Pěnová bábovka
Čerstvé ovoce plné chuti zatím není k dispozici, domácí mražené je dávno spotřebované a vy přemýšlíte, jaký dezert připravit? Možná uvítáte recept na tradiční pěnovou bábovku. Zabere trochu času, ale výsledkem je vláčný voňavý moučník, lehounký jako pírko.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 615 kJ / 3 971 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 81,74 g |
Tuky | 162,48 g |
Vláknina | 13,40 g |
Cholesterol | 1,55 g |
Sodík | 727 mg |
Sůl | 2,22 g |
Sacharidy | 538,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bábovkovou formu důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
V dostatečném předstihu zapneme troubu a necháme ji předehřát na 170 °C. Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Krok 3: Žloutky šleháme s cukrem do pěny, po chvíli přidáme olej a horkou vodu, stále šleháme do husté pěny. Krok 4: Vařečkou vmícháme citronovou kůru, mouku smíchanou s pudinkovým práškem a práškem do pečiva. Nakonec ještě opatrně a lehce vmícháme sníh bílků. Krok 5: Část těsta obarvíme kakaem, poté obě, tmavé i světlé vlijeme do připravené bábovkové formy. Krok 6: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba necelou hodinu při teplotě 175 °C.
Propečenost bábovky zkontrolujeme špejlí, po vyjmutí musí zůstat suchá. V tom případě je bábovka upečená.
V dostatečném předstihu zapneme troubu a necháme ji předehřát na 170 °C. Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Krok 3: Žloutky šleháme s cukrem do pěny, po chvíli přidáme olej a horkou vodu, stále šleháme do husté pěny. Krok 4: Vařečkou vmícháme citronovou kůru, mouku smíchanou s pudinkovým práškem a práškem do pečiva. Nakonec ještě opatrně a lehce vmícháme sníh bílků. Krok 5: Část těsta obarvíme kakaem, poté obě, tmavé i světlé vlijeme do připravené bábovkové formy. Krok 6: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba necelou hodinu při teplotě 175 °C.
Propečenost bábovky zkontrolujeme špejlí, po vyjmutí musí zůstat suchá. V tom případě je bábovka upečená.
Zveřejněno 18. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pěnová bábovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DY7k
Moje poznámka
Pěnová bábovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DY7k
Nejnovější recepty
Krémová mrkvová polévka s mozzarellou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 10 hodinami
Hermelín ve slanině
Přidáno před 12 hodinami
Řecké bifteki s citronovými bramborami a tzatziki
Přidáno před 13 hodinami
Grilované kuřecí à la šavarma
Přidáno před 15 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 16 hodinami
Sekaná s mrkví a polentou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Panna cotta - italský dezert
LouLou před 1 hodinou
Brokolicová polévka s parmazánem
MirkaP před 4 hodinami
Řecké bifteki s citronovými bramborami a tzatziki
Moanka před 5 hodinami
Těsto na pizzu
tinakajfoszova před 5 hodinami
Jablkovo-ořechová bábovka
HankaR. před 6 hodinami
Lečo
Lenka Sedlackova před 6 hodinami
Plněné pečené batáty
evahy před 7 hodinami
Tématické fráze:
bábovka s pudinkovým práškem,
svetlá bábovka,
bábovka recept,
babovka,
tmavá bábovka,
bábovka se sněhem,
bábovka z pudinkovým práškem,
mramorovaní babovky,
recept na babovku,
bábovka jako peříčko,
bábovky recept,
bábovka tmavá,
recepty na bábovku,
recept na pěnovou bábovku,
recepty babovky,
bábovka recepty,
babovka z pudinku,
recept na světlou bábovku,
jak udělat mramorování v bábovce,
babovka postup
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
olej,
voda,
kůra citronová,
pudink vanilkový,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
kakao,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (30)
3 vajicka
120g pr.cukru
270g polohr.mouky
3/4 pr.do peciva
250 ml slehacky na slehani
ja davam min pr.cukru ale pridam vanilkovy, citr.kuru a do casti testa kakao. Vysleham nejdriv slehacku se zloutky a cukrem, vmicham opratrne mouku s pr.do peciva a na stridacku snih z bilku. Polovic testa naleju do vymazane babovkove formy a do dalsi dam kakao podle chuti. Chutna skvele a zustane krasne vlacna.
Paní Jarmilko. Nechala jsem se ovlivnit Vaším názorem a zkusila bábovku dle Vás. Sníh jsem měla z více bílků( měla jsem uchované) a to vůbec nevadilo. Jinak jsem vše zanechala a bábovka je skutečně měkoučká, úžasná.
Jediné, co mě překvapilo, že byla i hotová již po půl hodině v keramické formě, jiné se mi pečou déle. Ale bylo to příjemné zjištění, že je rychlá a výborná!!!!
Velice Vám děkuji a budu dělat častěji.
Této bych hodně věřila. Důležité je vše pořádně našlehat a sníh jen lehounce vmíchat (sníh opravdu nemíchat zbytečně dlouho, protože vzduchové bublinky musí zůstat v těstě a dlouhým mícháním se vytratí...)
potřebuji vláčnoua nadýchanou