

Kapusta ham , ham
Suroviny 6 porcí
- Ingredience
- Kapusta hlávková 1 ks velikost záleží na počtu strávníků
- (čím vícekrát budeš tento recept vařit, tím se bude potřeba kapusty zvyšovat)
- 1 kg vepřový bok (nediv se proč tolik, později vysvětlím)
- 0.20 kg slaninu neboli špek
- 0.20 kg uzeného boku nebo krkovičky bez kosti
- asi 4 lžíce Hladké mouky na zahuštění kapusty a šťávy z masa
- sůl
- pepř
- kmín
- cibule pod maso když chceš
- česnek asi 4 i více stroužků (do kapusty, ale dej méně a ochutnej, přidat se dá vždy)
- 4 stroužky česneku (pod maso, jak jsi naučený)
- Jo a jeden balíček širokých nudlí nebo fleků (ty jsou nejlepší, ale i vrtule mohou být, ale není to ono.Příště budou také dva balíčky. Tak a teď do toho.)
Postup přípravy receptu
Příprava: vezmi kuthan neboli pekáč a vraž do něj ten bok, osol a okmínuj, jestli chceš, přidej také nakrájenou cibulku a česnek : to mimo plán, a všechno podlij trochou vody a upeč tak, aby bylo co nejvíc šťávy. Ke konci pečení tu šťávu trochu zahusti moukou.
Abys neměl dlouhou chvíli, tak vezmi tu kapustu a vrchní listy odlom a vyřezej ty tlustý škaredý žebra a ty pod nim taky. Až bude kapusta krásně žlutá, tak ji rozkroj a nakrájej jako zelí, na ty listy nezapomeň a nakrájej je taky.
Dej do kastrolu, osol,opepři a podlij vodou a dej dusit na plotnu.
Tu poklici vrať do kredence, na kapustu se nedává, aby odešly ty smradlavý plyny. Právě proto většině kapusta nechutná.
A míchej a míchej, aby se ta dobrota nepřipálila, až to skoro bude, tak vezmi pánev nebo kastrůlek a rozškvař na ní ten špek, který je rád nakrájený, tak mu to přání splň.
Přidej uzené k tomu špeku a aby mu nezávidělo, tak ho nakrájej taky.
Orestuj a zamíchej do té uškrcené kapustičky.
Přidej utřený česnek, utěrku vrať a vezmi kudlu nebo mačkadlo, dej ho málo, míchej, ochutnávej, mlaskej a případně přidávej česnek, sůl a pepř.
Teď zahusti trochou mouky rozmíchané ve vodě a povař chviličku. Já nezahušťuji, ale k tomu se časem taky dopracuješ.
Koukni do trouby, asi se to připaluje, tak to podlij horkou vodou. Kapustu stáhni a vypni sporák, ne celý, jen pod kapustou, pak zapni sporák jinde a dej tam hrnec plný vody se solí a ty nudle uvař, aby se nerozvařily.
Maso vyndej, nakrájej a vrať do pekáče.
A teď finále: vezmi talíř, nandej nudle, vedle tu kapustu a přidej kousek masa.
Polej tou lahodnou šťávou, proto ten bok a proto kilo.
Dej ten talíř do trouby.
Nandej ostatním a pak vezmi ten svůj talíř z trouby a zdrhni, nebo ti sežerou i to tvoje.
Příště ti bude zase stačit kilo a věř, že ti zbude, dej jim ho na studeno s chlebem a křenem. Ptáš se proč, protože je to dobré jen polité tou šťávou. Té bude vždycky málo a maso zůstane, ten špek a uzené opravdu stačí. Nenažranejm to maso teda dej k tomu, mlaskej, chrochtej blahem a chval mého taťku . Jo a sebe taky, jestli to chtějí znova, tak jsi šikula .
Poznámka od kuchařky
Je to starý recept mého taťky a když ohlásím jeho vaření, mám najednou strávníků, že nevědí, kam sednout, hlavně co nejblíže sporáku.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kapusta ham , ham
-
Pane Aloisi. Velmi jste mě pobavil popisem receptu. Inspiroval mě k dnešnímu vaření.
Kapusta byla výborná a opravdu jsem nepřidala mouku. Kombinace s těstovinami vynikající.
Vždy jsem připravovala pouze s bramborami. Jen maso se mi moc nepovedlo. Nedala jsem na vás a udělala jsem krkovici s kostí. Příště se budu držet přesně vašeho receptu.
-
tak to se mi líbí,před chvílí jsme koupili kapustu a už vím,co s ní
-
Takhle přesně vařím kapustu, se špekem, uzenou krkovičkou, jen peču bůček s pleckem na kostičky. U nás s chlebem, ale jak tak nad tím přemýšlím, vyzkouším i těstoviny. Dávám bod a velkou pochvalu
-
úžasný postup
o výsledku nepochybuji
-
Vypadá to vážně vynikajícně, to musím zkusit
-
Janíčku - Lojzíčku, nádhera vo všetkých smeroch! Samotné jedlo aj postup prípravy! Ďakujem za zážitok! +
-
-
...mňam, úplně si to umím představit...a po prohraném hokeji si mi docela spravil náladu
....určitě posílám alespoň ten jeden bodík, když víc nejde...
-
Kapustu mám ráda a za vtipně podaný recept za 3
-
Děkuji za bodík , ale tatík je už v kuchařském nebi . Určitě se mu tam líbí jak ho znám , kdyby to tak nebylo určitě by se vrátil.
-
Teda Jane.Aloisi, to je hodně netradičně pojatý recept, ale výsledek bude opravdu dobrý
Kapustu máme rádi, taky jí dělám a docela podobně a k ní peču maso, nebo dávám uzené. Bez dlouhého povídání ti dávám 1.boda a tatínkovi taky, musíte se podělit