence.
Krok 6: Zahuštěnou mrkev ještě necháme za občasného promíchání pozvolna přibližně 15 minut provařit, až je úplně měkká.
Krok 7: Ke konci přípravy mrkev ochutnáme, pokud je třeba, dosolíme a můžeme dosladit špetkou cukru podle vlastní chuti.
Krok 8: Podáváme s vařeným bramborem a dušeným vepřovým masem.
Zveřejněno 28. 9. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dušená mrkev
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNJy
Moje poznámka
Dušená mrkev
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNJy
Nejnovější recepty
Kuřecí sendvič
Přidáno před 5 hodinami
Křupavé wrapy z HF
Přidáno před 5 hodinami
Hermelínová pomazánka se šunkou a pažitkou
Přidáno před 15 hodinami
Pivní sekaná
Přidáno před 15 hodinami
Jahodový mixík
Přidáno před 15 hodinami
Jemné kynuté jahodové knedlíky
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bábovka s tvarohem
habis před 16 minutami
Játrová omáčka
LenkaMarikova před 31 minutami
Pesto z medvědího česneku a vlašských ořechů
Patnikarka před 54 minutami
Kefírový koláč
Wikki před 1 hodinou
Bublanina s jogurtem
Jitka Z před 1 hodinou
Cibulová omáčka od babičky
curling3v před 2 hodinami
Krůtí nudličky v zakysané smetaně
Leni1970 před 3 hodinami
Koláč s rebarborou a tvarohem
Pavla P. před 3 hodinami
Kuře na paprice
kneblovaemma1 před 3 hodinami
Borůvkový koláč s tvarohem
Veronika_1 před 3 hodinami
Tématické fráze:
dušená mrkev,
výborná dušená mrkev,
dušená mrkev na másle s vepřovým masem,
dusena mrkev bez masa,
dušená mrkev recept,
mrkev dusena,
recepty dusena mrkev,
vařená mrkev,
recept dušená mrkev,
recept na dusenou mrkev,
mrkev recepty,
vařená mrkev recept,
top recepty dušená mrkev,
sladká mrkev,
dusena mrkev s bramborem,
dušená mrkev na másle,
dušená mrkvička,
mrkev na sladko,
recepty z mrkve,
dušená mrkev recepty
Suroviny:
mrkev,
cibule,
olej,
voda,
sůl,
cukr krupice,
olej,
mouka hladká,
voda
Komentáře (32)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Mrkev na hrubo, osmahnout na velkém množství másla, podlit vodou a nechat zmeknout. Přidat hrášek. Osolit opeprit a poprasit moukou. Tím se zahusti a hotovo.
Sice ji taťka ještě ani nedovařil, ale měla jsem ji předtím a byla to MŇAMKA