Pečená ryba ve smetanové omáčce

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Ryby 6 názorů

Suroviny

4 filety tresky nebo jiné bílé ryby bez kůže (žralok, candát, pangas ap.)
250 g žampionů
2 natvrdo uvařená vejce
600 g brambor
80 g Blaťáckého zlata hrubě strouhaného sýra sladší výrazné chuti (např.ementál)
máslo
pepř
sůl
na smetanovou omáčku:
2 lžíce másla
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
150 ml bujónu nebo vývaru
150 ml smetany
+ podle chuti střik octa
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem, smetanou a dobře prošleháme. Krátce povaříme a dochutíme solí, případně zastříkneme octem a odstavíme.

  2. Brambory oškrábeme a nakrájíme na velmi slabounké plátky. Dobře osušíme v utěrce a poskládáme na dno máslem vymaštěné zapékací mísy.

  3. Rybí filety osolíme, opepříme a zprudka opečeme na másle. Položíme je na plátky brambor, poklademe plátky vařených vajec a plátky na másle orestovaných žampionů.
    Zalijeme smetanovou omáčkou a posypeme hrubě strouhaným sýrem (Blaťácké zlato, ementál, cheddar).
    Vložíme do trouby, rozehřáté na 200°C a zapékáme asi 40 minut. Především kontrolujeme propečenost bramborových plátků.

Poznámka

Zdroj: podle kuchařky Co chutná v Evropě, kapitola Ruská a ukrajinská kuchyně

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 69 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečená ryba ve smetanové omáčce

Tématické fráze: ryba na smetaně omáčka na rybu smetanová omáčka na rybu omáčka na ryby ryba ve smetanové omáčce smetanová omáčka na ryby omacky na ryby ryba v omacce pečená ryba s omáčkou zapečená ryba se smetanou treska ve smetanové omáčce pečena ryby pečená ryba ryba se smetanou ryba smetanova omáčka ryba na smetanové omáčce smetanové omáčky na ryby pečena ryba se syrem ryba ve na smetaně ryby na smetaně