

Losos v listovém těstě
Suroviny
- 1 balení listového těsta (dobré je v Lídlu, předválené na pečím papíře)
- 2 filety lososa
- 400 g listového špenátu (může být i mražený)
- máslo
- mouka hladká
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 stroužky česneku
- bílý pepř
- sůl
- podravka
- 2 vejce
Postup přípravy receptu
Listové těsto rozkrojíme dva pláty.
Špenát spaříme, pokud je mražený tak rozmrazíme a důkladně zbavíme vody.
Česnek posekáme najemno a necháme zrůžovět na másle.
Přidáme špenát, necháme pořádně vydusit vodu, osolíme, ochutíme podravkou, opepříme a odstavíme.
Lososa opepříme býlím pepřem, pořádně osolíme.
Uděláme si bešamel - v kastrolku zpěníme máslo, zasypeme hladkou moukou, zalijeme smetanou a uvaříme hustý bešamel.
Osolíme, opepříme a do chladnoucího vmícháme žloutek.
Vyválené listové těsto propícháme vidličkou.
Plát rozkrojíme napůl.
Vložíme na něj lososa, ochucený špenát a přelijeme bešamelem, okolí potřeme rozmíchaným vajíčkem. vTěsto zavineme a dáme vychladnout do ledničky. vPoté vyjmeme, potřeme vršek rozšlehaným vejcem a pečeme v rozpálené troubě při 170 °C dozlatova asi 25-30 minut.
Poznámka od kuchařky
kdo má rád kopr, může přidat do špenátu nebo bešamelu a lososa okyselit šťávou z citronu. Další verze je místo bešamu - zakysaná smetana, posypaná nahrubo nastrouhanou nivou. Zkusíme příště :-)
Podáváme teplé, nakrájené na řezy, pokud zvládneme i přílohu podáváme nejlépe s koprovým bramborem. Hodně syté - POZOR!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Losos v listovém těstě
-
Asi před rokem byl tenhle recept v Babicových receptech (se zakysanou smetanou a nivou). Tak se mi to tenkrát líbilo, že jsem hned druhý den vyzkoušela. A musim se přiznat, že mě výsledek trochu zklamal
Není nad lososa jen tak opečeného na másle s bylinkami
Jinak souhlasím s Gábinou, že je to příšerně syté.... s přítelem jsme napůl nesnědli ani jeden balíček... -
To je nadhera. Obdivuji vas vsechny, co si dokazou s varenim takhle vyhrat. Ja varim o vikendu 4 eintopfy, aby to mel manzel na cely tyden, protoze v tydnu nemam cas ani naladu se s necim kuchtit... Ale na toprecepty lezu porad, uz jenom proto, abych jako vecny dietar aspon napasla oci, kdyz uz nemuzu zobak...
-
Vypadá to skvěle, bodík za lososa jede
-
Já tedy určitě bez přílohy
-
moc děkuji
právě děláme úplně novou kuchyň.. tak si o tom mohu nechat jen zdát, alepak nafotím i tu druhou verzi. A nebo kdo máte možnost můžete vyzkoušet!!!
-
Gábi, nezůstalo ti něco? Pro tohle bych si s chutí dojela, těch 50km by mi stálo za to
Máš nádherné fotky. -
Krásné a chutné
-