Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Hodnocení receptu je 5,0 (179×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

3. 3. 2010 20:51

Suroviny pro 12 kusů

12 kusů

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 289 kJ / 2 220 kcal
Bílkoviny78,73 g
Tuky37,01 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 248 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,42 g
Sacharidy383,92 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.

Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!

Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

spagetka spagetka

20. 10. 2016 12:36

Nadja: asi máš pravdu, až si Bibi diskuzi přečte, určitě to upřesní

Nadja Nadja

20. 10. 2016 12:30

Děvčata, děkuji za vaše názory. :-K
;-) Domnívám se, že kdyby v rcp místo "....zapneme na těsto, pak vyndáme těsto na vál,..." Bibi uvedla "....zapneme na těsto, pak VYKYNUTÉ těsto vyndáme na vál,..." bylo by vše jasné, a to i pro všechny, kteří zadělávají ručně.

spagetka spagetka

20. 10. 2016 07:55

maris: no a já se toho vždycky bála, vidíš, zas jsem chytřejší, díky:yes:

maris maris

20. 10. 2016 07:39

spagetka: program Těsto nezačne;-)

spagetka spagetka

20. 10. 2016 07:33

magdalenka: maris: aha, já se vždycky bála, aby mi to nezačalo péci, tak to zkusím takhle, díky

maris maris

20. 10. 2016 07:07

Nadja: těsto nechávám vykynout v pekárně;-)

magdalenka magdalenka

20. 10. 2016 07:02

spagetka: U mojej DP (zrejme u skoro každej?) program "těsto" znamená, že v nej nechám cesto vymiesiť aj vykysnúť - stále sa vytvára teplo a cesto kysne. Teda nie MIMO DP. Ide práve o ten fígeľ, inak môžem použiť robot a cesto kysne inde.

spagetka spagetka

20. 10. 2016 01:52

Nadja: Nadi, dovolím si odpovědět za Bibinku, protože to v pečce dělám. Necháš umíchat těsto v pečce a vykynout až venku.

Nadja Nadja

20. 10. 2016 01:17

Bibinka: Jani, četla jsem dobře rcp i komentáře, ale "zapneme na těsto," mi neříká, zda těsto má kynout či se v DP jen zadělá. Jinak děkuji.;-)

Bibinka Bibinka

19. 10. 2016 12:01

Nadja: Nadjo, vidím, že už jsi poučená a jí Zdence děkuji-je to správně ;-) Dělala jsem to v domácí pekárně, i je to nahoře napsané, tak jsem kynutí nevypisovala.

Nadja Nadja

18. 10. 2016 11:20

zdenka: moc děkuji za odpověď. ;-)

zdenka

17. 10. 2016 18:42

Nadja:snad se Bibinka nebude zlobit,když odpovím.Těsto se nechává kynout aspoň hodinu a ještě upletenė houstičky 20 minut.
Dělala jsem je podle tohoto receptu už mockrát, v DP a jsou výborné :yes:

Nadja Nadja

17. 10. 2016 16:56

Bibi, nějak mi uniká, jestli se těsto nechává vykynout, nebo kynou až hotové žemličky.

kolyxxx kolyxxx

17. 5. 2016 12:35

Petta79: za lehnout mi je kocour!, tak frčí do trouby i s houstičkama :-p

Bibinka Bibinka

21. 3. 2016 17:49

Míla:Mílo, mám radost a děkuji :yes:;-)

1 2 3 4 5 21

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: housky recept domácí housky babiččiny domácí housky babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky recept na housky domácí housky recept domácí žemličky babiččiny recepty nejlepší recept na housky žemličky startovací houstičky nejlepší housky babiččiny rohlíky kynuté žemličky výborné housky rychlé housky recept housky

Suroviny: mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1