

Brokolice a květák ve sladkokyselé smetanové omáčce
Suroviny 4 porce
- 1/2 hlávky květáku
- 1 hlávka brokolice
- 4 lžíce másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 800 ml mléka
- 200 ml smetany na vaření
- 1 lžíce vegety
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- sůl
- 4 vajíčka
- brambory
Postup přípravy receptu
V kastrolu zpěníme máslo, zasypeme moukou a usmažíme zlatavou jíšku. Zalijeme ji mlékem a smetanou a za občasného prošlehání vaříme na mírné teplotě 15 minut. Přidáme vegetu a sůl a květák, nakrájený na menší kousky.
Vaříme pět minut a přidáme malé kousky brokolice, cukr a ocet. Jakmile brokolice změkne (cca 4 minuty) na skus, omáčku sejmeme z plotny a dochutíme.
Vajíčka uvaříme na hniličku (4 minuty od začátku varu a prudce zchladit) a brambory doměkka. Hotové sypeme petrželkou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Brokolice a květák ve sladkokyselé smetanové omáčce
-
Bylo to super, měli jsme to pár týdnů zpátky, jen jsem zapomněla napsat komentář. Vajíčka jsem uvařila natvrdo
-
Velmi pěkné a ta ztracená vejce, jsou výstavní
-
Pěkný receptík
Já bych si ještě přidala trošku kopru
+12
-
Škoda včera jsem zpracovala brokolici, ale hned při nejbližší příležitosti koupím novou a vyzkouším. Recept se mi moc líbí a sladkokyselé omáčky mám moc ráda. Děkuji.
-
Brokolici mám v ledničce, květák jsem náhodou koupila ráno v trhu, tak bych to mohla zkusit, smažený už nám leze krkem. A udělám to ála Rebí - uvařím zeleninu zvlášť, ať máme dobrej vývar do nadcházejících chladnějších dní ...
-
Rebi
, jsi mazaná...
-
+10
-
-
Eliza:děkuji..receptík se mi líbí, pokud budu realizovat, asi uvařím zvlášť..a z vývaru bude polívečka..to jsem ale chytrá,coo
-
Děkuji za komentáře
.
Rebí, dala jsem je syrové, jak je psáno výše, ale je samozřejmě možné je uvařit zvlášť a vmíchat do hotové omáčky. Je to jistota, že budou akorát.
Andri, vařím ve skořápce, užší špičku odkrojím a vyloupnu lžící. Zastřená vejce dávám spíš do polévky nebo na toustík... Ale určitě by to šlo, jen trochu pracnější. -
Eli, ta vejce vaříš ve skořápce a loupeš nebo jako zastřená ( ztracená) ?
-
To musí být dobrééééé!
-
Za zeleninku já bych se bila, v tvém podání ještě víc
-
rebeka: Rebí, přečti postup znova, obojí se vaří na skus, květák déle než brokolice
.
Elí, jednoduché, zdravé a jistě dobré jídlo, které znám, jen s jedním druhem košťálovin. Dávám ti 4.bod -
to vypadá úžasně
ukládám do oblíbených