Makronky
Maličké makronky patří v posledních letech k nejoblíbenějším moučníkům. Jsou lesklé, pestrobarevné a lehounké jako vánek. Jejich příprava sice není úplně jednoduchá, podle spolehlivého receptu je však s trochou šikovnosti zvládne každý.
Suroviny pro 32 kusů
32kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 158 kJ / 1 711 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 31,00 g |
Tuky | 57,10 g |
Vláknina | 12,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 201 mg |
Sůl | 0,40 g |
Sacharidy | 262,27 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mandlovou mouku (nebo strouhané mandle) smísíme s moučkovým cukrem a po částech mixujeme najemno. Vše prosejeme přes husté síto.
Krok 2: Bílky s krupicovým cukrem ušleháme do tuha (můžeme přidat barvivo).
Krok 3: Ručně (vařečkou) opatrně vmícháme prosátou směs do bílků s cukrem. Čím déle budeme míchat, tím více těsto zřídne (a posléze se bude před pečením více roztékat na plechu). Těsto je správné, když z vařečky odpadává v tzv. "jazycích".
Krok 4: Cukrářským sáčkem stříkáme hladkou špičkou (o průměru 8 mm) na papír na plechu pusinky o průměru asi 35 mm. Pokud se pusinky dostatečně neroztečou (těsto je husté), stačí plech pustit naplocho (i opakovaně) na podložku.
Krok 5: Pusinky necháme zaschnout, až se na dotek prstem nelepí. Podle podmínek zasychání trvá od desítek minut až po jednotky hodin a je vhodné napřed upéci jednu skořápku jako zkušební vzorek.
Krok 6: Pak dáme plech do trouby vyhřáté na 160 °C (horkovzduch). Pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 140 °C a dosušíme.
Krok 7: Po zchladnutí skořápky sundáme z papíru, spárujeme podle velikosti a plníme je krémem.
Krok 8: Necháme asi 12 hodin odležet v chladu a můžeme podávat.
Krok 9: Pokud se vše podaří, tak ideální makronka má mít v průměru 40 až 45 mm, má být vyběhlá do výšky takzvanou „nožkou“ (krček, límeček, golierik), korpusy mají být hladké, lesklé - jako lakované, při skusu má makronka křupnout a pak se rozplynout na jazyku. Uvnitř má být změklá krémem, ale skořápky se nesmí lepit na zuby.
Zveřejněno 5. 2. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Makronky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PlVA
Moje poznámka
Makronky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PlVA
Nejnovější recepty
Kynuté knedlíky podle Těhotnýho kuchaře
Přidáno před 4 hodinami
Cuketový perník
Přidáno před 6 hodinami
Zeleninové válečky pečené v troubě
Přidáno před 19 hodinami
Mladé zelí s klobásou à la bigos
Přidáno před 19 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky s jogurtovým přelivem
Přidáno před 19 hodinami
Grilovaná cuketa s masovým válečkem a párkem
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Filé z tresky zapečené v omeletě s pažitkou
Zazie před 2 hodinami
Kmínová polévka s cizrnou
Kakoska před 2 hodinami
Nepečený tvarohový dort s ovocem
janzam před 3 hodinami
Srbské rizoto z mletého masa
Fitulka před 5 hodinami
Čočková polévka s uzeninou
Fitulka před 5 hodinami
Minutkové kuřecí nudličky
Anvei před 14 hodinami
Cuketa Bezděk
ivka 125 před 17 hodinami
Borůvkový máslový koláč
martiline před 18 hodinami
Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
Barča před 19 hodinami
Tématické fráze:
recept na nejlepší makronky,
nejlepší makronky recept,
jak se dělají makronky,
jak upéct makronky,
mandlová mouka lidl,
video recept na makronky,
makaronky,
macronky,
krém do makronek,
krém na makronky,
makaronky recept,
makronky recept na náplň,
mandlová mouka na makronky,
orechove makronky,
jak udělat makronky,
makronky recept video,
mandlové makronky,
macronky recept,
magronky,
makronky bez mandlí
Suroviny:
bílek,
cukr krupice,
mandle loupané,
cukr moučkový,
potravinářské barvivo,
mascarpone,
krém pařížský,
krém máslový,
máslo,
krém čokoládový
Komentáře (52)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Tak jsem namlel loupané (tedy pražené) lískáče, ušlehal bílky a udělal těsto; na papíry nastříkal pusinky a čekal a čekal, dokonce na sluníčku jsem je chvilku nechal a korpusy ne a ne zavadnout
...a pak už to byla brnkačka
Óóó přírodo! Jeden se furt učííí...
Asi chyba v zasychání...
To je na celém procesu nejdůležitější... Teď je blbé počasí na makronky (vlhké počasí)... Zkusit přiložit pod kotel
Opravdu zasychání raději o hodinu přehnat, než o minutu uspěchat
Opravdu napřed v peci zkusit 1 skořápku... Raději postupně sníst pár zmetků, než zmršit najednou celý plech
No, snad se zadaří
Kdyžtak, tak dnes jsem na příjmu...
Jakou dělám chybu když mi makronky nevyskočí ? Nejdříve se zvětšuje a pak jakoby splasknou
a někdy nakupuji u AWA shopu, kde jí mají v nabídce také:
https://www.awashop.cz/mandlova-mouka-z-loupanych-...
Tak si aspoň můžete porovnat ceny. Zdravím!
Konečně jsem narazil na jemnou mandlovou mouku, kterou netřeba po troškách mixovat s cukrem a pracně osívat
https://www.monacoint.com/eshop/produkt/amo76-1
V plechu uvařelé Salko (tedy zkaramelizované Salko) vyšleháme s mascarpone a podle chuti osolíme
Makronky plněné slaným karamelem nechutnaly každému, ale někteří chválili až tak, že se mi chlupy ježily
A pro toho, kdo by se případně optal zda by nebyla lepší mořská sůl, předem odpovídám:
Jj, byla
Nezkoušel jsem, ale nic nepokazíte když o množství kakaa ponížíte množství mandlové mouky. Kakao smíchat s moukou+cukr a přesít.
Pokud se do toho pustíte, tak upozorňuji na to, co vás může potkat: 22.09.2014 21:45:37
Nastříkám si zopár pusinek na zbytky papíru a když už se těsto nelepí na prst, tak jednu zkušební dám do pece a během 20 sekund vidím zda je OK. Stává se, že skořápka nevyběhne, nebo je popraskaná... Za 15´ zkusím znovu a pak znovu a znovu až je OK. Zpravidla všechno zhojí čas
https://www.youtube.com/watch?v=0BhKWKjaRI4
Neznám, ale zajímá mě to. Nedaří se mi to najít. Můžete vložit odkaz, prosím (nebo i SZ)?
Před svátky jsem zkoušel Creme brulee au foie gras, tak proč by nemohly být OK i makronky s játry, že?
...
Níže se zmiňuji o makronkách z ořechů.
Dnes jsem zkoušel místo mandlové mouky dát mák...
No, vypadají jako nekronky
Edit:
magdalenka: tak už jsem cosi našel
http://www.luxeat.com/blog/macarons_au_foi/
Sice je to za poloviční cenu, ale zato 2x lepčččí...
aazaba:
Krémů je hafo.
Něco jsem doplnil do rcp, ale nejlepší je zadat do vyhledavače "makronky náplň" a pak už jen vybírat, slintat
Já už dělám takřka výhradně z ochuceného MASCARPONE: je to pohodlné, rychlé, spolehlivé a především chutné
https://search.yahoo.com/yhs/search?hspart=avg&hsi...
Mě se podobné "pečivo" nikdy nepodaří, vždycky mi nakonec lepí, asi máme doma moc vlhko
Obvykle makronky před pečením zasychají asi 45 minut.
Občas to trvá déle, už jsem musel čekat 4 hodiny.
Dnes to trvalo 7 (sedm) hodin!!!
No jo, no, ono opravdu platí: Když prší, tak neděláme makronky
Co ale bylo, tak mandlová mouka za pouhé 200,-/kg
Pokud někdo uvažuje např. o přípravě pravého marcipánu, tak tomu se případná koupě mandlové mouky vyplatí
http://www.labuznik.cz/recept/marcipan/