Valašské frgály
Frgále - tradiční valašská specialita, která si získala oblibu po celé republice. Zkuste si i vy připravit výborné koláče s hruškami, tvarohem, povidly nebo mákem. Vláčné kynuté těsto, sladká náplň a křupavá drobenka, to je záruka spokojenosti.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 28 316 kJ / 6 768 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 106,59 g |
Tuky | 289,88 g |
Vláknina | 26,40 g |
Cholesterol | 1,26 g |
Sodík | 2,14 g |
Sůl | 5,30 g |
Sacharidy | 919,97 g |
Postup přípravy
500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 - 80 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, malinko dosolíme a necháme vychladnout. Krok 10: Tvarohová náplň:
V misce společně smícháme 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru, 80–100 g cukru. Můžeme přidat i trochu vlahého másla a pokud je náplň hustá, přidáme trochu smetany ke šlehání, mléka nebo i rumu. Krok 11: Povidlová náplň:
Hustší povidla rozmícháme s troškou rumu. Přidáme špetku mleté skořice, vanilkový cukr, a strouhanou citronovou kůru. Případně dosladíme. Pokud jsou povidla řidší, dají se zahustit strouhaným perníkem. Krok 12: Jablečná náplň:
Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a rozvaříme na hustou kaši. Přidáme cukr podle chuti, ochutíme mletou skořicí a badyánem, případně zahustíme strouhaným perníkem. Pokud nemáme perník, můžeme použít mleté piškoty. Necháme vychladnout. Podobně připravíme hruškovou náplň. Krok 13: Maková náplň:
250 g mletého máku zalijeme horkým mlékem a pár minut povaříme. Přidáme 80–100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce medu nebo marmeládu, mletou skořici, citronovou kůru a 40 g másla. Vaříme alespoň 10 minut. Pokud je potřeba, zahustíme strouhaným perníkem nebo mletými piškoty. Necháme vychladnout. Krok 14: Hrušková náplň ze sušeného ovoce:
300 g sušených hrušek a 200 g sušených jablek povaříme ve vodě společně se skořicí, badyánem a hřebíčkem. Vaříme asi 20 minut a poté scedíme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme 150 g cukru, 100 g povidel, 100 g strouhaného perníku a trochu rumu. Pokud je náplň příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem, ve kterém se ovoce vařilo. Necháme vychladnout.
Zveřejněno 2. 10. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Valašské frgály
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ADX7
Moje poznámka
Valašské frgály
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ADX7
Nejnovější recepty
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno před 20 hodinami
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno před 21 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno před 22 hodinami
Jahodový jogurt
Přidáno 13. 6. 2025 21:33
Lotus poháry s ovocem
Přidáno 13. 6. 2025 14:31
Rýže s brokolicí, kapií, žampiony a kukuřicí
Přidáno 13. 6. 2025 08:39
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 23 minutami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 38 minutami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 52 minutami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 1 hodinou
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 1 hodinou
Jahodové poháry
Nickusek před 2 hodinami
Sušená rajčata v olejové lázni
jana71 před 3 hodinami
Rychlovka z čínských nudlí a zeleniny
Honza1351 před 3 hodinami
Párky v domácím pizza těstě
Ivka I. před 3 hodinami
Kefírový koláč
Renata1101 před 3 hodinami
Tématické fráze:
frgále - domácí výroba,
nejlepší recept na frgály,
těsto na frgaly,
hruškové frgály,
hrušková náplň do frgálu,
domácí frgále,
maková náplň na frgály,
nejlepsi frgal recept,
recepty lidové recepty,
pravé valašské frgály,
domácí frgál,
domácí frgály,
hruškový frgál,
hrušková náplň,
pravy valašský frgál,
tvarohovy frgal recept,
tvarohové frgály,
náplně do frgálů,
testo na frgale,
valašské recepty
Suroviny:
mouka hladká,
mouka hrubá,
cukr moučkový,
žloutek,
máslo,
sůl,
kůra citronová,
mléko,
droždí čerstvé,
mouka polohrubá,
máslo,
cukr moučkový,
rum,
máslo,
rum
Komentáře (103)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0