Zelná polévka strýce Jiřího
Tato zelná polévka je zajímavá díky pikantně nasládlé chuti. Použijeme čerstvé zelí, a proto polévka není vůbec kyselá. Chuť jí dodá kromě zelí i klobása a hřiby. Na závěr ji zjemníme sladkou smetanou.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 495 kJ / 1 313 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 74,21 g |
Tuky | 78,46 g |
Vláknina | 9,81 g |
Cholesterol | 389 mg |
Sodík | 3,86 g |
Sůl | 8,95 g |
Sacharidy | 73,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oloupanou cibuli nasekáme na kostičky a vložíme ji do kastrolu s rozehřátým sádlem.
Krok 2: Na střední teplotě ji restujeme 10 minut a poté přidáme zelí, mletý kmín, bobkový list, celý pepř a nové koření.
Krok 3: Všechno opékáme dozlatova zhruba dalších 15 minut, za častého prohazování nebo promíchávání.
Krok 4: Přidáme nakrájenou klobásu, restujeme do chvíle, než pustí tuk a pak zasypeme hladkou moukou a vzápětí sladkou paprikou.
Krok 5: Osmahneme, promícháme a zalijeme takovým množstvím horkého vývaru, abychom dosáhli hustoty řidší polévky. Přidáme oloupané pokrájené brambory a hříbky.
Krok 6: Na nejnižší teplotě vaříme 20-30 minut a průběžně promícháváme.
Krok 7: Podle chuti dosolíme, opepříme (díky pikantní klobáse většinou není třeba) a na závěr přilijeme smetanu a odstavíme.
Zveřejněno 6. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelná polévka strýce Jiřího
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Xov
Moje poznámka
Zelná polévka strýce Jiřího
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Xov
Nejnovější recepty
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 6 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 10 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 14 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 4 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 4 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 8 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 8 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 10 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 10 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 11 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 11 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 12 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 13 hodinami
Tématické fráze:
vánoční zelná polévka,
zelna polevka,
zelnačka polévka recepty,
recepty polévky zelnačka,
zelná polévka ze sladkého zelí,
polévka zelňačka recept,
polevka zelnacka,
zelná polévka recept,
polévka zelnice,
zelna kremova polevka,
recept na zelnou polévku,
zelná polévka s párkem,
slovenská zelná polévka,
polévka ze sladkého zelí,
polévka zelňačka recepty,
polevka zelná,
sladká zelná polévka,
polévka s čerstvým zelím,
zelnačka polévka recept,
zelné kyselo
Suroviny:
zelí bílé,
brambory,
klobása pikantní,
houba hřib,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
kmín mletý,
paprika sušená sladká,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
smetana sladká,
vývar masový
Komentáře (28)
Eli, já bych ale ty podobný recepty odstranila, právě proto, že tohle se kyselit nemá!!!!!!
S kysaným zelím je polévka určitě také dobrá, ale tato je zvláštní tím, že je ze sladkého bílého zelí a nepřidává se do ní nic kyselého, ani ocet... Je to ve výsledku pikantně nasládlá chuť, ale určitě ne kyselá...ke všem zelňačkám má opravdu daleko, je taková smetanově krémová. Především jde o to, odolat a nepřidávat žádnou kyselou chuť.
Prostě se to musí zkusit, protože se nepodobá zelňačce tak, jak ji známe.