Lilek a cuketka plněné smetanovou masovou směsí

Suroviny 4 porce

2 lilky
2 cukety
400 g mletého masa (hovězí+vepřové)
1 cibule
4 stroužky česneku
100 ml tekuté smetany
1 zakysaná smetana
100 g sýru feta (nebo balkánského sýra)
olivový olej
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Lilky a cukety podélně rozpůlíme, lžící vydlabeme tak, aby po okrajích zůstalo cca 1 a půl centimetru, osolíme a odložíme.

  2. Dužniny nahrubo nastrouháme, případně ještě pokrájíme a zasolíme.

  3. V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a orestujeme dozlatova.

  4. Přidáme mleté maso a opékáme ho ze všech stran dohněda tak, abychom ho co nejdokonaleji oddělili od sebe.

  5. V polovině doby přípravy (asi po čtvrthodině) přidáme nastrouhané a zasolené dužniny.

  6. Dusíme dál a v závěrečné fázi osolíme, opepříme a přidáme česnek utřený se solí.

  7. Zalijeme smetanou, podusíme, dochutíme a odstavíme.

  8. Do chladnoucí masové směsi přidáme zakysanou smetanu a na drobné kostičky nakrájenou fetu.
    Vypocené lilky a cuketu osušíme a řezné strany potřeme olivovým olejem.

  9. Naplníme masovou směsí a celé opět postříkáme olejem.

  10. Naskládáme do olejem vytřeného pekáče a následně do trouby, kterou jsme rozehřáli na 220°C.

  11. Pečeme půl hodiny přikryté a půl hodiny odkryté.

Poznámka od kuchařky

Pro výraznější chuť můžeme přidat směs provensálských bylin nebo jen libeček či petrželku.

Komentáře k receptu Lilek a cuketka plněné smetanovou masovou směsí

  • zizala zizala

    Taky jsem zkoušela pěstovat lilek ve skleníku. Koupila jsem už sazenici, která měla poupata. Nevím, co jsem udělala za chybu, ale výsledkem byly dva mrňavé zkroucené lilečky, škoda vody a práce :-/
    Takže lilky kupuju :-p S masovou směsí jsem zapékala kdysi takové ty přerostlé cukety podle nějakého receptu a nechutnalo nám to. Teď už samozřejmě vím proč a sklízím cukety jako mladé šťavnaté plody.
    Tvůj recept se mi líbí :yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Chybí mi tady komentík Špagetky-také zná a dělávám;-):-DŠpagi,promiň,musela jsem si rýpnout u tak hezkého,byť notoricky známého rcp;-)
    Eli máš moc hezké fotky:-K+9:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Jana Pá: No u nás se teprve uvidí...třeba z toho nakonec taky nic nebude.;-)

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Víš já v loňském roce zabrala půl skleníku, že budu pěstovat lilky a patizony a co vylezlo:-? pěkné zelené frajerky rostlinky a jinak nic, kvetly, opadaly a manžel měl připomínky;-), copak to pěstujeme:-O, takže vím, že u nás se neuchytí žádná taková teplomilná rostlina - ani ve skleníku:-O, už vím a nezkouším, raději dokoupím:-))

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Jana Pá: Máma letos pěstuje i lilky, tak si je užijeme v létě a už přemýšlíme, jak je uchovat - nejspíš navařit a zmrazit...

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Eli vyzkouším až mě dorostou cukety, lilek koupím - něco podobného jsem dělala, takže budu doma "machrovat":-O s receptem tvým:-D:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Nofronko, děkuji za komentář a všem ostatním za body. Někdy zkuste...;-)

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

    Cuketa i lilek je mé milované:-8:-p:-p
    +5:yes::yes:
    Máš to krásné a určitě i dobré:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: jak uchovat lilek jak pěstovat lilek jak uchovat cuketu jak zmrazit lilek lilek recepty lilek a cuketa recepty pestovani lilku ve skleniku jak zmrazit cuketu plněný lilek a cukeeta plněné lilky a cukety lilek ve skleníku masova smes na smetaně plněná lilek plněná cuketa (patizon) recepty jak uchovat cukety plněné lilky acukety lilek co navařít lilek plněný kuřecí směsí plněné lilky cuketa lilek patizon a co ještě