Houbová bramborka s citronovým zástřikem

Polévky Doba přípravy: Bez namáčení hub do 30 min. 10 názorů

Polévky Doba přípravy: Bez namáčení hub do 30 min. 10 názorů

Suroviny

750 g brambor nakrájených na kousky
250 g sušených a včas namočených hub (30 minut stačí)
1,5 litru vývaru cca 0,5 l na namočení hub
Na jíšku:
100 g tuku
200 g hladké mouky
1/2 cibule
4 stroužky česneku
Dále:
300 ml mléka
citronová šťáva dle chuti (jen pár kapek, opatrně)
pepř
sůl
mletý kmín dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme cibulovo česnekovou jíšku: Na rozehřátém tuku necháme rozvonět cibuli, nakrájenou nadrobno a česnek, nakrájený na plátky. Přidáme po troškách mouku a pečlivě ode dna mícháme. Musí se vytvořit hustá, pevná, kouskovitá konzistence. Po troškách vlijeme asi 300 ml vývaru a stále mícháme a necháváme probublávat. Utvoří se hustá kaše, kde jsou jen znát kousky cibule a česneku, provaříme asi 7 minut, pak vlijeme, opět za stálého míchání, zbytek vývaru, promícháme.

  2. Přidáme brambory a houby i s vodou, ve které se namáčely. Opepříme, okmínujeme, osolíme a necháme probublávat 20 minut. Občas zamícháme ode dna.

  3. Přilijeme mléko, ještě asi 3 minutky properlíme a stříkneme citronovou šťávu. Měla by jen podpořit chuť hub, ne polévku okyselit.

  4. Čerpala jsem ze své kuchařky a překvapilo mě, že citronová šťáva opravdu víc zvýraznila houbovou chuť a plně nahradila majoránku, kterou jsem nedala úmyslně. Lze samozřejmě přidat i petrželku, či pažitku. Tentokrát jsem bylinky nedávala schválně chtěla jsem zachovat čistou houbovo bramborovou chuť.

Poznámka od kuchařky

Vím, že bramboraček je tu dost, toto ale není typická bramboračka, navíc ještě s citronkem

Komentáře k receptu Houbová bramborka s citronovým zástřikem

  • nofrona nofrona

  • Jana Pá Jana Pá

    :-D:yes: nevím, už ani nevyzkouším, houby nejím cca 15 let, mám probléma:-D, vařím jen pro chlapce, co mám doma:-)), ale protože manžel neustále sbírá a nosí, tak to sušíme, zamrazujeme-hlavně rozdáváme atd., takže tvá polévka je asi v pohodě:yes::-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Jana Pá:Jani, uznávám tvou zkušenost a chuť, ale opravdu namáčím málokdy přes celou noc houby, asi je to zvykem, ale nepozorovala jsem rozdíl,jestli je mám namočené 12 hodin nebo 30 minut, když je pak ještě vařím. Pokud mám čas, dám je na noc, ale jinak stačí i takto. Jde o zvyk. Ale díky za názor ;-);-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Laděnko, já sušené houby raději namočím už večer, pak jsou "měkší-takové jako čerstvé":-D, vyzkoušej:yes:

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Díky moc :-K:-K a rozhodně doporučuju :-p:-p:yes::yes:
    Rebí, neboooj, libeček neignoruju, jen tady se holt nehodil nooo:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    :-O:-O no co to je:-?:-?:-O:-O špagi vaří bez libečku:-O:-?
    nová doba.. špagi vyhazuje libeček:-8:-D:-D:-D:-D:-D
    moc hezkou polívečku jsi uvařila:-p;-):-):yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Špagi, nemohu si pomoct, ale na polévky jsme jako umanutý a tato vypadá moc dobře:-Dtak máš 3.bod:yes:

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Moooc pěkná polívčička, spagetko. . . Tu vyzkouším :-p:yes::-K+

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    :yes::yes::yes:ukládám do oblíbených a uvařím hned jak pomine to horko.....:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: cuketová bramborka bramborka bramorka s houbami namoceni hub na bramboracku zamrazujeme koláče