Valašská kyselica ze Vsetína
Hospodyňky ze Vsetína vědí, jak připravit opravdu skvostnou valašskou kyselicu. Vydatná polévka z kysaného zelí, brambor, uzeniny a smetany vás nepochybně zahřeje i zasytí, což oceníte zejména v zimě.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 922 kJ / 937 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 18,60 g |
| Tuky | 61,54 g |
| Vláknina | 26,66 g |
| Cholesterol | 200 mg |
| Sodík | 4,08 g |
| Sůl | 10,20 g |
| Sacharidy | 67,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ještě před vařením zelí prolijeme vodou, aby nebylo tolik kyselé.
Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásy nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Krok 3: Do vyššího hrnce dáme vařit kysané zelí spolu s nakrájenou cibulí a klobásami. Osolíme, opepříme (může být i celý pepř), přidáme nové koření a bobkový list, a vaříme asi 20 minut.
Krok 4: Do jiného hrnce dáme vařit oloupané brambory pokrájené na kostičky, které ochutíme solí a drceným kmínem.
Krok 5: Uvařené brambory slijeme, ale necháme v nich trochu vody. Když je zelí měkčí, brambory k němu přidáme.
Krok 6: Nakonec přilijeme smetanu, ve které rozmícháme mouku, abychom pokrm zahustili.
Krok 7: Vaříme ještě alespoň 15 minut, aby se mouka provařila. Poté dochutíme majoránkou.
Krok 8: Nakonec přidáme i prolisovaný česnek.
Zveřejněno 10. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Valašská kyselica ze Vsetína
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AM3P
Moje poznámka
Valašská kyselica ze Vsetína
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AM3P
Nejnovější recepty
Fofrová nivová pomazánka
Přidáno před 10 hodinami
Špekáčky na černém pivu se zeleninou
Přidáno před 12 hodinami
Vepřová pečeně Hamburk
Přidáno před 14 hodinami
Kotleta plněná špekem a okurkou
Přidáno před 14 hodinami
Tortillové trojhránky
Přidáno před 15 hodinami
Nadýchaný květákový nákyp
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cukrová poleva na perníky
Kaill před 26 minutami
Kroupy s houbami a uzeným masem
Fitulka před 1 hodinou
Kuřecí stehna pečená na bramborách a žampionech
Fitulka před 1 hodinou
Povelikonoční polévka z vařených vajec
Fitulka před 1 hodinou
Losos s hořčično-smetanovou omáčkou
Sahula před 11 hodinami
Losos na smetanových bramborách
Sahula před 11 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
Susanna před 12 hodinami
Cukrářská vánočka (mazanec)
Kvitko před 12 hodinami
Celerový salát
Mandragora před 13 hodinami
Čočková polévka se smetanou
Kajkajak před 13 hodinami
Tématické fráze:
valašská kyselica s uzeným masem,
dobrá domácí kyselice,
dobrá domácí kyselice,
valašská kyselica s uzeného masa,
kyselica s uzeným,
zelňačka s uzeným masem,
domácí kyselica,
valašská kyselica,
kyselice s klobásou,
kyselice,
kyselice recept,
kyselica s uzeným masem,
kyselice s uzenym masem,
dobrá domácí kyselica,
kyselice s uzeným,
valasska kyselica recept,
domaci kyselice,
valašská kyselice,
vynikající zelňačka s uzeným masem,
valašská kyselica s uzenym
Suroviny:
zelí kysané,
smetana ke šlehání,
klobása,
cibule,
brambory,
česnek,
koření nové koření,
bobkový list,
majoránka,
kmín drcený,
pepř mletý,
sůl,
mouka hladká
Komentáře (42)
iroot:
Kdysi jsem četl vyjádření nějakého akademika, že kysané zelí by se vůbec vařit nemělo...
Citaci se mi nedaří dohledat, ale znělo to asi takto:
"Vařit kysané zelí??? Jedině na hnůj
vařím pro více lidí a moc moc chutnala!
ja tam ješte přidala domácí paprikový špek a pikatní klobásu (něco na zpusob choriza-TAKOVÝ rádoby polský salám ) preferuji české farmářské výrobky dobré kvality,ale jak komu chutná!
dávám palec nahoru
příloha fakt čerstvý chléb a nahradilo to celé hlavní jídlo