Postup přípravy
Krok 1: Suroviny dáme do DP a spustíme program „Těsto“. Po ukončení cyklu z těsta na pomoučněném vále vytvarujeme bochník a vložíme do pomoučněné ošatky („uzlíkem“ navrch – těsto se před pečením překlopí).
Krok 2: Povrch těsta pomoučíme a volně překryjeme fólií. V těstě není droždí (pouze kvásek), proto musí déle kynout (4-8 hodin). Těsto je dobře nakynuté, když do něj prstem uděláte důlek a těsto se pomalu vrací zpátky. Pozor, těsto se musí hlídat - nesmí překynout, jinak by nám spadlo.
Krok 3: Asi půl hodiny před pečením si předehřejeme troubu na 230°C. Kdo má, může si do trouby vložit pizza kámen (nebo obyčejnou keramickou dlaždičku).
Krok 4: Nakynuté těsto překlopíme na lopatu na sázení chleba do pece posypanou krupicí (nebo na pečící papír, stačí obrácený plech s pečícím papírem) a postříkáme vodou.
Krok 5: Pečeme 30 minut na prostředním roštu při 230°C. Kdo chce, může chleba během prvních 10 minut postříkat vodou. Po upečení vyndáme z trouby na mřížku a necháme vystydnout.
Zveřejněno 20. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chléb ošatkový, zadělaný v DP a pečený v troubě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q71R
Moje poznámka
Chléb ošatkový, zadělaný v DP a pečený v troubě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q71R
Nejnovější recepty
Meruňkové řezy s pudinkem
Přidáno před 3 minutami
Chilli cukety
Přidáno před 4 hodinami
Cizrnové kari s brokolicí a rajčátky
Přidáno před 5 hodinami
Zeleninové lívance se sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Jahodovo-jogurtová zmrzlina
Přidáno před 19 hodinami
Jahodové noky s čokoládou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pomerančový dort z pohankové mouky
Majka214 před 48 minutami
Bublanina s třešněmi (nebo jiným ovocem)
Kakoska před 1 hodinou
Osvěžující okurková limonáda
monyss před 3 hodinami
Třená bublanina s třešněmi
Bost.9 před 3 hodinami
Vaječná pomazánka
Valis před 3 hodinami
Špagety s mletým masem
Valis před 3 hodinami
Linecké řezy s jablky
Jajav před 4 hodinami
Vepřová játra na cibulce
Martina88 před 4 hodinami
BBQ (barbecue) omáčka
PetrAmis před 4 hodinami
Cuketová krémová polévka
dejna před 5 hodinami
Tématické fráze:
jak dlouho péct chleba,
pečení chleba,
doba pečení chleba,
jak dlouho se peče chleba,
jak upéct chleba v troubě,
recepty na pečeni chleba,
lopata na sázení chleba,
forma na pečení chleba,
jak dlouho péct domácí chleba,
peceny chleba,
domácí chléb v troubě,
recept na pečení chleba,
chléb v troubě,
chleb z trouby,
lopata na chleba,
peceny chleb,
ošatkovy chleb,
domácí chleba z trouby,
domácí chleba do trouby,
nejlepší recept na chleb
Suroviny:
kvásek,
mléko,
cukr,
mouka,
droždí,
mouka chlebová pšeničná,
sůl,
cukr,
olej,
mouka
Komentáře (25)
Slibuji, že zkusím znovu
S kváskem člověk musí mít trpělivost, je to v podstatě jako domácí zvířátko, musí se to živit, a když jedete na dovolenou, musíte ho dát na starosti sousedce. A pozor, aby vám ho během výroby nesežral pes - to se stalo mně. Po pěti dnech, když už byl kvásek hotový a chtěla jsem si upéct nějaký ten skvost, tak jsem našla mísu prázdnou a o kus dál se válel můj kokřík s nafouklým pupkem. Měl štěstí, že jsem ho nezabila, ale měl na mále.
mirca75 (díky za přivítání – už nějakou dobu tady kroužím a myslím si, že jsem se dostala do slušné společnosti
Levik – tenhle chlebík jsem s kvasnicemi nezkoušela, tak nevím. Zkuste tam lžičku přidat, kynutí (po vyndání z DP) zkrátit na 45 minut a dejte vědět, jak to dopadlo. Třeba objevíte recept na nejlepší chleba světa.
Iljusa – asi už je pro ten Váš chlebík pozdě, ale Gabina má pravdu, někdo místo ošatky používá třeba cedník vystlaný pomoučeným plátýnkem. A díky za info, kde koupit chlebovou mouku.
A teď všeobecně – kdo má rád křupavou kůrčičku, tak ten možná bude zklamaný. My s manželem jsme taky kůrožrouti, ale tenhle chlebík peču hlavně pro děti. Chlebík s extra křupavou kůrčičkou mi zrovna kyne, tak jestli se povede, přidám ho sem taky.
Taky se musím přiznat, že žiju v USA, kde chleba není nic moc, anebo drahý, takže ho peču skoro denně už spoustu let. A díky moc za bodík!
Mimochodem,dneska jsem ho pekla znovu a je
Kvásku se nebojte, zkuste jej udělat - hlavně dát na teplé místo, přikrývám jen plátýnkem - dokud voní kysele -je OK - jakmile ale cítíte aceton - pryč s tím.
Chlebovou mouku pšen. kupuji v Kauflandu - mají tam dosti velký výběr.
Spomínam si na detstvo, stará mama raz týždenne piekla chleby, zrejme podobným spôsobom...
Jitka, ďakujem za recept i spomienku na časy dávno minulé...
+