Králík v estragonovo-hořčicové košilce

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: 1 a 1/2 až 2 hod. 6 porcí Jiné maso 19 názorů

Suroviny

králík kuchyňsky upravený
slanina / špek
sůl
1 lžička estragon sušený
2 lžíce hořčice plnotučná
2 lžičky hořčice Dijonská (ostrá)
50 g máslo
3 dcl bílé víno suché
2 ks cibule žlutá
1 ks cibule červená
1 lžíce mouka hladká
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Králíka rozdělíme na 6 kusů, opláchneme a osušíme. Slaninu si nakrájíme na klínky a každý kus masa alespoň jednou prošpikujeme.

  2. Poté si připravíme dostatečně širokou misku, aby mohlo maso ležet vedle sebe a ne na sobě.

  3. V hrnečku si smícháme obě hořčice. Každý díl masa osolíme, posypeme estragonem a potřeme hořčicí. Pak maso naskládáme do připravené misky a polijeme asi 2 dcl vína. Maso necháme v chladu odležet (já měla přes noc).

  4. Rozehřejeme troubu na 200°C.

  5. Do pekáčku dáme kousky másla, naložené maso vyjmeme z nálevu (nevyléváme!), dáme do pekáčku takzvaně "kostí nahoru", přidáme na osminky nakrájenou jednu žlutou cibuli a vložíme bez víka do trouby. Pečeme asi 15 -20min. do zatažení "zešednutí" masa. Pak maso podlijeme nálevem, dolijeme do poloviny výšky masa vodou, pekáč přiklopíme víkem a pečeme asi 1 hod. Maso během pečení kontrolujeme a dle potřeby podléváme vodou.

  6. Po necelé hodině přidáme k masu zbylé dvě cibule nakrájené taktéž na osminky, otočíme masem nahoru a dáme ještě asi na 15 minut péct. Pak měkké maso vyjmeme a uložíme do tepla.

  7. Šťávu zahustíme moučným máslem, případně moukou rozmíchanou v trošce vody, přilijeme zbylé deci vína rozmíchané se lžičkou hořčice a vrátíme zpět do trouby bez víka na provaření. Dle chuti dosolíme a na chvíli vrátíme maso zpět. Podáváme s rýží,vařeným bramborem a třeba i kompotem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Králík v estragonovo-hořčicové košilce

  • hafikov hafikov

    Děkuji za recept z králíka.Určitě vyzkouším.U nás králičí maso je v oblibě.:yes:

    Odpovědět

  • cardanka cardanka

    Tedy Mirco:-K, z králika vařím vše, řízky, rolády, omáčky, směs a toto bude další dobrota:-p:-K 14.bodík:yes:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Mirko báječný recept, asi se vydám za sousedkou aby mi prodala králíka:-p:-p.Posílám bodík.:yes:Dříve jsme pěstovali králíky, ale během roku nám je dvakrát ukradli, vždycky zloději vyčkali až dorostou a šup byli pryč, takže jsme to vzdali.:-S:-//

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Děkuji moc za milé komentáře:-8.Nechtělo se mi péct klasického králíka (česnek,cibule,kmín/bůček,uzené) a tak jsem vymyslela toto.Můžu říct,že jsme si na něm moc pochutnali a byla to "skoro" dietka;-).Králíky už tady bohužel nechováme,ale máme známého od kterého si je občas kupujeme;-)A Bibinko:-),zkus juknout do nějaké menší mraženky,rybárny kde mají mražené potraviny-tam mívají větší kousky než v hyper/super;-).A nebo jukni po sousedech,třeba někde u vás ještě někdo králíky chová;-).Pokud někdo vyzkoušíte budu moc ráda:-8.Určitě by to šlo i z kuřecího,ale bude tam chybět ta "králičina":-p.

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Mirko, moc prima recept a krásná fotka!!:yes:12

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

    Mirka, mnam :yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Škoda,že tu nebyl receptík před týdnem,dělala jsem králíka:-K,kupovaného Bibi, byl chlazený a měl 2a půl kg,takže byly opravdu velmi slušné porce.;-)Ale takhle upravený,to koupím za čas ještě jednoho a vyzkouším dávám bodík 10:yes:;-):-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Tomuto králíčkovi bodíky sluší, tak posílám další.:yes::-p Bibi, Ty nezoufej, že si musíš nechat zajít chuť, varianta náhradní - stáhni kuře z kůže a do tohoto receptu se pusť.;-):-K Stačila by i kuřecí stehna, ale nevím, co na to řekne Mirečka. ;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Mirčo, krása nesmírná, ale jeden problém tu je-nemám možnost sehnat králíka(a tak ho máme rádi)a ty kupovaný, to jsou chudinky ubohý jako kostry. Tak ti alespoň dávám boda a králíka si necháme zajít:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

  • Merylas Merylas

    Miruš:yes::-p taky bych šla k tobě na stravu:-p;-):-))

    Odpovědět

  • ercicka ercicka

    mmmmmm, nejako mi vyhladlo, ten kralik vyzera fantasticky :-!:-!:-! asi pojdem rychlo spat :-D

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Právě jsem dočetla a znovu jsem si potvrdila, že bych se chtěla stravovat v kuchyni naší Mirečky...:-p. Nikdy jsem králíka neměla moc v oblibě, teprve až mi nic jiného nezbylo a musela jsem z něj ve své první domácnosti vařit všechno... (na jiné maso jsem neměla peníze) Pak jsem na něj zanevřela a začala ho objevovat postupně a dokonaleji... Tenhle recept vypadá na velmi chutnou úpravu, takže se mi zbíhají sliny a musím uložit k vyzkoušení...:-p:-K

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    ale sme sa vsetky kralikove zlietli ;-)....vyzera mirca fantasticky...fakt +

    Odpovědět

  • maris maris

    mirco, krásný recept i fotky,:-p nějaké králičí končetiny bych v mrazáku ještě měla, tak ukládám a vyzkouším, jen nemám doma momentálnš estragon, ale to napravím a Ty máš + :yes::-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: králík v hořčicové omáčce králík chlazený báječný králík králičí stehna v hořčicové omáčce recepty na králíky co se zbylim varenym masem jak pect kralika aby nebyl suchy? chlazeny králík králík na hořčicové omáčce estragonova sucha marinada kralik na rychlo kralik na rychlo s ryži rychlá omáčka k masu z králíka má někdo super recept na rýžové víno pečený králík na estragonu co se zbylím masem z králíka králík šup-šup králík na hořčici aestragonu soused králík s rýží králík šup šup

Zapomněl/a jsem heslo