Letný guláš so smotanou - Halapáč jihlavskej babičky

vybusna Kuchařka: vybusna

Bezmasá jídla 15 názorů

Suroviny

150 g zelených fazolí
2 velké zelené papriky
2 zralá letní rajčata (pokud nejsou letní, tak je raději nahraďte 100 ml pasýrovanými)
hluboký talíř čerstvých hub (nebo vanička žampionů)
1 velká cibule
1 pálivá paprika (podle chuti)
3 PL oleje
200 ml sladké smetany
1 CL mouky
sůl
čerstvý pepř mletý
1 PL sójové omáčky kikkoman
čerstvé bylinky
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vsetku zeleninu ocistime od supiek, zrniecok, stoniek a neviem coho este vsetkeho, tak aby bola skratka cista. Nakrajame na vhodne velke kusky. Kto vari z paradajok tak ich radsej osupte.

  2. Do kastrola dame rozohriat olej a poprazime na nom cibulu so stiplavou paprickou. Tento zaklad osolime, okorenime a vlozime nan zelenu fazulku. Premiesame a dolozime papriku a paradajky, resp. pasirovane paradajky. Vsetko este posolime, okorenime a podlejeme horucou vodou.

  3. Dusime pod pokrievkou cca 20 minut, resp, kym nie je zelenina, obzvlast fazulka makka.

    Pridame nakrajane huby.

    Podlejeme uz len naozaj trosku a dusime nejakych 10 minut.

  4. Na zaver do zmotany rozslahame 1 kopcovitu lyzicku hladkej muky a vlejeme k zelenine. Nechame prevriet, dochutime sojovou omackou kikkoman, solou, cerstvymi bylinkami.

  5. Ak ste masozravci, tak si mozete opiect makku udeninu a zamiesat k pokrmu, alebo polozit len vrch. Jeme s chlebom, alebo knedlou,

Poznámka

Tento (s fotopostupom) a moje dalsie recepty najdete na

http://chalupnikovi.com/recepty/?p=1827

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 162 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Letný guláš so smotanou - Halapáč jihlavskej babičky

  • Frantiska Frantiska

    Vyzkouseno. Nesehnala jsem pekna rajcata, tak jsem dala 3 lzice krajenych rajcat z plechovky. A jen tak 1/3 kelimku smetany.

    Výborne jidlo :)

    Ze zbytku fazolek jsem uvarila polevku http://www.toprecepty.cz/recept/13716-fazolkova-po...

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

  • Ivana79 Ivana79

    To vyzerá:-p:-pAsi sa musím ísť najesť a až potom sem pozerať:-DDávam bod a ukladám;-)

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Hledala jsem nějakou rychlovku k večeři ve všední den. . . a našla jsem ji! Díky ;-):-p

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    vidím to na levné a výborné jídlo:yes:3

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(autorka receptu)

    mirca..namojdusu do polhodiny mozes jest....je to vyborne aj s chlebom, cestovinami a pod

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Výbušná:-)to vypadá jako rychlovka a ještě k tomu mňamka:-p Ukládám a vyzkouším;-)

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    :-p:-O U nás se bramboráku do trouby zase říkalo "chudobnica" a absolutně nevím, proč:-D Tady ten recept znám, možná malinko jinak upravený, nejsem si jistá těmi rajčaty, ale jsem si naprosto jistá, že to nemělo chybu;-) +

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(autorka receptu)

    no ja ozaj neviem... ja som ten recept zdedila aj s nazvom:-/

    Odpovědět

  • teja teja(neregistrovaná)

    Tak jsem našla tohle a je to víc podobné tomu \\\"bramboráku\\\" http://www.chytrazena.cz/vare... :-), ale jak píše spagetka rodinné názvosloví je kolikrát úplně zavádějící a orientují se v něm jen zasvěcení. My jsme bramborákům na plotně (bez omastku) říkali kramfleky a v troubě jsme pekli brambornik. Recept jihlavské babičky a jeho původ je zajímavý, takhle experimentuji moc ráda.:-):-))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já tedy i díky sudetům a příbuzenstvu v Německu vím, že halapáč je po česku (pozor - zjednodušeně!!! něco jako bramborák), ale tyhle přísdady... recept...no nevím. Poptám se.Ale z vlastní zkušenosti vím, co umí ne krajové, ale rodinné tradice udělat z receptů. Právě jen příklad bramboráků - v mé rodině z Chuchelny(Krkonoše)- a pozor - HALUŠKY - VÝHRADNĚ pro vás známé bramboráky pečené na plotně, ale: BRAMBORÁK - JEDINĚ V TROUBĚ. Vím, jak znáte halušky.Jenže pro nás jsou halušky voňavé placky na plotně a to samé ve větším v pekáči - bramborák. Ale tenhle recept znám pod jiným názvem, a tady vidíte,že fakt na názvu nezáleží.Chutná? Tak dobrou chuť a aŤ se to jmenuje, jak chce.:-D:-p

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(autorka receptu)

    tak som to skonzultovala s mojim jihlavskym manzelom a aj babicke som volala teraz do jihlavy...takze povod jedla je absolutne neromanticky. Babicka vzdy v lete byva na okrouhliku a ked mala este male deti, tak varila z toho co mala, ona tam na chate mala za mlada aj kusok pody, kde si pestovala zeleninu a tak...a tam vymyslala co varit a raz vymyslela toto a uz si nepamata preco to nazvali takto... takze je to skutocne uplne povodny recept.

    Odpovědět

  • martin martin(neregistrovaný)

    jsem z Jihlavy ale recept neznám i když se babička o něm zminovala a protože je němka myslel jsem si že to je nějaké staroněmecké jídlo. nevíte o tom něco bližšího ?

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(autorka receptu)

    ja vobec neviem. ze to takto volaju v manzelovej rodine, roky rokuce.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Co znamená slovo Halapáč?

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: bramborový guláš podle babičky bramborák pečený v troubě bramboráky jako od babičky bramboráky v troubě bramboráky pečené v troubě krajová jídla braboráky bramborák v troubě levná jídla našich babiček krajové recepty jak udělat bramboráky babického recepty jak udělat bramborák jídla v německu pečené bramboráky bramborák do trouby recepty krajových jídel bezmasité jídlo recept na buřguláš resepty

Zapomněl/a jsem heslo