Kváskový chléb aneb znouzectnost

Marie Klara Kuchařka: Marie Klara

Doba přípravy: 45 1 porce Domácí pekárna 1 názor

Suroviny

Na každých 150 g řidšího žitného kvásku:
50 ml teplé vody
220 g libovolné pšeničné mouky, kterou můžeme zčásti nahradit moukou kukuřičnou či jinou (bramborovou, pohankovou, hrachovou atd.)
1 lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička kmínu
2 g kvasnic
popř. ovesné vločky na zahuštění
podle chuti semínka
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Tento chléb peču, když chci z nějakého důvodu vypláchnout nádobu od žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz), proto zbytkový.

  2. Zbytek kvásku v nádobě naředíme teplou vodou do hustoty, kdy půjde z nádoby vylít (ne příliš).

  3. Zvážíme jej a přelijeme do pečící nádoby z domácí pekárny (vážím přímo v pečící nádobě postavené na vynulované váze).

  4. Podle množství kvásku odměříme množství teplé vody, kterou můžeme nejdříve nalít do nádoby od kvásku a znovu ji tak vypláchnout a teprve poté přidat do těsta.

  5. Do pekárny přidáme olej a poté sypké suroviny. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.

  6. V případě potřeby přidáme během hnětení trochu mouky nebo ovesných vloček na zahuštění a po zvukovém signálu podle chuti semínka.

  7. Pečeme na celozrnný program.

Poznámka

Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.

Chleba na fotkách je ze 450 g naředěného kvásku, 330 g pšeničné hladké mouky a 330 g pšeničné celozrnné mouky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Kváskový chléb aneb znouzectnost

  • Marie Klara Marie Klara(autorka receptu)

    Až dodatečně jsem si všimla nesprávně uvedeného množství kvasnic, sekla jsem se o nulu navíc :-O 20 g tam rozhodně nepatří. Opravuji na 2 g.

    Odpovědět

Tématické fráze: chléb s kukuřičnou moukou ovesný chléb z kvásku zahusteni kukuricnou moukou pšeničný kvaskový chléb domácí chléb s kukuřičnou moukou kváskový chleba s kukuřičnou moukou chleb ze zbytkového kvásku chleba ze zbytkového kvásku domácí pekárna recepty chléb

Zapomněl/a jsem heslo