Kapusta ham , ham

jan.alois Kuchař: jan.alois

Doba přípravy: 1.30 až 2 hodinky podle masa. 6 porcí Vepřové maso 10 názorů

Suroviny

Ingredience
Kapusta hlávková 1 ks velikost záleží na počtu strávníků
(čím vícekrát budeš tento recept vařit, tím se bude potřeba kapusty zvyšovat)
1 kg vepřový bok (nediv se proč tolik, později vysvětlím)
0.20 kg slaninu neboli špek
0.20 kg uzeného boku nebo krkovičky bez kosti
asi 4 lžíce Hladké mouky na zahuštění kapusty a šťávy z masa
sůl
pepř
kmín
cibule pod maso když chceš
česnek asi 4 i více stroužků (do kapusty, ale dej méně a ochutnej, přidat se dá vždy)
4 stroužky česneku (pod maso, jak jsi naučený)
Jo a jeden balíček širokých nudlí nebo fleků (ty jsou nejlepší, ale i vrtule mohou být, ale není to ono.Příště budou také dva balíčky. Tak a teď do toho.)
Recept si zatím oblíbilo 23 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Příprava: vezmi kuthan neboli pekáč a vraž do něj ten bok, osol a okmínuj, jestli chceš, přidej také nakrájenou cibulku a česnek : to mimo plán, a všechno podlij trochou vody a upeč tak, aby bylo co nejvíc šťávy. Ke konci pečení tu šťávu trochu zahusti moukou.

  2. Abys neměl dlouhou chvíli, tak vezmi tu kapustu a vrchní listy odlom a vyřezej ty tlustý škaredý žebra a ty pod nim taky. Až bude kapusta krásně žlutá, tak ji rozkroj a nakrájej jako zelí, na ty listy nezapomeň a nakrájej je taky.

  3. Dej do kastrolu, osol,opepři a podlij vodou a dej dusit na plotnu.

  4. Tu poklici vrať do kredence, na kapustu se nedává, aby odešly ty smradlavý plyny. Právě proto většině kapusta nechutná.

  5. A míchej a míchej, aby se ta dobrota nepřipálila, až to skoro bude, tak vezmi pánev nebo kastrůlek a rozškvař na ní ten špek, který je rád nakrájený, tak mu to přání splň.

  6. Přidej uzené k tomu špeku a aby mu nezávidělo, tak ho nakrájej taky.

  7. Orestuj a zamíchej do té uškrcené kapustičky.

  8. Přidej utřený česnek, utěrku vrať a vezmi kudlu nebo mačkadlo, dej ho málo, míchej, ochutnávej, mlaskej a případně přidávej česnek, sůl a pepř.

  9. Teď zahusti trochou mouky rozmíchané ve vodě a povař chviličku. Já nezahušťuji, ale k tomu se časem taky dopracuješ.

  10. Koukni do trouby, asi se to připaluje, tak to podlij horkou vodou. Kapustu stáhni a vypni sporák, ne celý, jen pod kapustou, pak zapni sporák jinde a dej tam hrnec plný vody se solí a ty nudle uvař, aby se nerozvařily.

  11. Maso vyndej, nakrájej a vrať do pekáče.

  12. A teď finále: vezmi talíř, nandej nudle, vedle tu kapustu a přidej kousek masa.

  13. Polej tou lahodnou šťávou, proto ten bok a proto kilo.

  14. Dej ten talíř do trouby.

  15. Nandej ostatním a pak vezmi ten svůj talíř z trouby a zdrhni, nebo ti sežerou i to tvoje.

  16. Příště ti bude zase stačit kilo a věř, že ti zbude, dej jim ho na studeno s chlebem a křenem. Ptáš se proč, protože je to dobré jen polité tou šťávou. Té bude vždycky málo a maso zůstane, ten špek a uzené opravdu stačí. Nenažranejm to maso teda dej k tomu, mlaskej, chrochtej blahem a chval mého taťku . Jo a sebe taky, jestli to chtějí znova, tak jsi šikula .

Poznámka

Je to starý recept mého taťky a když ohlásím jeho vaření, mám najednou strávníků, že nevědí, kam sednout, hlavně co nejblíže sporáku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kapusta ham , ham

  • Alexiss Alexiss

    tak to se mi líbí,před chvílí jsme koupili kapustu a už vím,co s ní :-p

    Odpovědět

  • Jaaja Jaaja

    Takhle přesně vařím kapustu, se špekem, uzenou krkovičkou, jen peču bůček s pleckem na kostičky. U nás s chlebem, ale jak tak nad tím přemýšlím, vyzkouším i těstoviny. Dávám bod a velkou pochvalu:-):-D:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    :-D:-D:-D:-D:-D úžasný postup:yes::yes:o výsledku nepochybuji;-):-D:-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • fadlik fadlik(neregistrovaný)

    Vypadá to vážně vynikajícně, to musím zkusit :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Janíčku - Lojzíčku, nádhera vo všetkých smeroch! Samotné jedlo aj postup prípravy! Ďakujem za zážitok! +

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

  • Svetlana Svetlana

    ...mňam, úplně si to umím představit...a po prohraném hokeji si mi docela spravil náladu :-D:-D:-D....určitě posílám alespoň ten jeden bodík, když víc nejde...:yes::yes:

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Kapustu mám ráda a za vtipně podaný recept za 3:-D:yes:

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    Děkuji za bodík , ale tatík je už v kuchařském nebi . Určitě se mu tam líbí jak ho znám , kdyby to tak nebylo určitě by se vrátil.:-D

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Teda Jane.Aloisi, to je hodně netradičně pojatý recept, ale výsledek bude opravdu dobrý:-p Kapustu máme rádi, taky jí dělám a docela podobně a k ní peču maso, nebo dávám uzené. Bez dlouhého povídání ti dávám 1.boda a tatínkovi taky, musíte se podělit:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: hlávková kapusta recepty příprava kapusty mražená kapusta mražená kapusta recept recepty z hlávky kapusty nejlepší recept na kapustu h a m kapusta s vepřovým masem recept na mraženou kapustu kapusta mražená jak připravit kapustu vaření kapusty hlávková kapusta recept kuchařský recept na kapustu mražena kapusta recepty jak uvarit kapustu zahusteni kapusty kapusta hlávková recepty recepty z kapusty veprovy bok recept

Zapomněl/a jsem heslo