Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Honzova zelňačka

Sytá polévka z kysaného zelí a pikantní klobásky je plná chutí a v chladném počasí příjemně zahřeje. Výraznou chuť jí dodá mletá paprika a majoránka, zatímco zakysaná smetana zdůrazní její příjemnou kyselost.

Hodnocení receptu je 5,0 (33×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Adisek

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 30 min

65 min (35 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 760 kJ /
1 377 kcal
Bílkoviny86,08 g
Tuky54,96 g
Vláknina36,23 g
Cholesterol 380 mg
Sodík 8,09 g
Sůl19,50 g
Sacharidy119,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásy nakrájíme na menší kousky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Zelí propláchneme a překrájíme na menší kousky. Krok 2: Do většího hrnce nalijeme trochu oleje, na kterém dozlatova osmažíme cibuli a klobásu. Krok 3: Poté zalijeme vodou, přidáme překrájené zelí, mrkev, brambory, česnek a veškeré koření kromě majoránky. Krok 4: Vaříme, dokud nezměknou brambory a mrkev, přičemž občas zamícháme. Krok 5: Nakonec přidáme na zahuštění zakysanou smetanu, dobře zamícháme, krátce povaříme a na závěr dochutíme majoránkou.

TIP: Recepty z kysaného zelí

Zveřejněno 7. 11. 2009

Poznámka autorky Adisek

Tuhle polévku vaří můj přítel podle jejich rodinného receptu. Zakysanou smetanu lze nahradit obyčejnou smetanou (u nás milujeme zelňačku řádně kyselou).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Honzova zelňačka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xn1n

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Honzova zelňačka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xn1n

Marie

Komentáře (26)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Už vím, co bude dnes na večeři😊.

Moc dobrá, brambory měkké bez problému.

Ještě přidávám poznámku - lze vařit dohromady brambory i zelí, jenom to zelí se přidává později, když jsou brambory napůl vařené.

sikulka7: brambory a kyselé zelí nikdy nevařte dohromady, brambory zůstávají tvrdší, jedině zvlášť;-)
Mně se nedovařily brambory, ani když byly napůl vařené, ale záleží určitě i na odrůdě brambor, já prostě raději vařím extra.

Recept vypadá skvěle a určitě tak i chutná. Jenom mi vadí ten slunečnicový olej. Celý život mě učili, že slunečnicový olej je vhodný do studené kuchyně, protože se brzo přepaluje. Podle nejnovějších testů ČOI už při 80 st.C, stejně jako olivový. Zelňačka v jakékoliv podobě má u nás zelenou.Ale nejradši máme tu "naši" , brambory, zelí, smetana a vejce. Dávám bodík.:yes:

Také přidávám boda :yes: velmi chutnala jen dělám nepálivou kvůli dětem:-8

Dnes delam podruhe a uz jinak delat nebudu :-p :yes: Jen jsem koreni pridala bobkovy list. V jednoduchosti je krasa,dekuji za recept :-)

;-)takovou dělám taky

Výýýborná polévka, dnes jsem jí dělala přesně podle receptu a všichni se olizovali až za ušima!!!;-):-D

Musím pochválit - výborný receptík :yes: !!!

Adélko, Tvoji zelňačku zkusím co nejdříve, ta je u nás tradiční. Jen ji nedělám s mrkví, ale dávám tam bobk.list, tak zkusím tu Tvoji verzi.:-p:-p

Adélko, moc chválím výtečný recept, vařila jsem přesně podle něj a polévka se povedla mňam mňam :-K:yes:

Tématické fráze:
zelňačka se zakysanou smetanou, zelňačka, zelňačka recept, zelńačka polévka, klasická zelňačka, recept na zelnacku, zelňačka bez smetany, zelnacka s zakysanou smetanou, zelňačka bílé zelí zakysaná smetana, recept zelňačka, zelnačka polévka se smetanou, zelnacka s bramborem, zelnacka bez brambor, recepty zelnacka, jak dlouho se vaří brambory, zelnacka se smetanou, zahuštení zelňačky, jak dlouho vařit brambory, zelnacka z kyseleho zeli, recepty na zelnacku

Suroviny:
zelí kysané, klobása, brambory, mrkev, cibule, česnek, smetana zakysaná, kmín mletý, majoránka, pepř mletý, paprika sušená pálivá, paprika sušená sladká, sůl, olej slunečnicový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu