

Roláda s jablečnou šlehačkou
Suroviny 10-12 porcí
- TĚSTO:
- 5 vajíček
- 5 PL moučkového cukru
- 5 PL polohrubé mouky
- nastrouhaná čokoláda
- JABLEČNÁ ŠLEHAČKA:
- 2 smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- 4 jablka
- 1 vanilkový cukr
- 2 PL vody
Postup přípravy receptu
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku a promícháme.
V míse ušleháme bílky na tuhý sníh.
Přidáme žloutkovou pěnu a zlehka ručně metličkou prošleháme.
Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 200´C asi 10minut.
Upečený plát ihned vyklopíme na pocukrovanou utěrku, stáhneme papír a i s utěrkou svineme.
Vychladlou roládu rozvineme, potřeme jablečnou šlehačkou ( trochu šlehačky si odložíme na zdobení), znovu svineme, povrch potřeme jablečnou šlehačkou a posypeme nastrouhanou čokoládou nebo podle vlastní fantazie dozdobíme.
Jablečná šlehačka: Jablka očistíme, nakrájíme na malé kousky, podlijeme vodou, posypeme cukrem a přikryté dusíme doměkka. Podle chuti můžeme ještě přisladit. Vodu vydusíme, vymícháme na kaši a necháme vychladnout. Do vyšlehané šlehačky se ztužovačem zlehka přimícháme jablečnou kaši.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Roláda s jablečnou šlehačkou
-
Vyborna roláda
-
Evi moc jsme si pochutnali
, děkuji moc za recept. Jen piškot dělám podle sebe, párkrát jsem se spálila, tak už neriskuji
Posílám fotku
Určitě jsem nedělala naposledy
-
určitě vyzkouším, zajímavý nápad
-
tak tohle bych spráskala.. ani bych nemrkla..
krása veliká -
Bahula:
-
krása jako vždy
-
Jahůdko, ořechy nejsou opražené pouze válečkem rozdrcené
Kdybych přidala do krému banán už by to nebyla "Jablečná šlehačka", ale úplně něco jiného
. Nám chutnala roláda, tak jak je
. Holt každý má jiné chutě a já to respektuji. O Tvém "Základním receptu na roládu" vím, ale bohužel jsem zvyklá na ten svůj
.
-
Andrea: tento krém jsem taky kdysi dávno dělala, také se mi zdál nevýrazný, tak jsem přidala tvaroh a banán
http://www.toprecepty.cz/recept/15574-zakladni-pis...
Bahula: Čokoláda+ořechy tomu dají určitě jiný šmrnc, ale ořechy v receptu vůbec nevidím a Ty jsi je opražila??, nebo se mi to zdá -
to je nádhera...až se mi sbíhají sliny
-
Možno to záleží aj na druhu použitých jabĺk. Napr. golden deliciousky u nás nechutia ani v štrúdli, sú tak trochu "fádne", jonatánky nám viac vyhovujú...
-
Andrea:To jsi rychlá, když už jsi roládu vyzkoušela. Mohla jsi přidat fotku
Roláda je nejlepší na druhý den až se uleží. Krém je velmi jemný a když se roláda obalí v nastrouhané čokoládě a ořechy
A nakonec máš pocit, že ti někdo recept nutí
-
1974andrea: A aspoň pár kapek rumu určitě, jak píšu: prostě krém mi zabral víc času než roláda, kterou dělám často právě kvůli jednoduchosti a rychlosti, když spěchám.
-
Andrea:Možná zkusit přidat při vaření jablek pár hřebíčků a kousek skořice
-
Vyzkoušela jsem, ale tomu krému něco chybí. Je to chuťově nevýrazné, muselo by se to nějak víc dochutit. Takže zbytečně zdlouhavá příprava kvůli vaření, recept na roládu mám stejný v tom problém není, ale příště zůstanu u své náplně.
-
Tak roládu jsem si vytiskla a v nejbližší době upeču. Těsto dělám úplně stejně, ale ta náplň ........