

Houbová bramborka s citronovým zástřikem
Suroviny
- 750 g brambor nakrájených na kousky
- 250 g sušených a včas namočených hub (30 minut stačí)
- 1,5 litru vývaru cca 0,5 l na namočení hub
- Na jíšku:
- 100 g tuku
- 200 g hladké mouky
- 1/2 cibule
- 4 stroužky česneku
- Dále:
- 300 ml mléka
- citronová šťáva dle chuti (jen pár kapek, opatrně)
- pepř
- sůl
- mletý kmín dle chuti
Postup přípravy receptu
Nejprve si připravíme cibulovo česnekovou jíšku: Na rozehřátém tuku necháme rozvonět cibuli, nakrájenou nadrobno a česnek, nakrájený na plátky. Přidáme po troškách mouku a pečlivě ode dna mícháme. Musí se vytvořit hustá, pevná, kouskovitá konzistence. Po troškách vlijeme asi 300 ml vývaru a stále mícháme a necháváme probublávat. Utvoří se hustá kaše, kde jsou jen znát kousky cibule a česneku, provaříme asi 7 minut, pak vlijeme, opět za stálého míchání, zbytek vývaru, promícháme.
Přidáme brambory a houby i s vodou, ve které se namáčely. Opepříme, okmínujeme, osolíme a necháme probublávat 20 minut. Občas zamícháme ode dna.
Přilijeme mléko, ještě asi 3 minutky properlíme a stříkneme citronovou šťávu. Měla by jen podpořit chuť hub, ne polévku okyselit.
Čerpala jsem ze své kuchařky a překvapilo mě, že citronová šťáva opravdu víc zvýraznila houbovou chuť a plně nahradila majoránku, kterou jsem nedala úmyslně. Lze samozřejmě přidat i petrželku, či pažitku. Tentokrát jsem bylinky nedávala schválně chtěla jsem zachovat čistou houbovo bramborovou chuť.
Poznámka od kuchařky
Vím, že bramboraček je tu dost, toto ale není typická bramboračka, navíc ještě s citronkem
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Houbová bramborka s citronovým zástřikem
-
-
nevím, už ani nevyzkouším, houby nejím cca 15 let, mám probléma
, vařím jen pro chlapce, co mám doma
, ale protože manžel neustále sbírá a nosí, tak to sušíme, zamrazujeme-hlavně rozdáváme atd., takže tvá polévka je asi v pohodě
-
Jana Pá:Jani, uznávám tvou zkušenost a chuť, ale opravdu namáčím málokdy přes celou noc houby, asi je to zvykem, ale nepozorovala jsem rozdíl,jestli je mám namočené 12 hodin nebo 30 minut, když je pak ještě vařím. Pokud mám čas, dám je na noc, ale jinak stačí i takto. Jde o zvyk. Ale díky za názor
-
Laděnko, já sušené houby raději namočím už večer, pak jsou "měkší-takové jako čerstvé"
, vyzkoušej
-
-
Díky moc
a rozhodně doporučuju
Rebí, neboooj, libeček neignoruju, jen tady se holt nehodil nooo -
no co to je
špagi vaří bez libečku
nová doba.. špagi vyhazuje libeček
moc hezkou polívečku jsi uvařila -
Špagi, nemohu si pomoct, ale na polévky jsme jako umanutý a tato vypadá moc dobře
tak máš 3.bod
-
Moooc pěkná polívčička, spagetko. . . Tu vyzkouším
+
-
ukládám do oblíbených a uvařím hned jak pomine to horko.....